Görüş Bildir
Haberler
İntiharın Nedeni Şiddet ve Baskı: Mahkeme, Askerin 'Şehit' Sayılmasına Karar Verdi

İntiharın Nedeni Şiddet ve Baskı: Mahkeme, Askerin 'Şehit' Sayılmasına Karar Verdi

Ramazan Özbek, 2004 yılında Siirt’te askerlik yaparken intihar etti. Özbek’in ailesi, oğullarının baskı ve şiddet gördüğü için intihar ettiği iddiasıyla dava açtı. Mahkeme askerin ‘şehit’ sayılmasına karar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ramazan Özbek, Siirt 3. Komando Tugayı’nda piyade onbaşı olarak zorunlu askerliğini yaparken 5 Mayıs 2004 tarihinde operasyon esnasında intihar etti. Hayatını kaybeden Özbek’in psikolojik sorunlarından kaynaklı ilaç kullandığının bilinmesine rağmen operasyona çıkarıldığı belirtildi. İddiaya göre Özbek üstlerinin de şiddetine maruz kaldı ancak baskılardan haberdar olan komutanlar, herhangi bir önlem almadı.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre aile, oğullarının baskı ve mobbing dolayısıyla intihar ettiğini belirterek vefatından 14 yıl sonra ‘şehitlik’ unvanı için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. SGK, bu talebi kabul etmedi. Aile konuyu yargıya taşıdı.

Emsal niteliğinde

Emsal niteliğinde

Ankara 23. İdare Mahkemesi, açılan davayı reddetti. İstinafa taşınan dosyanın ile ilgili dava 3 yıl sürdü. Ankara 11. İdari Dava Dairesi ret kararının bozulmasına karar verdi. Özbek’in “vazife malulü” sayılmaması yönündeki SGK kararı iptal edildi. Mahkeme, Özbek’e şiddet uygulayanlar hakkında da kamu davası açılmasına karar verdi. Ankara 11. İdari Dava Dairesi ayrıca intiharın ‘askerlik vazifesi’nden soyutlanamayacak bir nedensellikle meydana geldiğine de hükmetti. Bu kararla birlikte Özbek, 17 yılın ardından ‘şehit’ sayıldı.

Kararı değerlendiren ailenin avukatı Tamer Mahmutoğlu, “Ramazan Özbek intihar ettiğinde bu ölüm incelenip hakları o dönemde verilmeliydi. 17 yıl sonra verilen söz konusu karar, aynı durumda olan aileler için emsal niteliğinde bir karar” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
14
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın