Görüş Bildir
Haberler
İpek Yolundan Tuz Yoluna: Bir Zamanlar Dünya Tarihinde Ticarete Yön Veren 9 Yol

etiket İpek Yolundan Tuz Yoluna: Bir Zamanlar Dünya Tarihinde Ticarete Yön Veren 9 Yol

Begüm
13.07.2022 - 17:09

Dünya tarihine yön veren, büyük önem taşıyan ticaret yolları hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte İpek Yolu'ndan Tuz Yolu'na kadar ticaretinin kalbi olan en önemli ticaret yolları bu içerikte!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İpek Yolu

1. İpek Yolu

Doğu ile Batı arasında köprü görevi gören İpek Yolu tarihin en önemli yollarından biridir. Çin'in Xian kentinden başlayan İpek Yolu Venedik'e kadar geliyordu. Yol Moğolistan, Afganistan, Özbekistan, Suriye ve Türkiye'den de geçiyordu.

Bu yolda sadece ipek taşınmıyordu. İpek ile birlikte ahşap, sebze ve meyve, tahıl, baharat ve tekstil ürünleri taşınıyordu.

2. Tütsü Yolu

2. Tütsü Yolu

Arap Yarımadası'nda toplanan ve çok değerli olan tütsülerin Akdeniz'e ulaşmasını sağlayan Tütsü Yolu Yemen ve Umman'dan gelen tütsülerin taşınılması için kullanılıyordu. 

Ortalama olarak 62 günde tamamlanan Tütsü Yolu Antik Mısır ve Antik Roma için büyük önem taşıyordu.

3. Çay ve At Yolu

3. Çay ve At Yolu

Dünyanın en zorlu yollarından biri olan Çay Yolu büyük ve tehlikeli sarp kayalıklar üzerinden ilerliyor. Çin'den başlayan ve Hindistan'a kadar uzanan bu yolun uzunluğu 10 bin kilometreydi. 

Bu yolun Çay ve At Yolu olarak anılmasının en büyük sebebi ise çay ile atların takas edilmesi.

4. Baharat Yolu

Uzak Doğu ile Batı'yı birleştiren ve birbirine bağlayan Baharat Yolu Hindistan'dan başlıyor ve İskenderiye Körfezi'nde bitiyordu. Ortaçağ Avrupası'nda büyük önem taşıyan baharatlar bu yol ile taşınıyordu. Deniz aşırı keşiflet ve Ümit Burnu'nun keşfedilmesiyle yol önemini kaybetti.

5. Amber Yolu

5. Amber Yolu

Kehribar Yolu olarak bilinen Amber Yolu Baltık Denizi'nden başlayarak Aquileia Limanı’na kadar gidiyor. Kehribar o dönem sadece değerli bir taş olarak kullanılmıyordu. Diş, baş ve karın ağrısına iyi gelen kehribar sağlık için de çok önemliydi.

Kuzey Avrupa’dan Akdeniz ve Adriyatik Denizi’ne kadar uzanan bu yol milattan önce 1900 ile 300 yılları arasında aktif şekilde kullanılmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tuz Yolu

6. Tuz Yolu

Zamanında oldukça değerli olan tuz takas işlemleri, yiyecekleri saklama ve yemekler için kullanılan en önemli şeymiş. Antik dönemde büyük öneme sahip olan tuz, Roma'daki  Ostia’dan başlayarak Adriyatik kıyılarına kadar uzanan Tuz Yolu ile taşınıyordu. İtalya'nın dağlarından geçerek denize kadar uzanan Tuz Yolu büyük bir öneme sahipti.

7. Trans Sahra Yolu

7. Trans Sahra Yolu

Çok zorlu bir yoldan oluşan Trans Sahra Yolu Kuzey Afrika'dan Batı Afrika'ya kadar uzanan önemli bir ticaret yoluydu. İlk başlarda köle ve maden ticareti için kullanılan yol zaman içerisinde altın, giysi ve silah ticareti için de kullanılmaya başlandı.

8. Kral Yolu

8. Kral Yolu

Pers Kral Yolu olarak da bilinen bu yol Doğu ile Batı arasındaki ticareti sağlıyordu. Efes'ten Persepolis’e kadar uzanan yolda kuryeler mesaj taşıyor ve önemli bilgileri iletiyordu. Kuryelerin hızla mesajları taşıdığı bu yol ticaret için de kullanılıyordu.

9. Kalay Yolu

9. Kalay Yolu

Tunç Çağı'nda kullanılan bir ticaret yolu olan Kalay Yolu maden taşımacılığı için kullanılıyordu. Kuzey Avrupa ve Akdeniz arasında ticaret yapılması için önemli bir yoldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
4
4
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın