Görüş Bildir
Haberler
Vaizlerin Sorunları

Vaizlerin Sorunları

Özer Yıldız
08.05.2014 - 11:26 Son Güncelleme: 08.05.2014 - 12:39

Kıymetli okurlarım, geçen ki yazımızda müftü meslektaşlarımızın sorunlarını içeren bir yazı paylaşmıştım. Bu hafta da yine teşkilatımızın çok önemli hizmetini müdrik vaizlerimizin sorunlarını kaleme aldım. Daha önceki yazımda da belirttiğim üzere bu sorunları direkt daha çok özlük hakları noktasında mağduriyet yaşayan vaizlerimizin ve vaizelerimizin maillerinden tekevvün ettirmekteyiz. Başkanlığımızın müftüsünden vaizine, imamından kuran öğretmenine kadar taşradaki din emektarı görevlilerinin haklarının iyileştirilmesi noktasında hamiyyetperver olacağını mütefekkirim.

1) Vaizlerin görev ve sorumlulukları, özlük hakları, yetkileri, müftülük ile ilişkileri yorumlamaya mahal bırakılmaksızın net bir şekilde yazılı olarak belirlenmelidir. Bu hususta ifade edilemeyecek kadar çok aksaklık bulunmaktadır ve birçok problemin kaynağı bu noktada düğümlenmektedir.

2) Vaizler müftülük bünyesinde fetva, vaaz, aile-irşad, müftülüğe vekâlet, soruşturma, mevlid vb. programlar, dini içerikli yarışmalar, ezber dinleme, seminer, hutbe hazırlama ve kontrol gibi birçok işi ellerinden geldiğince ve vakit gözetmeksizin sürdürmeye çalışmaktadırlar. Buna rağmen birçok il&ilçede vaizler, eğitim ve sosyal durumları itibariyle o yörede tek olmalarına rağmen, aldıkları eğitim, taşıdıkları risk ve sorumluluklara göre özlük hakları açısından ihl mezunu imamlar kadar bile rahat değillerdir. Şube müdürüne göre daha eğitimli ve toplumsal bazda da daha ön planda olan vaizlerin ekonomik durumu mutlaka düzeltilmelidir. Bir vaiz kitap alabilecek, cemaatine yemek yedirebilecek veya kitap hediye edebilecek ekonomik özgürlükte olabilmelidir. Öbür taraftan çalışma şartları, statü, özlük, tayin ve atama hususları dikkate alındığında müftülük ve şube müdürlüğü kadrolarına nazaran eğitim görevlisi, vaiz ve murakıplara farklı bir tutum sergilenmiştir. Vaizlik, eğitim görevlisi ve murakıplık sanki önemsiz, işlevsiz gibi görülmektedir. Kanaatimizce bunun en önemli nedeni vaizlerin vd. Görev tanımının, çalışma şartlarının ve faaliyatlerinin net olarak yapılmamasıdır.

Kaynak: http://dinihaberler.com/makale/vaizle...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0