Görüş Bildir
Haberler
İlklerin Seçimi

İlklerin Seçimi

Denge ve Denetleme Ağı
06.08.2014 - 22:23 Son Güncelleme: 08.08.2014 - 02:11

2007 yılında yapılan referandum ile Cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesi değişikliği %68.95 oy oranıyla kabul edildi. Yeni kanuna göre ilk defa Cumhurbaşkanını biz seçeceğiz. Bu seçimler pek çok açıdan ilklerin seçimi olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni seçim süreci 2 aşamalı. İlk tur 10 Ağustos'ta gerçekleşecek. Adaylardan biri %51 oranında oy alırsa ikinci tur yapılmayacak. %51 oy oranına hiçbir aday ulaşamazsa ikinci tur 24 Ağustos'ta gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri artık 5 yılda bir yapılacak. Bir kişi en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. 40 yaşını dolduran, yükseköğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her vatandaş Cumhurbaşkanı adayı olabilecek.

Yasaya göre Cumhurbaşkanı adayları TBMM’deki %10 barajını aşmış partilerin ve/veya 20 milletvekilinin ortak yazılı teklifi ile belirlenebiliyor. 

İlk adaylık başvuruları 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Halkın seçeceği ilk Cumhurbaşkanı için 3 aday var: Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu, Selahattin Demirtaş.

Cumhurbaşkanı adayları seçim kampanyalarını ilk defa kişisel bağışlarla yürütüyorlar. Adaylara sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ile bağlı olduğu siyasi partiler nakdi destekte bulunabiliyor. Her kişi için bağış üst sınırı 9.082 TL. Ancak adayların toplayabileceği toplam bağışta üst sınır yok. Adaylar kişisel kaynaklarını seçim çalışmalarında sınırsız kullanabiliyorlar. Ayni yardımlarla ilgili de herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

Oy pusulalarında da bir ilk yaşanacak. Pusulalarda adayların fotoğrafı yer alacak.

Seçimlerdeki bir başka ilk ise yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da oy kullanabilecek olması. İlk tur için, 54 ülkedeki 103 temsilcilikte oy kullanımı 3 Ağustos'ta sona erdi. Fakat gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 10 Ağustos'a kadar devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk ya da ikinci turda seçimi kazanan aday 29 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanlığı Makamına gelecek.

Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erecek.

Denge ve Denetleme Ağı www.birarada.org

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0