Görüş Bildir
Haberler
İçerken İki Kere Düşünün: Kanser Genlerinde Sigaranın 'Parmak İzleri' Bulundu

İçerken İki Kere Düşünün: Kanser Genlerinde Sigaranın 'Parmak İzleri' Bulundu

Ulaş
05.11.2016 - 13:28

Bilim insanlarının son araştırmasına göre, tütün ürünlerinin içinde bulunan 7 binin üzerindeki kimyasal maddeden 70'inin kansere neden olduğu saptandı. Zararın ve değişimin akciğerle sınırlı kalmadığının ortaya konulduğu çalışmada, günde bir paket sigara tüketen kişinin gırtlağındaki hücrelerde gün başına yılda ortalama 97, boğazında 39, ağzında ise 23 değişim meydana geldiğini saptadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı ile İngiltere’nin Wellcome Trust Sanger Enstitüsü’nden bilim insanlarının yaptığı ortak çalışma sonucuna göre sigara tiryakisinin DNA’sındaki değişimlerin, içilen sigara adedi ve organlarla ilişkisi bulunuyor.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan Ludmil Alexandrov, “Şimdiye kadar sigara tüketimi ile kanser arasındaki bağlantı konusunda çok sayıda ipucuna sahiptik. Şimdi ise sigara tüketimi nedeniyle ortaya çıkan DNA üzerindeki moleküler değişimleri nihayet sayısal hale getirerek inceleme fırsatını yakalamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ağız, gırtlak, karaciğer ve diğer bölgelerde de mutasyona sebep oluyor

Ağız, gırtlak, karaciğer ve diğer bölgelerde de mutasyona sebep oluyor

Değişimlerin sadece akciğerde değil diğer başka organlarda da ortaya çıktığına işaret eden bilim insanları bir sigara paketi tüketildiğinde gırtlaktaki hücrelerde gün başına yılda ortalama ek 97, boğazda 39, ağızda da 23 değişim (mutasyon) tespit edildiğini belirtiyor. Ama tütün tüketimi ile doğrudan bağlantısı bulunmayan idrar kesesinde 18, karaciğerde 6 değişim saptandığına da dikkat çekiliyor.

Tümör genlerinde parmak izleri

Tümör genlerinde parmak izleri
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim insanları 5 binden fazla kanser tümörünü inceleyerek sigara içenler ile hiç içmemiş olanları kıyasladı. Bunun sonucunda sigara tiryakilerinin tümör genlerinde bazı “parmak izleri”ne rastlandı. Bilim insanları sigara tüketimi ile yakalanma olasılığı yüksek olan 17 kanser türünde 20’den fazla değişim (mutasyon) şablonuna rastlandı. Bunlardan beş tanesinin sigara tiryakilerinin kanser vakaları ile bağlantılı olduğu saptandı.

Araştırmalara göre tütün ürünleri 7000’den fazla kimyasal madde içeriyor ve 70’den fazla madde kansere yol açabiliyor

Araştırmalara göre tütün ürünleri 7000’den fazla kimyasal madde içeriyor ve 70’den fazla madde kansere yol açabiliyor

Dünya Sağlık Örgütü mevcut eğilimin devam etmesi durumunda yeni yüzyılın sonuna kadar bir milyardan fazla insanın tütün ürünleri tüketimi nedeniyle hayatını kaybetmiş olacağını tahmin ediyor.

Sigara tiryakilerinde kanser riskinin ortaya çıkma sebepleri tam olarak bulunmuş değil. Özellikle doğrudan sigara tüketimi ile bağlantısı olmayan organların kanser ile bağlantısı açıklığa kavuşturulmuş değil. Wellcome Trust Sanger Enstitüsü'nden Mike Stratton, 'Araştırmalarımız tütün tüketiminin kansere yol açmasının sanılandan daha karmaşık olduğunu gözler önüne seriyor' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
41
34
14
11
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yiğit Kavak

yaktım

Gamze Karaşoğlu

içen öldü de içmeyen ölmedi mi? sigarama karışmayın!

Pasif Kullanıcı

kanser olup sürünerek ölmek var, Jennifer Lopez gibi- Johnny Depp gibi hayata seksi pozlar vererek devam etmek var.

Scarface

bilim adamları isviçreli değilse inanmam :D