Görüş Bildir
Haberler
Irkçılık Hakkında Duygusal Dünyanızda Fırtınalar Kopartacak Netflix’teki 5 Sarsıcı Dizi ve 5 Film

Irkçılık Hakkında Duygusal Dünyanızda Fırtınalar Kopartacak Netflix’teki 5 Sarsıcı Dizi ve 5 Film

Değişen sadece yıllar, ırkçılık ise hala aynı dedirten ve yüreklerimizi burkan olay: George Floyd

George Floyd'un vahşice öldürülmesinin ardından, dünya çapında yeniden ırkçılığın ne kadar hastalıklı ve kök salmış bir durum olduğu tekrar tekrar suratımıza çarptı.

“Black Lives Matter” protestoları ABD  ve tüm dünya genelinde yayılırken, geçmişten günümüze devam eden bu adaletsizlikler hakkında daha bilinçli ve farkında bireyler olduğumuzdan emin olmak son derece önemli hale geldi.

Hayatımızda iyi ki Netflix gibi derya deniz bir mecra var ki, ırkçılık hakkında daha derin bir bilgi birikimi edinmemiz için bize birçok kaliteli dizi ve film seçeneği sunuyor.

Bazılarının gerçek hikayelere dayandığı, ırkçılığı konu edinen Netflix’teki en etkileyici 5 dizi ve 5 filmi sizin için derledik.

Not: Bazı dizi ve filmlerin konu kısımları beyazperde.com'dan alınmıştır.  İyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker (2020) - Dizi

1. Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker (2020) - Dizi
www.beyazperde.com

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker, Afro-Amerikalı ilk kadın girişimcinin hayatına odaklanıyor. C.J. Walker, ırkçılığın ve cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı dönemde çığır açan bir işe imza atar. Afro-Amerikalı ilk kadın girişimci olarak saç bakım pazarına giren Walker, gece gündüz çalışır. Kendisini işine adayan ve sonunda verdiği emeklerin karşılığını alan Walker, bileğinin hakkıyla milyonerliğe ulaşır.

İzleyici Yorumu: “Siyahların esaretten kurtulmalarından hemen sonraki yıllarda geçtiği için ırkçılığın sürekli onlara yaşattığı problemlerde yansıtılmış; ilk bölümde Sarah Addie'ye 'hiçbir zaman parlayamayacak kadar siyahsın dedin' demişti, çok etkileyiciydi. Diziyi bitirdiğinizde gözyaşlarınızla birlikte 'run the world girlzz' moduna girmeye hazır olun şimdiden.”

2. Who Killed Malcolm X? (2020) - Dizi

2. Who Killed Malcolm X? (2020) - Dizi

30 yılı aşkın bir süredir Malcolm X suikastini araştıran Washington DC'de tarihçi ve tur rehberi Abdur-Rahman Muhammad'in çalışmalarından yola çıkarak hazırlanan, sivil haklar aktivisti Malcolm X'in ölümü hakkında yepyeni bir belgesel dizisi olan Who Killed Malcolm X?, 1965'teki şok edici suikasttan gerçekten kimin sorumlu olduğu hakkında sorular getirerek daha önce görülmemiş röportajlar ve arşiv görüntülerini içeren en gerçekçi suç dizilerinden birisi konumunda.

İzleyici Yorumu: “İzlenilmesi gereken bir yapım bence. belgeselin konuşmacısı, Malcolm X'in arkadaşı olan adama bayağı sempati duydum ya. Kendi halinde, sıradan biri ve öldürülen dostu için hala adalet savaşı veriyor olması beni etkiledi.”

3. When They See Us (2019) - Dizi

3. When They See Us (2019) - Dizi

Amerikalı film yapımcısı Ava DuVernay tarafından hayata geçirilen When They See Us, Netflix’in son zamanlarda adından en çok bahsedilen toplamda 4 bölümden oluşan mini dizilerinden birisidir. ABD tarihinde yaşanan belki de en utanç verici olaylardan biri olan Central Park Jogger davasını konu alan dizi, 19 Nisan 1989 tarihinde Central Park’ta gerçekleşen bir tecavüz olayından dolayı hayatları yok yere kararan beş gencin hüzün dolu hikayesine odaklanıyor. Dizi, yaşanmış bir hikayeyi konu almasının yanında muhteşem oyuncu performanslarıyla adeta devleşmiş durumda! Bu aşırı geren ve sinir bozucu olan öyküyü izlemekte bile zorlanırken, hala yaşama hakkını zor bulan insanları düşüneceğinizden eminiz.

İzleyici Yorumu: “İzlerken, çocuklara ve ailelerine yapılan işkence, haksızlık ve yoğun ırkçılık yüzünden defalarca yüzümü ekrandan kaçırmak zorunda kaldım. Bazı sahnelere bu kadar da olmaz ya da yeter diye bağırdığım anlarda oldu üstelik. Bir de gerçekten yaşanmış olduğunu bilerek izlerseniz, sinir bozukluğunuz katlanıyor. Oyunculuklar, özellikle çocukların yaşattığı duygular çok gerçekçi. O yüzden hassas kalpler için zor bir dizi sanki.”

4. Seven Seconds (2018) – Dizi

4. Seven Seconds (2018) – Dizi
www.beyazperde.com

Jersey City’de geçen hikayede Brenton Butler ve ailesinin hayatı beklemedikleri bir şekilde değişir. Kafkasyalı beyaz bir polisin, yanlışıkla Afro Amerikan bir genci vurmasıyla gündem değişir. Gencin ağır şekilde yaralanmasıyla sonuçlanan olay yaşandıktan sonra şehirde büyük bir gerilim patlak verir. Polis ve vatandaşların arasındaki gerilim günden güne yükselirken olayın üzeri kapatılmaya çalışılır ve yüzyılın davası başlar. Veena Sud’un imzasını taşıyan Seven Seconds’ın oyuncu kadrosunda Regina King, Clare-Hope Ashitey, Russell Hornsby, Beau Knapp, Michael Mosely, David Lyons, Raul Castillo ve Zackary Momoh gibi isimler yer alıyor.

İzleyici Yorumu: “Çok sağlam bir mini dizidir. Uzun zamandır zenci hakları ve ırkçılık üzerine bir çok film ve dizi izliyordum. En kalitelilerinden biri oldu.”

5. Blindspotting (2018) - Film

5. Blindspotting (2018) - Film
www.beyazperde.com

Blindspotting'de, gün gittikçe nezih bir yer haline gelen Oakland’taki ırk ve sınıflarla ilgili güncel bir hikaye anlatıyor. Colin yeni bir hayata başlamak için şartlı tahliyesinin son 3 gününü sakin geçirmesi gereken bir adamdır. Bir mesleği, sorumlulukları ve planları vardır. Ama hızlı konuşan çocukluk arkadaşı Miles'ın da problem mıknatısı olmak gibi bir özelliği vardır. Collin’in şartlı tahliye geri sayımı, şok edici bir suça tanıklık etmesi ile sekteye uğrar. Bu olayın ışığında ikili, hızla nezihleşip burjuvalaşan kasabalarında yabancı hissetmeye başlarken, dostlukları da rahat varoluşundan çıkarak sarsıcı bir çarpışma rotasına sürüklenir.

İzleyici Yorumu: “film, her anıyla, her diyaloğuyla çarpıcı bir iş. renklerin değil insanların sorun olduğu, bir hatanın bütün bir hayata mal olabileceği, polis şiddeti, siyahilerin sadece belirli noktalarda dikkate alınması, aşk ilişkileri, bireysel silahlanma ve daha birçok detay en ince ayrıntısına kadar işlenmiş.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dear White People (2017) - Dizi

6. Dear White People (2017) - Dizi

Justin Simien tarafından çekilen Dear White People, Winchester Üniversitesi’nde bir grup siyah öğrencinin seçkin kurumlarda sıkça rastlanan ırkçılıkla ilgili karşılaştıkları sorunları ele alıyor. Dizide, her sene üniversitede beyaz öğrenciler tarafından organize edilen bir festival, ırkçılık temasını taşırken, insan ilişkileri ve çatışmaları, ırkçılık ve sosyoekonomik eşitsizlik açısından işleniyor. Dizinin adından da anlaşıldığı gibi beyaz izleyiciler için şefkat, ayrıcalık ve ırkçılık karşıtı aktivizm hakkında dersler veriliyor. Dizinin oyuncu kadrosunda Logan Browning, Brandon P Bell, DeRon Horton, Antoinette Robertson gibi isimler yer alıyor.

İzleyici Yorumu: “Sinematografisi oldukça ilginç, her bölüm ayrı bir karakteri takip ediyor, ara ara flashback'lerle konuyu bağlayıp hikayeyi devam ettiriyor.”

7. Mudbound (2017) – Film

7. Mudbound (2017) – Film

Mudbound, Hillary Jordan'ın romanından uyarlanan, İkinci Dünya Savaşı döneminin öncesinde ve sonrasında gerçekleşmeye başlayan değişimleri, bakış açılarını ırkçılık kapsamında değerlendiren trajik bir hikayeyi konu alıyor. Film, aynı zamanda Amerika’nın o dönem yaşanan ahlaki çarpıklıkları da yüzümüze pat pat vuruyor. Amerikan siyahi halkının yaşadığı sosyal sıkıntılar, birçok farklı yapımda gözler önüne serilmiş olsa da Mudbound, bizi karakterlerini gözlemlemeye, iç seslerini duymaya, gördüklerini görmeye, ırk ve cinsiyetle ilgili kendi önyargılı görüşlerimize meydan okumaya davet ediyor.

İzleyici Yorumu: “İzleyince bir kez daha anlıyorsunuz ki biz aynı küçük sorunlarımızla kısır bir döngüye girmişken 90 yıldır bu adamların tüyler ürpertici büyüklükteki ırkçılık sorununu ortadan kaldırmaya yaklaşmış olmaları çok büyük başarı.”

8. The 13th (2016) – Film

8. The 13th (2016) – Film
www.beyazperde.com

The 13th, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki cezaevi sistemine ve ülkenin ırksal eşitsizliğine odaklanıyor. Kitlesel suçluluk ve ABD’de hapishane nüfusunun giderek artmasına odaklanılan belgeselde, aktivistler, politikacılar, tarihçiler ve daha önce hapishanede bulunan kadın ve erkeklerin konuşmalarının yer aldığı arşiv görüntüleri bulunuyor.

İzleyici Yorumu: “Sosyal adaletsizlik, ırk eşitsizliği, ayrımcılık, insan dışılaştırma, yaftalama gibi linç kültürünü kışkırtan toplumsal baskıyla özellikle afrika kökenli amerikalıların sistematik mağduriyetine tanık oluyor ve Amerika'nın suç sisteminin altında çaresiz kalmanın nasıl bir şey olduğunu öğreniyoruz.”

9. What Happened, Miss Simone? (2015) - Film

9. What Happened, Miss Simone? (2015) - Film
www.beyazperde.com

Liz Garbus'un yönettiği belgeselin başrollerinde James Baldwin, Stokely Carmichael, Walter Cronkite yer alıyor. Belgesel; Amerikalı şarkıcı, piyanist ve insan hakları savunucusu Nina Simone'un hayatını anlatıyor.

İzleyici Yorumu: “Nina Simone'un hayallerini, pişmanlıklarını, dünyayı avucunun içine alabilecekken siyahilerin haklarını savunmak uğruna kariyerinden neredeyse vazgeçmesini, içine kapanışını, ruh sağlığını yitirmesini, yeniden yükselişini kısaca buruk hayatını anlatan, meraklılarının düşünmeden izlemesi gereken belgesel.”

10. 12 Years a Slave (2014) - Film

10. 12 Years a Slave (2014) - Film
www.beyazperde.com

12 Yıllık Esaret, özgürlüğünü geri kazanmaya çalışan bir adamın hikayesini anlatıyor. 1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Ailesiyle birlikte yaşayan Solomon, özgür yaşayan ve istediği şeyleri yapabildiği için mutlu bir adamdır. Fakat bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider. İnandığı medeni dünya alt üst olur çünkü kendisini kaçırıp Güney'de bir çiflikte köle olarak çalışması için satarlar. Özgürlüğünü korumak için verdiği tüm emekler ve mücadele yerle bir olmuş, hayatı kabusa dönmüştür. Bu cehennemde Solomon acıyı, şiddeti, küçük düşürülmeyi yeniden öğrenecek ve isyan etmeye cesareti olmayan br grup insanın umutsuzluğuna şahit olacaktır. Sevdiklerini ve hayatını geri almak için ne yapması gerektiğini kesinlikle bulmuştur...

İngiliz sinemacı Steve McQueen'in yönetmenliğini ve John Ridley ile birlikte senaristliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Michael Fassbender'ın yanı sıra Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti gibi yıldızlar da yer alıyor.

İzleyici Yorumu: “Beyazların, siyahlara yaptığı insanlık ayıbı, insanlık utanç sebebi olan nefretlik tavırlarını, tutum ve davranışlarını görmeniz açısından izlemeniz gereken kült bir film. Film ağır ilerlese de verdiği mesajlar açısından, oyunculukları ve müzikleriyle çok başarılı.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın