Görüş Bildir
Haberler
İsviçre Herkese Çalışmadan Maaşa 'Hayır' Dedi

İsviçre Herkese Çalışmadan Maaşa 'Hayır' Dedi

Batuhan
05.06.2016 - 12:55 Son Güncelleme: 06.06.2016 - 08:51

İsviçre işsizlik parası, sosyal yardım parası ve emekli maaşı yerine İsviçre'de yaşayan herkese kayıtsız şartsız ayda yaklaşık 2 bin 200 euro temel gelir ödenmesi önerisini düzenlenen referandumla karara bağladı. Referanduma katılanların yüzde 78'i öneriye 'hayır' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önerinin kabul edilmesi halinde, devletin kayıtsız şartsız her yetişkin için ayda 2 bin 500, her çocuk için ise 625 İsviçre Frangı temel gelir ödemesi öngörülüyordu.

Söz konusu öneri geçen haftalarda İsviçre'de hararetli tartışmalara neden olmuş, İsviçre hükümetinden, parlamentodaki tüm partilerden ve ekonominin ileri gelen isimlerinden ağır eleştiri almıştı.

Girişimin referandumla ilgili hazırladığı dev posterin üzerinde 'Gelir sorunun çözülmüş olsa ne yapardın?' sorusu yer alıyor

Uzmanlar fikrin tehlikeli olduğu, finanse edilmesinin mümkün olmadığı ve vergilerde çok büyük artışa neden olacağı konusunda uyarıyor. Öneriyi savunanlar ise fikrin “dördüncü sanayi devrimi nedeniyle ortaya çıkan issizlik sorununa yanıt” olduğu görüşünde. Ancak onlar da referandumda öneriye en fazla yüzde 20 oranında “evet” oyu geleceğini önceden tahmin ediyordu.

“Temel gelir” son dönemde medyada geniş yer buluyor

“Temel gelir” son dönemde medyada geniş yer buluyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Temel gelir girişiminin savunucularından Philip Kovce 'Referandumla temel gelir tartışmalarının önümüzdeki yıllarda devam edeceğinin sinyalini vermek istedik' açıklamasını yapıyor. Girişimin direktörü ekonomist ve psikolog Daniel Straub ise kayıtsız şartsız temel gelir uygulamasının hayata geçirilmesinin uzun vadeli siyasi bir süreç olduğunu kaydediyor.

Devletin tüm vatandaşlarına düzenli diğer gelirlerinden bağımsız olarak sadece toplumun bir bireyi olmaları nedeniyle düzenli gelir sağlamasını öneren sosyal güvenlik kuramı “temel gelir” son dönemde medyada geniş yer buluyor. Neuer Zürcher Zeitung am Sonntag'da yayınlanan bir habere göre kuram üretimde otomasyon ve robot kullanımının giderek yaygınlaşmasına bağlı olarak birçok ülkede tırmanan işsizlik rakamları nedeniyle küresel anlamda da çağın bam teline dokunuyor.

BBC Türkçe

Sizce böyle bir uygulama çalışanları iş bırakmaya teşvik eder mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
150
46
31
24
17
8
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

ya bu zaten Turkiyede coktan uygulaniyor, suriyelilre bedava para dagitiliyor

Anakin

Bi de şu varmış suriyeliler sınavsız tıp fakultesine gidiyormuş.Bizim ögrencilerde günde 10 saat çalışsin anca işletmeye gitsin fjjjf.

AntiFa

bunlar hep asgari ücreti yükselttiğimiz için oluyo. bütün dünya kıskandı tabi. bizim neyimiz eksik türklerden diyolar. şimdi o yüzden hükümetimiz tekrar düşü... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

kaç lira ulan bi' İsviçre hükümeti?