Görüş Bildir
Haberler
İnternetteki Bir Ağın ve Cihazın Tanımlaması: IP Adresi Nedir?

İnternetteki Bir Ağın ve Cihazın Tanımlaması: IP Adresi Nedir?

Özge Tepe
27.03.2023 - 22:47

IP adresi, “İnternet Protokolü adresi” anlamına gelir. İnternet Protokolü, posta göndermek, video akışı yapmak veya bir web sitesine bağlanmak gibi internet üzerinden iletişim için bir dizi kuralı kapsamaktadır.Bir IP adresi, internetteki bir ağı veya cihazı tanımlar. İnternet protokolleri, her benzersiz cihaza kendi IP adresini atama sürecini yönetir. İnternet protokolleri, internet trafiğini yönlendirmek gibi başka şeyler de yapar. Bu şekilde, internetteki hangi cihazların hangi bilgileri gönderdiğini, istediğini ve aldığını görmek kolaydır.

Bu içeriğimizde IP adresi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

IP Nedir?

IP Nedir?

IP adresi, “İnternet Protokolü adresi” anlamına gelir. İnternet Protokolü, posta göndermek, video akışı yapmak veya bir web sitesine bağlanmak gibi internet üzerinden iletişim için bir dizi kuralı kapsamaktadır.Bir IP adresi, internetteki bir ağı veya cihazı tanımlar. İnternet protokolleri, her benzersiz cihaza kendi IP adresini atama sürecini yönetir. İnternet protokolleri, internet trafiğini yönlendirmek gibi başka şeyler de yapar. Bu şekilde, internetteki hangi cihazların hangi bilgileri gönderdiğini, istediğini ve aldığını görmek kolaydır.

IP adresleri telefon numaraları gibidir ve aynı amaca hizmet ederler. Biriyle iletişime geçtiğinizde, telefon numaranız kim olduğunuzu tanımlar ve telefona cevap veren kişiye, söylediğiniz kişi olduğunuz konusunda güvence verir. IP adresleri, çevrimiçi olduğunuzda tamamen aynı şeyi yapar; bu nedenle internete bağlı her bir cihazın bir IP adresi vardır. 

İki tür IP adresi vardır: IPv4 ve IPv6. Sayıları sayarsanız farkı anlamak kolaydır. IPv4 adresleri, 0 ile 255 arasında değişen ve her biri bir sonrakinden bir noktayla ayrılan dört sayıdan oluşan bir dizi içerir. 5.62.42.77 gibi. IPv6 adresleri, gruplar iki nokta üst üste ile ayrılmış şekilde, dört onaltılık basamaktan oluşan sekiz grup olarak temsil edilir. Tipik bir IPv6 adresi şöyle görünebilir: 2620:0aba2:0d01:2042:0100:8c4d:d370:72b4.

Bir IP adresinin üç bölümü bulunur. Adresin ilk üç numarasını içeren ağ kimliği ve adresin dördüncü numarası olan ana bilgisayar kimliği . Yani ev ağınızda 192.168.1.1 için 192 ağ kimliği; son sayı ise ana bilgisayar kimliğidir. Ağ kimliği, cihazın hangi ağda olduğunu gösterir. Ana bilgisayar kimliği, o ağdaki belirli cihazı ifade eder. Genellikle yönlendiriciniz 1'dir ve sonraki her cihaza .2, .3 vb. atanır. Dış dünyanın tam olarak hangi cihazı ve ağı kullandığınızı bilmesini her zaman istemeyebilirsiniz. Bu durumda, bir Sanal Özel Ağ (VPN) aracılığıyla IP adresinizi dış dünyadan maskelemek mümkündür . Bir VPN kullandığınızda, ağınız, adresinizin açığa çıkmasını engeller.

IPv4, internetin ordu için özel bir ağ olduğu 1980'lerin başına kadar uzanır. IPv4, kulağa çok gibi gelen toplam 4,3 milyar adreslik bir havuza sahiptir. Ancak internete bağlanan tüm bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve tabletlerde IPv4 adresleri tükendi. İnternetin omurga teknolojilerini tasarlayan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF), yaklaşık on yıl önce IPv6'yı ortaya attı. IPv6 340 undesilyon adresten oluşan potansiyel bir havuza sahiptir. Yani, 340'ın ardından tam 36 sıfır gelmektedir. Bu teoriye göre adreslerin bitmesi mümkün değildir. IPv6 yavaş yavaş IPv4'ün yerini alsa da halen ikisini bir arada kullanıyoruz.

İki tür IP adresi vardır : Harici veya genel IP adresleri. İnternet servis sağlayıcınız (İSS) size harici adresinizi verir. Web'de gezinirken, ziyaret ettiğiniz sitenin kim olduğunuzu bilmesi gerekir. ISS, sizi web sitesine tanıtmak ve bağlantıyı kurmak için harici IP adresinizi kullanır. Bir ev ağı veya bir iş ofisi içinde cihazlarınızı tanımlamak gibi dahili amaçlar için farklı bir IP adresiniz vardır. Yerel veya dahili IP adresi, yerel ağı internete bağlayan donanım olan yönlendirici tarafından bilgisayarınıza atanır. Çoğu durumda, bu dahili IP adresi yönlendirici tarafından otomatik tanımlanır. 

Çoğu durumda dahili olarak halka açık internette olduğundan farklı bir IP adresiniz olur. Yerel IP adresiniz, cihazınızı kendi ağında temsil eder ve genel IP adresiniz, ağınızın daha büyük internete açılan yüzü olarak tanımlanır.

IP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

IP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

IP adresleri özellikle bilgi göndermek ve almak için önemlidir. İnternet trafiğini gitmesi gereken yere yönlendirirler ve e-postaları gelen kutunuza yönlendirirler. Genel ve gizli IP adresleri çeşitli yöntemler yardımıyla bulunabilir. 

Google veya herhangi bir arama motoru üzerinden 'IP adresim nedir?' benzeri bir arama yaptığınızda IP adresinizi karşınıza çıkan sayfalardan görüntüleyebilirsiniz. Bu, genel IP adresini bulmaya yardımcı olur. Gizli IP adresini ise Windows ve Mac için farklıdır. Windows'ta Komut İstemi sistemi üzerinden; Mac'te ise 'Sistem Tercihleri' üzerinden IP adresi bulunabilir.

Statik IP ve Dinamik IP Nedir?

Statik IP ve Dinamik IP Nedir?

IP adresleri kalıcı (statik) veya geçici (dinamik) olabilir. Statik ve dinamik IP adresleri arasındaki fark , birincisi asla değişmezken, ikincisinin değişken olmasıdır.

Statik adresler, web sitelerine ve web uygulamalarına her zaman güvenilir bir şekilde erişilebilir olması gerektiğinden, çoğunlukla işletmeler tarafından kullanılır. Ancak, yalnızca interneti kullanırken gerekli olduğundan, ev IP adresinizin aynı kalması gerekmez.

ISS'niz genellikle size dinamik bir IP adresi verir. IP adresiniz sık sık değişmese de, bilgisayarınızı her yeniden başlattığınızda ISP'nizden yeni bir tane almanız mümkündür. Aynısı, evinizdeki kablosuz yönlendiricinizin dizüstü bilgisayarınıza, tabletinize veya akıllı telefonunuza atadığı yerel IP adresleri için de geçerlidir. Bu cihazlar, yönlendiricinizi her yeniden başlattığınızda yeni bir adres alabilir.

Dinamik adreslerle ilgili tek gerçek olumsuzluk, belirli bir bilgisayarın güvenilir bir şekilde bulunamamasıdır. Bu, adres değişebileceği ve kimsenin sizi bulamayacağı için, örneğin evinizde bir web sunucusu çalıştırmayı zorlaştırır. Birçok ISP, bir sunucu çalıştırmak istiyorsanız, statik bir adresle iş bağlantısı için düzenlemeler yapmanıza izin verir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın