Görüş Bildir
Haberler
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Terör Saldırısı

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Terör Saldırısı

Deniz Gök
28.06.2016 - 22:08 Son Güncelleme: 29.06.2016 - 18:27

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde akşam saatlerinde peş peşe patlamalar meydana geldi. Havaalanına giriş çıkışlar kapatılırken Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla kriz masası oluşturuldu. İstanbul Valisi Vasip Şahin yaptığı açıklamada '3 canlı bombanın olduğunu değerlendiriyoruz' dedi. Saldırı ile ilgili yayın yasağı getirildi...

Saldırıda 43 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi de yaralandı.

Saldırının ardından Ankara'dan İstanbul'a gelen Başbakan Binali Yıldırım saldırıyı IŞİD'in yaptığına dair emareler bulunduğunu belirtti ve havalimanında herhangi bir güvenlik zafiyetinin bulunmadığını söyledi. 

Saldırıda yaralananların yakınları Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaralı yakınlarının bekleyişi sürüyor. Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan 37 kişinin kimlik tespitinin tamamlanırken, hayatını kaybedenlerden 18'inin cenazesi ailelerine teslim edildi.

Ayrıca saldırıda hayatını kaybedenlerden biri İran, biri de Ukrayna vatandaşı. Suudi Arabistan da 7 vatandaşının saldırıda hafif yaralandığını duyurdu.

Başbakanlıkça, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısı nedeniyle bir gün süreyle milli yas ilan edildiği duyuruldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün saat 21.50 sıralarında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin girişinde ve otoparkta üç ayrı patlama meydana geldi.

Havalimanına taksiyle gelen 3 terörist, önce uzun namlulu silahlarla çevreye ateş açtı, ardından da üzerlerindeki bombaları patlattı. Saldırının ardından sağlık ekipleri onlarca yaralıyı hastanelere sevk etti. Havalimanı giriş ve çıkışa kapatılırken gece boyunca ölü ve yaralı sayısının sürekli arttığı yönünde haberler geldi.

İlk bilgileri veren Adalet Bakanı Bozdağ '10 şehidimiz var' açıklamasını yaptı, ondan kısa bir süre sonra İstanbul Valisi Şahin, 28 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Gece geç saatlerde Ankara'dan İstanbul'a gelen Başbakan Yıldırım sayının 36'ya yükseldiğini açıkladı.

Saldırıdan 2 gün sonra açıklama yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, can kaybının 43'e çıktığını, bunlardan 19'unun yabancı uyruklu olduğunu söyledi.

Milli yas ilan edildi

Milli yas ilan edildi

Başbakanlıkça, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen menfur terör saldırısı sonucunda hayatını kaybedenlerin acı kaybından dolayı bir gün süreyle milli yas ilan edildiği duyuruldu. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bugün bayraklar yarıya indirilecek.

Valilikten açıklama: Saat 13:00 itibariyle 41 kişinin hayatını kaybettiği belirlenmiştir

Valilikten açıklama: Saat 13:00 itibariyle 41 kişinin hayatını kaybettiği belirlenmiştir

28.06.2016 tarihinde Atatürk Havalimanında meydana gelen menfur terör saldırısı neticesinde 29.06.2016 (bugün) saat 13:00 itibariyle;

41 kişinin hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Hayatını kaybedenlerden 37 kişinin kimliği tespit edilmiş, bunlardan 10’unun yabancı uyruklu, 3’ünün ise çifte vatandaş olduğu anlaşılmıştır. Hayatlarını kaybeden 19 kişi yakınlarına teslim edilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırının ardından Atatürk Havalimanı

Saldırının ardından Atatürk Havalimanı

Patlamanın yaşandığı bölgeye Türk bayraklarının asıldığı görüldü.

Amerikan Havacılık Dairesi, Türkiye'den Amerika'ya ve Amerika'dan Türkiye'ye tüm uçuşları durdurdu.

Uçuşlar yeniden başlatıldı

Saldırı anlarında havalimanı içinden çekilen görüntüler

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk bilgiler Bakan Bozdağ'dan geldi: 10 şehidimiz var

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Meclis'te saldırı ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

'Bana verilen bilgeye göre, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar girişte bir terörist önce kaleşle etrafı tarayıp sonra kendisini patlatmıştır. İlk belirlemelere göre yaklaşık 10 civarında şehidimiz var, 20 civarında da yaralı olduğu söylenmektedir. Ancak bunların hepsi ilk bilgiler. Daha olay sıcak olduğu için bunlar teyit edilebilir veya aksi de çıkabilir. Bu kayıtla bilgleri paylaştığımı ifade etmek isterim.  Çünkü teyitli bilgiler değil. Ayrıca Havaalanı metro girişinde de bir patlama olduğuna dair haberler var.'

Vali Vasip Şahin: 28 kişi hayatını kaybetti, 60 yaralı var

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 'Sayısını 3 olarak değerlendirdiğimiz canlı bomba saldırısında, ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti, 60'a yakın yaralı hastanelere intikal ettirilmiştir' dedi.

Başbakan can kaybının 36'ya yükseldiğini açıkladı, zafiyet yok dedi

Başbakan can kaybının 36'ya yükseldiğini açıkladı, zafiyet yok dedi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Binali YıldırımAnkara'da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile yaptığı toplantının ardından saat 01.50'de İstanbul'a geldi. 

Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yapan Yıldırım, saldırıda 36 kişinin hayatını kaybettiğini belirti.

Başbakan'ın açıklaması şu şekilde:

'Şu ana kadar tespit edilen vefat sayısı 36. Ayrıca 3 canlı bomba. Yaralılarımız var, birçoğu hafif yaralı. Çok az sayıda durumu biraz daha ciddi olan yaralılarımız da mevcuttur. Tedavileri titizlilikle sürdürülmektedir.

Güvenlik güçlerimizin yaptığı tespitler, terör eyleminin DAEŞ örgütünce gerçekleştiğini, işaret etmektedir. Emareler, DAEŞ örgütünü işaret etmekle birlikte, bu konuda çalışmalar halen sürdürülmektedir.

Teröristler bir ticari taksiyle havalimanına gelmiş ve bilahare eylemlerini gerçekleştirmişlerdir.

Arkadaşlarımız bütün ayrıntıları tespit ettiler. İlerleyen zaman içerisinde olayın bütün yönleri açığa çıkarılacaktır. Şu bilinmelidir ki, havaalanının gerek geliş gerek gidiş istikametinde herhangi bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir.'

Patlamanın ardından Atatürk Havalimanı'ndan ilk fotoğraflar

Patlamanın ardından Atatürk Havalimanı'ndan ilk fotoğraflar
Patlamanın ardından Atatürk Havalimanı'ndan ilk fotoğraflar

RTÜK'ten geçici yayın yasağı

RTÜK'ten geçici yayın yasağı

Başbakanlığın talebi üzerine RTÜK tarafından patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiği bildirildi.

RTÜK'ten yasağın kapsamına dair yapılan açıklama şöye:

  • Patlamaya ilişkin olarak, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara,

  • Olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için, resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara yayınlarda kesinlikle yer verilmemesini içermektedir. 

Yazılı ve görsel medyaya patlamayla ilgili haber, röportaj ve eleştiri yasağı getirildi

Patlama sonrası yaşanan panik anları

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaralılar Atatürk Havalimanı'na en yakın hastaneye sevk edildi

Kızılay, yaralılar için kan bağış noktalarını duyurdu

Kızılay Başkanı Kerem Kınık CNN Türk'e yaptığı açıklamada acil kan ihtiyacı olmadığını belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kınık, hastanelerde yeterli kan stoğunun bulunduğunu ancak kan bağışı yapmak isteyen vatandaşların Sultanahmet Meydanı, Feshane Meydanı, Esenler Meydanı, Zeytinburnu 58. Bulvar, Esenyurt Meydanı'nda kurulan kan bağış çadırlarına ve Çapa Kan Merkezi'ne gidebileceğini söyledi.

Kınık, kan bağış merkezlerinin sahur saatine kadar açık olduğunu belirtti.

O anlara ilişkin bir başka görüntü: Yolculara ayağa kalkmamaları yönünde uyarılar yapılıyor

Havalimanı çalışanı bir görgü tanığı yaşananları anlattı

Havalimanı çalışanı bir görgü tanığı yaşananları anlattı

Havaalanından BBC Türkçe'ye konuşan görgü tanığı Deniz Ayanoğlu, Dış Hatlar Geliş bölümünü patlama sonrası gördüğünü ve çok sayıda ceset olduğunu söyledi.

Havaalanında elektrik teknikeri olarak çalışan Ayanoğlu şunları anlattı:

'Ben İç Hatlar Geliş katındaydım, dışarı doğru bakıyordum. Patlama oldu, camlar sarsıldı. Dışarı doğru bakıyordum. Herkes Dış Hatlara doğru koşturmaya başladı. Bacağından yaralı bir güvenlik görevlisi gördüm, hemen ona tampon yaptılar.'

'Ben saldırı anını değil, patlama sonra alanı gördüm. Şok olduk. Dış Hatların gelişinde silahlı çatışma oldu. Dış Hatlar yolcu çıkışında, bagaj alım karuselinin orada patlama olmuş. Karuselden çıktığı alanda silahını çekip ateş ediyor. Şimdi servis katındayız çıkamıyoruz.'

Facebook, Güvenlik Kontrolü uygulamasını İstanbul için devreye soktu

Facebook, Güvenlik Kontrolü uygulamasını İstanbul için devreye soktu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırı nasıl gerçekleşti?

Saldırı nasıl gerçekleşti?

Al Jazeera’nin güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre ilk saldırgan dış hatlar terminalinin ana giriş kapısından içeri girdi.  

Burası alandaki ilk güvenlik noktası. Bu noktada X ray cihazına yakalanmadan  daha ileri geçemeyeceğini bilen saldırganlar üzerindeki uzun namlulu silahla bu noktada etrafa ateş etmeye başladı. 

Arama bölgesinin vatandaşlarla dolu olması nedeniyle polis saldırgana müdahalede zorlandı. 

Ateş ederek içeriye doğru ilerleyen saldırganın, içeri ilerleyişini havalimanında görevli bir polis memuru engelledi. Polis memuru vatandaşlara ateş eden saldırganı vurdu. Yaralanıp yere düşün saldırgan üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi.

Ancak ikinci saldırgan da içeriye doğru ilerleyemedi. 

X- Ray cihazının önündeki bölgede ateş etmeye başlayan saldırgan, ilk saldırganın vurulmasının hemen ardından üzerindeki bombayı patlattı.

Üçüncü saldırı ise alandan çıkan vatandaşların kendilerini bekleyen araçlarına veya taksilere bindiği noktada gerçekleştirildi. Üçüncü saldırgan önce sağa sola ateş etmeye başladı. Çevredeki polisler ile çatışmaya girdikten bir süre sonra da üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi.

Başbakan Yıldırım uçuş trafiğinin gece saat 02:20 itibariyle normale döndüğü açıkladı

Başbakan Yıldırım uçuş trafiğinin gece saat 02:20 itibariyle normale döndüğü açıkladı

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, saldırı nedeniyle yarın saat 08.00'e kadar seferlerin yapılmayacağını bildirmişti.

Üstün, Twitter'dan yaptığı açıklamada, '28 Haziran 2016 tarihinde Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen elim vaka sonrasında, yetkililerimiz olay yerindeki yolcularımıza her türlü desteği vermektedir. Uçuşlarımız 29 Haziran 2016 sabahı saat 08.00'e kadar durdurulmuştur.' ifadelerini kullanmıştı.

Ancak saldırı sonrası İstanbul'da açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım 2:20 itibariyle havaalanı trafiğinin normale döndüğünü söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deneri

Suruc,ankara,sultanahmet,ankara2,ankara3,taksim,bursa,gaziantep,vezneciler,ataturk havaalani 20 temmuz 2015ten bu yana 10 patlama 1 yil olmadi bakin 11 ayda ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Yorum gibi yorum. Gel de bunu hala destekleyenlere söyle.

meincraft

Vay amk çıldıracam arkadaş ya. Ne demek güvenlik zaafiyeti yok lan? Daha nasıl bir skandal olması lazım "güvenlik zaafiyeti var, ya bu boku temizleyeceğiz ya... Devamını Gör

Hemingway

Şu an cnn international kanalında saldırıyı yapan teröristlerin eşkallerine kadar veriyorlar ayrıca hava alanının içinden de gayet net görüntüler mevcut. 36 ... Devamını Gör