Görüş Bildir
Haberler
İkametgah Nasıl Değiştirilir? E-Devlet İkametgah Değiştirme ve Sorgulama

İkametgah Nasıl Değiştirilir? E-Devlet İkametgah Değiştirme ve Sorgulama

Günümüzde birçok vatandaşlık işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Birçok devlet birimi e-devlet sistemi üzerinden hizmet veriyor. Bu hizmetlerin başında da Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne bağlı ikametgah değişikliği geliyor. Adres değişikliği yapmak isteyen vatandaşlar e-Devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapabiliyorlar. Peki, adres değişikliği nasıl yapılır? İkametgah değişikliği işlemleri nasıl yapılır? E-devlet ikametgah sorgulama ve değiştirme nasıl yapılır?

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni bir eve çıkan, ikametgah adresinde değişiklik yapan vatandaşların oturdukları yerlerin adreslerini Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor.

Yeni bir eve çıkan, ikametgah adresinde değişiklik yapan vatandaşların oturdukları yerlerin adreslerini Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor.

Önceki yıllarda bu işlem için Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne gitmek gerekiyordu. Artık e-devlet sistemi üzerinden, müdürlüklere gitmeden de işlemler halledilebiliyor. Ancak adres değişikliği yapılacak yerde, başka birisinin ikameti bulunuyorsa işlemler sırasında bir takım farklılıklar ortaya çıkıyor. Peki e-devlet ikamet değişikliği nasıl yapılır?

E Devlet İkametgah Değiştirme Nasıl Yapılır?

E Devlet İkametgah Değiştirme Nasıl Yapılır?

İsteyen tüm vatandaşlar e-Devlet kapısı üzerinden bir kaç adım izleyerek ikametgah değişikliği yapabiliyor. e-Devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapmak için;

  • Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasını açın.

  • Ardından çıkan giriş sayfasından kimlik doğrulama işlemlerini yapmadıysanız yapınız,

  • Kimlik doğrulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek 'Giriş' butonuna basın. (Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)

  • Ardından açılan e-Devlet ana sayfasının en üstünde bulunan arama butonuna basarak 'Adres Değişikliği Bildirimi (Boş Konuta) (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü) yazıp arama butonuna basın.

  • Ardından açılan sayfada istenilen bilgileri girerek 'İlerle' butonuna basıp adres değişikliği işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

  • Ayrıca ikametgah değişikliğini e-Devlet üzerinden yapabilmek için e-imza, mobil imza veya SMS ile doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte adreste herhangi biri oturuyorsa bu işlemi e-Devlet üzerinden yapamazsınız. e-Devlet adres değişikliği işlemi sadece boş konutlar için geçerlidir. 

e-Devlet İkametgah Değiştirme

e-Devlet İkametgah Değiştirme
  • Sisteme giriş yapıldıktan sonra Adres Değişikliği Bildirimi sayfasından, 'Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım.' ya da 'Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım.' seçeneklerinden uygun olanı işaretlemeniz gerekmektedir. 

  • Taşınma tarihi bölümünde tüm bilgiler doldurulduktan sonra sayfada adres bilgisi talebi oluşacak.

  • Yerleşim yeri ve/veya diğer adres seçimi için, 'Adres Bul' butonuna tıklanır. Adres seçimi ekranından bildiğimde bulunulacak adres seçilir.

  • İşlem tamamlanmasının hemen ardından mobil imza, elektronik imza ve SMS doğrulama yöntemlerinden biri seçilir.

  • İlerle tuşuna basılmasının ardından cep telefonuna gelen doğrulama kodu sayfaya girilerek tescil işlemine geçilir.

E-DEVLET ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ EKRANI

E-devlet adres değişikliği yalnızca boş konutlar için, yani başkasının ikamet etmediği konutlar için yapılabilir.

E-devlet adres değişikliği yalnızca boş konutlar için, yani başkasının ikamet etmediği konutlar için yapılabilir.

Eğer beyan edeceğiniz adreste eski oturan kişinin ikameti görünüyorsa, İl Nüfus Müdürlüğü'ne gitmeniz gerekiyor. Müdürlüklere giderken yanınızda kimliğinizi, kira kontratınızı veya bir faturanızı götürmeniz gerekiyor. Daha sonra adres değişikliği bildirimi yapmanız gerekiyor. Konut boş olduğu takdirde bu belgelere ihtiyaç duyulmaz.

Ayrıca eğer beyan edeceğiniz adreste başka birisi ikamet ediyorsa ve siz o kişinin yanına ikametinizi taşımak istiyorsanız bu kişiyle birlikte İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmanız gerekiyor. Yanına taşınacağınız kişinin sizin adres değişiklik beyanınızı onaylaması gerekiyor. Adres değişikliği randevularınızı da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alabilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık Randevu

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

Yoo eksik bilgi. Eğer taşınılan adrese başka biri tarafından beyan verilmişse o adreste yaşayan birini de alıp ilçe nüfus müdürlüğüne gitmeniz lazım. Ki adam... Devamını Gör

Maher

yurtdisindaysan yapamiyorsun. illa konsolosluga gitmen gerek. turkiyeye geldin diyelim nufus mudurlugune, yine de yurtdisi adresini degistiremiyorlar, il ilc... Devamını Gör

Maher

amac para koparmak, cunku 30 gun icinde yeni adresi kaydetmen gerek yoksa cezali degistiriyorlar. bende s'kimde degil dedim degistirmedim 6 saat yol gidemem.... Devamını Gör