Görüş Bildir
Haberler
İlk Türk Devletleri Hangileridir? Türklerin Ana Yurdu Neresidir? İşte İlk Türk Beylikleri

İlk Türk Devletleri Hangileridir? Türklerin Ana Yurdu Neresidir? İşte İlk Türk Beylikleri

Elif Ateş
19.08.2021 - 11:45

Türklerin ilk siyasi yaşamları Hun devleti ile başlamıştır. Mete Han ile büyük bir imparatorluk kurulmuştur. Hunların Moğolları yenmesi ile önemli ticari yolu olan ipek yolu denetim altına alınmıştır. Türk devletlerine orduda onluk sistemi getiren devlet ise Hun devletidir. İlk Türk devletleri ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. İşte tarihteki ilk Türk beylikleri (devletleri)

İçeriğin Devamı Aşağıda

M.Ö 7.yy'da Türkler, irili ufaklı devletler kurarak tarihe adlarını yazdırdılar. Türklerin devlet kurabilme de bu kadar iyi olmasının sebeplerinden biri teşkilatlanmalarıdır. İlk Türk devletleri Orhun Abidelerini, Yenisey Yazıtlarını ve Ergenekon Destanı gibi birçok şeyi günümüze kadar ulaştırdılar. Peki ilk Türk devletleri hangileridir? Türklerin ana yurdu neresidir? İşte detaylar..

İlk Türk Devletleri Hangileridir? Türklerin Ana Yurdu Hangisidir?

İlk Türk Devletleri Hangileridir? Türklerin Ana Yurdu Hangisidir?

Türklerin anavatanı Orta Asya olarak kabul edilmiştir.Batı'da Hazar Denizi, doğuda Kingan Dağları, kuzeyde Sibirya, güneyde Hindikuş ve çevresi Karanlık Dağlar ile çevrilmiştir. Türkler ile ilgili ilk bilgiler Çin Kaynaklarından öğrenilmiştir. Asya bölgesinde kurulan ilk Türk Devleti, Hun devletidir.

  • Asya Hun Devleti: Asya Hun devleti tarihte bilinen ilk Türk devletidir. Teoman Han tarafından M.Ö 220 yılında kurulmuştur.  Göçebe bir yaşam biçimini benimseyen Asya Hun devleti, tüm Türkleri tek bir çatı altında toplamıştır. Hun İmparatorluğu'nun başkenti ise Ötükendir. Ünlü Çin Seddi, bu imparatorluğa karşı inşa edilmiştir. 

  • Avrupa Hun Devleti: Kavimler göçü ile birlikte Avrupa'ya gelen Türkler, burada Avrupa Hun devletini kurmuşlardır. Balamir Kağan döneminde kurulmuş, en parlak dönemi ise Attila'nın hükümdar olduğu zamanlardır. Avrupa Hun Devleti'nin özelliği ise Anadolu'ya yapılan ilk Türk akınlarını gerçekleştirmişlerdir.

  • I. Göktürk Devleti: M.Ö 522 yılında kurulmuştur. Bumir Kağan tarafından kurulan devlet, ikiye ayrılmıştır. I. Göktürk devleti Mukan Kağan zamanında en parlak dönemini yaşamıştır. Budizm Tapo Kağan döneminde hızla yayılmıştır. Göktürk devleti Türk ismini kullanan ilk devlettir. Çinlilerin baskıları ile yıkılmıştır.

  • II. Göktürk Devleti: I. Göktürk devleti yıkıldıktan İlteriş ünvanına sahip Kutluk Kağan önderliğinde kurulmuştur. Göktürk alfabesini kullanmışlardır. İlk alfabe bu dönemde kullanılmıştır. Ergenekon Destanı ve Orhun Kitabeleri bu dönemde oluşturulmuştur. Uygur, Karluklar ve Basmiller tarafından yıkılmıştır.

  • Uygur Devleti: Uygur Devleti yerleşik hayata geçen ilk Türk devletidir. Matbaayı ilk kullanan Türk devletidir. Kırgızların baskılarından dolayı Karsu ve Turfan olarak ikiye ayrılmışlardır.

  • Hazarlar: İslam orduların ile çarpışan ilk devlet olmuşlardır. Türk devletlerinden Museviliği benimseyen tek topluluktur. Bizans ve Slavlar ile savaşlar yapılmış devlet zayıflamıştır. Daha sonra ise derebeyliğe dönmüştür. Derebeylikler ise Peçenekler tarafından yıkılmıştır.

  • Kırgızlar: Bugünkü Kırgızistan topraklarında kurulmuşlardır. Yenisey Yazıtları ve Manas Destanı ise günümüze miras olarak kalmıştır. Moğolların egemenliğine giren ilk Türk devletidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
8
6
4
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın