Görüş Bildir
Haberler
Herkesin Tadına Bakmak İsteyeceği Dünyanın Dört Bir Yanından Çok Farklı Dondurma Çeşitleri

Herkesin Tadına Bakmak İsteyeceği Dünyanın Dört Bir Yanından Çok Farklı Dondurma Çeşitleri

Ceren
17.06.2022 - 17:25

Dondurma yaz aylarının en sevilen tatlısı... Ülkemizde olduğu kadar dünyanın dört bir yanında da yaz gelince herkes serinlemeyi dondurmada buluyor! Dünyanın her bir yanında ise birbirinden farklı dondurmalar var. Gelin bakalım dünyada hangi dondurmalar popüler?

Kaynak: https://matadornetwork.com/read/ice-c...

1. Hindistan-Kulfi

1. Hindistan-Kulfi

Kulfi, fıstık, mango, kakule ve safran gibi baharatlı, yoğun, süt bazlı bir dondurmadır. Kulfi ayrıca Bangladeş, Myanmar, Nepal ve Pakistan'da da yaygındır.

2. Almanya-Spaghettieis

2. Almanya-Spaghettieis

Spaghettieis, spagetti formunda yapılan ve sosu çilek olan bir dondurma türüdür. Domates sosuna benzemesi için sosu çilekten yapılır. Bu dondurma 1969'da Dario Fontanella tarafından bulundu. Fontanella, vanilyalı dondurmayı sprey presi ile sıkıp spagettieis'i buldu. Bugün, her yıl 23 ila 25 milyon kase spagetti satıldığı tahmin ediliyor!

3. Endonezya-Es doger

3. Endonezya-Es doger

Bu Endonezya dondurması, hindistan cevizi sütünden yapılıyor. Es doger, durian ve mango gibi çeşitli meyvelerle birlikte bal, yoğunlaştırılmış süt gibi tatlandırıcılarla tatlandırılıyor!

4. İsrail-Helvalı dondurma

4. İsrail-Helvalı dondurma

Helvalı dondurma, tahin, bal ve fındıkla yapılır. Bilinen ilk yazılı tarif 13. yüzyıldan kalmadır, ancak bazıları Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da MÖ 3000'e kadar uzanan versiyonların var olduğuna inanmaktadır...

5. İtalya-Gelato

5. İtalya-Gelato

İtalyanca dondurma anlamına gelen gelato, süt krema ve meyvelerden yapılır.Gelato'nun, Bernardo Buontalenti tarafından 1500'lerin sonlarında ünlü Floransalı Medici bankacılık ailesi için icat edildiği söylenmektedir...

6. Japonya-Kakigōri

6. Japonya-Kakigōri

Kakigōri, şuruplarla tatlandırılmış ve genellikle şekerli yoğunlaştırılmış sütle kaplanmış bir tür Japon buzlu dondurmasıdır. Tarihi 11. yüzyıla kadar uzanır. Kakigori Japonya'da popülerken, mochi dondurması Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en ünlü Japon tarzı dondurmadır.

7. Malezya-Ais kacang

7. Malezya-Ais kacang

Ais kacang  'fasulyeli buz' demektir.  Traşlanmış buz, kırmızı fasulye, jöle ve şurup ile yapılır. Üzerine yoğunlaştırılmış süt ve dondurmanın yanı sıra fındık veya mango gibi meyveler eklenebilir.

8. Meksika-Paletas

8. Meksika-Paletas

Paletas, su bazlı dondurulmuş buzlu bir tatlıdır. Meyve sularının dondurulmasından ya da meyve parçacıklarından yapılır.

9. Yeni Zelanda-Hokey pokey

9. Yeni Zelanda-Hokey pokey

Hokey pokey, Yeni Zelanda'nın ünlü küçük, katı bal peteği şekerlemeleriyle sade vanilyalı dondurmadan oluşan bir dondurma çeşididir. 1950'lerden beri tüketilmektedir.

10. Güney Kore-J-cone

10. Güney Kore-J-cone

Jipangyi veya J-cones, şeker kamışı şeklinde, içi dondurmayla doldurulmuş şişirilmiş mısır kabuklarıdır. Diğer dondurmalara göre en farklı olanlardan biri budur.

11. Tayland-I tim pad

11. Tayland-I tim pad

I tim pad, tatlı krema bazlı bir karışımın aşırı soğuk bir metal yüzeye dökülmesiyle yapılır. Sıvı hızla donar ve daha sonra boya parçalayıcıya benzeyen metal bir aletle bir rulo halinde kazınır. 2010'larda dünya çapında trend haline gelmiştir...

12. Filipinler-Sorbetes

12. Filipinler-Sorbetes

Sorbetes manda sütü, buz, yumurta ve çedar peynirine kadar pek çok aromalarla yapılır. Tıpkı dondurma gibi bir külahta ya da iki dilim ekmek arasına sıkıştırılarak yenir. Özellikle sokak satıcılarından alınır...

13. Rusya-Plombir

13. Rusya-Plombir

Plombir, Fransa'da ortaya çıkan, ancak eski SSCB'de yaygınlaşmış bir dondurmadır. Yoğunlaştırılmış süt ve şekerin dondurulmasıyla yapılır.

Siz hangisini denemek isterdiniz? Yorumlarda buluşalım! Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın