Görüş Bildir
Haberler
İzlerken Zihninize Seviye Atlatıp Dünya Görüşünüzü Değiştirecek 21 Netflix Belgesel ve Dizisi

etiket İzlerken Zihninize Seviye Atlatıp Dünya Görüşünüzü Değiştirecek 21 Netflix Belgesel ve Dizisi

Kadijah Whomanity
19.08.2018 - 00:04 Son Güncelleme: 22.08.2018 - 09:54

Eğer merak duyuyorsanız gezegenin güzelliğini gözler önüne seren, yiyeceğinizin tabağınıza hangi yollardan geldiğini anlatan ya da dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda yaşayan gizemli sualtı dünyasına ışık tutan onlarca belgeseli bulmak çok kolay. Bunca seçeneğin arasında sizler için Netflix'in en iyilerini derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Icarus" (2017)

1. "Icarus" (2017)

2014 yılında, film yapımcısı ve amatör bisikletçi Bryan Fogel, Moskova dopingle mücadele merkezinin müdürü Dr. Grigory Rodchenkov ile performans artırıcı ilaçların nasıl kullanıldığına dair konuşmak iletişime geçti. 2015 yılında, Dünya Anti-Doping Ajansı tarafından devlet destekli doping işlerine dahil edilen Rodchenkov; Rusya'dan kaçmaya, ABD'ye gitmeye ve Rus doping programı hakkında bildiği her şeyi ortaya çıkarmaya karar verdi. İşte doktorun hikayesi ve spor sektöründeki çirkin gerçekler...

2. "Cooked" (2016)

2. "Cooked" (2016)

Bu dört bölümlük belgesel dizide, gazeteci ve gıda uzmanı Michael Pollan, ateş, su, hava ve toprak olarak dört temel unsurunun objektifinden gıdaların evrimsel tarihini ve dönüşümünü araştırıyor.

3. "Blackfish" (2013)

3. "Blackfish" (2013)

Bu film, Florida'daki SeaWorld su parkında esaret altındaki bir orka olan Tilikum'un hikayesi sayesinde su parkı endüstrisindeki suistimalleri ve acımasızlığı su üstüne çıkarıyor. Tilikum hayatını kaybetti fakat, parkta yaşadığı sırada üç kişinin ölümüne sebep olduğu biliniyor.

Bu belgesel, göz kamaştırıcı görselleri ve duygusal röportajları sayesinde vahşi hayvanların esaret altında tutulması sorununu seyirciye anlatıyor. Hayvan zulmü ve aşırı derecede zeki hayvanların eğlence olarak kullanılmasıyla ilgili suistimalleri açığa çıkarıyor.

4. "Chasing Coral" (2017)

4. "Chasing Coral" (2017)

Bu belgesel sayesinde su altındaki yaşama ve bu yabancı dünyaya adımınızı atın. Bu film, 'Chasing Ice' ile aynı ekip tarafından yapılan ve dünyanın dört bir yanındaki mercan resiflerinin dönüşümünü ve kaybını ortaya koyan bir yapıt. İzleyeceğiniz her şey hem büyüleyici hem de trajik.

5. "Planet Earth" (2006)

5. "Planet Earth" (2006)

Daha önce izlemişseniz bile, izlemeyen dostlarınıza yakınlarınıza izletin. David Attenborough'un eşsiz seslendirmesi ile dünyanın nefes kesen doğal harikaları, okyanuslar, çöller, buzullar ve daha nicesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Planet Earth II" (2017)

6. "Planet Earth II" (2017)

Planet Earth'ü bir adım öteye taşıyacak ne olabilir? Aynı belgeselin yüksek çözünürlüklü 4K kameralar ile çekilmiş olanı...

7. "The Blue Planet" (2001)

7. "The Blue Planet" (2001)

Bu eleştirmenler tarafından büyük beğeni toplayan seri, büyük ve küçük yaratıkları incelemek için çeşitli kıyılar, kutuplar ve dünya okyanuslarının gizemli derinliklerine dalmış. 

Hem de tıpkı Planet Earth gibi David Attenborough tarafından seslendiriliyor.

8. "Life" (2009)

8. "Life" (2009)

Bu çarpıcı, 10 bölümlük İngiliz yapımı belgesel dizi dört yıldan uzun bir süre boyunca çekildi ve her kıtada olmak üzere dünyadaki her türlü yaşam alanlarında filme alındı. Bitkilerin ve hayvanların hayatta kalmak için benimsediği en sıradışı ve tuhaf davranışları görmek isteyenler için birebir bir yapıt.

9. "Into the Abyss" (2011)

9. "Into the Abyss" (2011)

Werner Herzog'dan bir başyapıt. 2001 yılında üç ayrı cinayet yüzünden idam cezası alan, zanlı Michael Perry'nin hikayesini anlatıyor.

Bu film, hükümlü katillerin ve onların ailelerinin yanı sıra Teksas ceza adalet sisteminin içindeki insanlarla yapılan görüşmeler sayesinde, idam cezalarındaki yozlaşmış düzeni açığa çıkarıyor.

10. "The Ivory Game" (2016)

10. "The Ivory Game" (2016)

Richard Ladkani ve Kief Davidson bu belgeselde fildişi için katledilen filleri ve onları korumaya yönelik gerçekleştirilen mücadeleyi belgeliyorlar. Afrika'da kaçak avlama ile mücadele eden ve Çin'deki fildişi için karaborsaya sızmaya çalışan silahlı kolluk görevlilerini takip ederek izleyiciyi üzücü ama cesur bir yolculuğa çıkarıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Cowspiracy" (2014)

11. "Cowspiracy" (2014)

Belgesel film yapımcıları Kip Andersen ve Keegan Kuhn, küresel ısınma, doğal yaşamın kaybı, kirlilik ve daha fazlası dahil olmak üzere, et üretiminin gezegenimizde meydana getirdiği şok edici çevresel etkileri ortaya koyuyor.

12. "National Parks Adventure" (2016)

12. "National Parks Adventure" (2016)

Gezegendeki en büyük doğa harikası ve en güzel doğal alanların herkese açık olması konusu uzun süredir tartışılan bir gerçek. Bu milli park sisteminin 100. yıldönümü için yapılan bu filmde Greg MacGillivray, izleyicileri Conrad Anker, Max Lowe ve Rachel Pohl gibi dağcılarına peşinden götürüp 30'dan fazla milli parkı izleyiciye tanıtıyor.

13. "Virunga" (2014)

13. "Virunga" (2014)

İç savaşın ortasında ve doğal kaynaklarının elden gitmemesi için mücadele eden bir ülke olan Kongo'da, kendini vahşi yaşamı korumaya adamış bir grup cesur insan Virunga Milli Parkı'nı kaçak avcılardan ve silahlı gerillalardan korumak için hayatlarını riske atıyor.

14. "Explained" (2018)

14. "Explained" (2018)

Explained sadece bilime adanmış bir ekran şovu değil. Bazı konular çok bilimsel  olsa da- örneğin genetik mühendislik, diyet yapma ve hint keneviri kullanımı gibi...

Fakat Vox'un da yapımcıları olan bu ekip, her biri yaklaşık 15 dakika süren eğlenceli kısa belgesellerda kimi zaman oldukça sosyal konulara da değinebiliyorlar.

15. "Valley Uprising" (2014)

15. "Valley Uprising" (2014)

Doğayle ilgili maceralardan ne önemlisi de kaya tırmanışı sporudur kuşkusuz. 'Vadi Ayaklanması' bu sporun evrimine hem tarihi hem de eğlenceli bir bakış getiriyor. 

Film, 1950'lerin ve 60'ların “Altın Çağ” dağcılarından, 1970'lerde, bugünkü dağcılar için dev ilham olmuş, Alex Honnold gibi Yosemite Vadisi'ni popülerleştiren dağcılara odaklanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. "Encounters at the End of the World" (2007)

16. "Encounters at the End of the World" (2007)

Werner Herzog'dan Antraktika gibi uzak ve yabancı bir dünyayı ele alan inanılmaz bir eser. İkon haline gelmiş yönetmenden izleyiciyi adeta düyüleyen bu film, seyahatin, antropolojik araştırmanın ve bu kıtanın yarattığı eşsiz dünyanın ve keşiflerin bir karışımıdır.

17. "Making a Murderer" (2015)

17. "Making a Murderer" (2015)

Bu gerçek suç dizisi, mahkemede işlemediği bir suçtan suçlu bulunarak 18 yılını hapiste geçiren Steven Avery'nin hikayesini anlatıyor. Bu kafa karıştıran, sürükleyici hikaye adli tıp biliminin nasıl hata yapabileceğini ya da yanlış ellere düştüğünde ne gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini anlatıyor.

18. "Food, Inc." (2008)

18. "Food, Inc." (2008)

Yönetmen Robert Kenner, çokuluslu şirketler ve fast food şirketleri tarafından yönlendirilen gıda sektörünün 1950'lerden beri nasıl büyük ölçüde değiştiğini derinlemesine ortaya koyuyor. 

Oscar'a aday gösterilen film, tükettiğimiz gıdanın nereden geldiğine, et ve süt ürünleri sektörünün karanlık yüzüne ışık tutarak izleyiciyi rahatsız ederken düşündürüyor.

19. "Into the Inferno" (2016)

19. "Into the Inferno" (2016)

Listede Werner Herzog'dan bir başyapıt daha... Yanardağ bilimcisi Clive Oppenheimer ile birlikte dünyanın volkanlarını araştıran yönetmen, aynı zamanda spiritüel inançlar, geçmişten günümüze gelen inanışlar ve insanın bu akılalmaz doğa olayıyla kurduğu ilişkiyi bir görsel yolculuğa dönüştürmeyi başarmış.

20. "Rats" (2016)

20. "Rats" (2016)

Tüm dünyada şehrin yapısına ayak uydurmuş, kendini beslemeyi ve barındırmayı öğrenmiş bir türün hikayesi: sıçanlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. "The Farthest: Voyager in Space" (2017)

21. "The Farthest: Voyager in Space" (2017)

1977'de NASA, güneş sistemimizi ve daha fazlasını keşfetmek amacıyla ikiz Voyager uzay aracının yolculuğunu başlattı. Yolculuk bize Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi uzak gezegenlerden önemli bilgiler verdi. 

2012 yılında, Voyager 1, heliosferimizi terk etti ve yıldızlararası uzay yolculuğuna başlayan ilk nesne oldu. Bu iki aracın destansı yolculuğu devam ediyor ve hala uzaya dair bilgileri bize göndermeye devam ediyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
328
97
29
20
12
12
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın