Görüş Bildir
Haberler
Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili Soru ve Cevaplar (6 – 10)

Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili Soru ve Cevaplar (6 – 10)

İzel Uluer
15.09.2014 - 12:07 Son Güncelleme: 15.09.2014 - 12:35

“Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili Soru ve Cevaplar” 6 ile 10 Arasındaki soru ve cevapları aşağıda görebilirsiniz. Diğer soru ve cevaplar için makalenin en altından 11 ile 13. sorulara ulaşabilirsiniz.

Adet döneminde ne kadar ağrı olması normaldir

Normalde ağrılı adet görmek adet dönemi sırasında rahim içinde kalan kanı boşaltmak için rahim kaslarının  salınan bazı hormonlarla kasılması durumu söz konudur. Bu ağrının sebebi pirimer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Pirimer de adet döneminde ağrı görmenin altında yatan patalojik bir bulgu yoktur. Genellikle 1-2 adet görmeden başlar ve 25 yaşına kadar devam eder. Çoğunluğun ifadesi doğum yaptıktan sonra azaldığı yöndedir. Sekonder de ise ağrının altında yatan başka bir neden vardır ve genellikle bu ağrılar adet başlamadan bir kaç gün önce başlar  adet bittikten sonrada bir kaç gün devam eder. Eğer ağrılar kişinin günlük aktivitelerini sınırlıyorsa, yaşamdan zevk almasını engelliyorsa, kişinin her defasında doktora gelmesine neden oluyorsa, ağızda alınan  antibiyotiklere cevap vermiyorsa bu aşırı sayılabilecek bir ağrıdır.

Hamilelikten şüphelenenlerin adet söktürücü kullanması doğru mu?

Eğer düzenli adet gören bir kadın adetini göremediyse hemen adet söktürücü ilaçlara başvurması mantıksız ve zararlıdır çünkü çok düzenli adetin aksaması durumunda akla ilk olarak gebelik ihtimali gelmelidir. Eğer gebelik yoksa kişinin adet söktürücü kullanmasında bir zarar yoktur zaten hekimde bunu tavsiye edecektir. Ancak gebelik durumu söz konusu ise zaten adet söktürücü ilacın hiç bir faydası olmayacaktır. Hamile olup ta düşük yapmak için adet söktürücü ilaçları alan bayanlar oluyor fakat bunun bir faydası olmuyor çünkü adet söktürücü ilaçlar hiç bir zaman hamile bir bayanda kanamayı başlatmaz.

Adet dönemini rahat geçirmek isteyen kadınlar neler yapabilir?

Adet döneminde genellikle çalışan bayanlarda yani bir işe odaklanmış olanlarda adet dönemi daha rahat geçirildiği, ruhsal problemlerin daha çabuk atlatıldığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla adet döneminde hem fiziksel hemde ruhsal açıdan daha az etkilenmek adına işe odaklanmak, kişinin bir işi yoksa yapacağı fiziksel aktiviteleri arttırmak, spor yapmak, az az ve sık sık ödem yapmayacak yiyeceklerle beslenmesi, modunu düzeltmez için açık havaya çıkması faydalı olabilir. Adet döneminde genelde toplumda görülen adet bitimine kadar beklenip duş alınmaması yanlıştır. Adet rahat geçirmek isteyenlerin ayakta duş almaları onları oldukça rahatlatacaktır. Bu onların kendilerini daha temiz ve dingin hissetmelerine neden olacaktır. Günlük aktiviteler bittikten sonrada rahat bir istiharat için kitap okumak , hafif bir müzik dinlemek yani bir şekilde vakti doldurmak kişiyi rahatlatacaktır.

Sık adet görüyorum, neden olabilir?

Bir adet kanamasından diğer adet kanamasına geçen süre 21 in altına düşmüşse  o zaman sık adet görmekten bahsedilir. Buda mutlaka bazı sorunları beraberinde getirir ve değerlendirme yapılması lazımdır. Sık adet görme beraberinde çok yoğun kanama getirir buda kansızlığa neden olur. Buna ek olarak rahim iç tabakasında iyi huylu oluşumlarda sık adet görmeye neden olur. Bu nedenle sık adet gören kadınlarında jinekolojik değerlendirmeden geçmesi gerekir.

Düzensiz adet görmenin nedenleri neler olabilir?

Adet düzensizliğinin en sık rastlanan sebepleri hormonel düzensizlikler, yumurtalık kistleri, rahim içi yer kaplayıcı bazı tümörler, aşırı kilo alımı, aşırı kilo verimi,çok ağrılı egzersizler, kötü beslenme, stres, depresyondur. Adet düzensizliği tekrarlayıcı nitelik taşıyorsa adet düzensizliği ile beraber başka bulgularda mevcutsa  kişinin günlük hayatını etkiliyorsa, vücudunda farklı değişiklikler hissediyorsa bu mutlaka patolojik bir nedenin göstergesidir. Adet düzeninden sorumlu olan hormonlarda herhangi  bir problem yoksa stres, depresyon, aşırı kilo alımı ve aşırı kilo alımı varsa adet düzensizliği normal kabul edilebilir.

Düzensiz Adet Sorunlarıyla İlgili Soru ve Cevaplar (11 – 13) Yazımızı Buraya Tıklayarak Devamını Okuyabilirsiniz.

Kaynak: http://anlikmoda.com/anne-ve-cocuk/du...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın