Görüş Bildir
Haberler
İsveç'te Gizemli Denizaltı Avı

İsveç'te Gizemli Denizaltı Avı

ERGİN
20.10.2014 - 10:02 Son Güncelleme: 20.10.2014 - 17:02

Pazar günü Stokholm kıyılarından gelen yabancı sualtı aktivitesi nedeniyle İsveç ordusu hasarlı rus denizaltı takip operasyonuna halen devam ediyor.

İsveç ordusuna bağlı unsurlar Stokholm kıyılarından gelen insan yapımı yabancı bir cismin suda olduğuna dair istihbaratların gelmesi üzerine başkent kıyısında yaklaşaık 50 kilometrelik alanda tarama operasyonun başladı. Operasyon 200 personel, mayın tarama gemileri ve helikopterleler ile yürütülüyor.

Resmi kanallar soğuk savaştan sonra ilk defa yapılan bu büyüklükteki bir manevranın sadece bir tatbikat olduğunu ve herhangi bir denizaltı avının doğru olmadığını dile getiriyorlar. Rusya Pazar günü konula alakalı hiçbir denizaltılarının olmadığını belirttiler.

Fakat saygın isveç haber ajanslarından 'Svenska Dagbladet' konun ortasında hasarlı bir rus denizaltısının olduğunu bildiriyor.

Rus Acil Durum Sinyali.

Habere göre Stokhol kıyılarından Rus baltık donanma üssünün bulunduğu Kaliningrad'a radyo sinyallerinin gönderildiğini bildiriyor.

Haberde iltişimin rus denizaltılarının acil durum için kullandıkları özel bir frekansdan yayınladığı yazılırken İsveç ordusunun aynı bölgedeki yoğun aktivasyonun sebebi olarak sadece sualtı aktiviteleri araştırma olduğunu bildirildi.

İsveç Silahlı Kuvvetlerinin sözcüsü Erik Lagersten'nin yaptığı açıklamada ordu bölgede yabancı bir denizaltının varlığını ne kabul etmiş nede onaylamış durumda.

Sözcü, ordunun şu anda bölgede gelişmiş optik sensörler ve sonarlarla bir araştırma ve istihbarat çalışması yaptığını açıkladı.

Adı belirtilmeyen ve haberi sivil haber kaynaklarına ulaştıran ordu kaynaklarına göre rus denizaltısından gönderilen acil durum sinyali perşembe akşamı rus donanma karargahına ulaştırılmış cuma günü ise isveç ordusu cuma günü bölgede operasyon ve tarama çalışmalarına başladı.

2000 yılının Ağustos ayında Rus Krusk denizaltısı Barents denizinde batmış Rusya federasyonu gelen uluslararası yardım teklifini red ederek gemide bulunan 118 kişilik mürettebatı kurtarma operasynu başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Rus hava Kuvvetlerine bağlı iki Su-24 savaş uçağı isveç hava Sahasını ihlal etmişti. Bu ihlal İsveç ile Rusya arasındaki en büyük askeri ihlal olarak belirtilirken, 1981 yılında da rus donanmasına bağlı bir denizaltı İsveç'in en büyük donanma üssünün olduğu bölgede karaya oturmuştu.

Kaynak: http://www.defensenews.com/article/20...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0