Görüş Bildir
Haberler
Her Saniyesi Çözmesi İmkansız Bir Bulmaca Gibi İlerlerken Zihinlerde Havai Fişekler Patlatan 14 Film

Her Saniyesi Çözmesi İmkansız Bir Bulmaca Gibi İlerlerken Zihinlerde Havai Fişekler Patlatan 14 Film

Bu filmler öyle sakin sakin izlenecek filmler değil, her birini izlerken çözmesi imkansız bir bulmacada kayboluyor gibi hissedeceksiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Film özetlerinin bir kısmını biz kaleme aldık, italik olan kısımları ise Beyazperde ve Sinemalar'dan alıntıladık.

1. Karanlığın arasında bir macera: Zindan Adası. IMDb: 8.1/10

1. Karanlığın arasında bir macera: Zindan Adası. IMDb: 8.1/10

Bir film hayatınıza dair tüm anıları sorgulatabilir mi? Yanıtın evet olduğu anlaşılmıştır herhalde.

Zindan Adası, Martin Scorsese'nin bir çok filmi gibi yine bir başyapıt statüsünde. Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığrından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır. Usta yönetmen Martin Scorsese tarafından Dennis Lehane'nin ünlü romanından sinemaya uyarlanan filmin başrolünde yönetmenin gözde oyuncularından Leonardo Di Caprio bulunuyor.

2. Herkes birbirinden farklı: Küp. IMDb: 7.3/10

2. Herkes birbirinden farklı: Küp. IMDb: 7.3/10

Gerilimi ve merak unsurunu karmaşık mekanlarda ve efektlerde aramaktansa ufacık bir alanda kısılıp kalan bir grup insanın her birinin birbiriyle zıt fikirleri kullanarak buradan kurtulma hikayesinde buluyoruz. 

Bulmaca nerede? Basit, bu grubun kurtulmak için yapacakları bir yanlış hamle hepsini öldürecek. Çözüm bulmaları için zamanları kısıtlı.

3. Unutma, unutma: Memento. IMDb: 8.5/10

3. Unutma, unutma: Memento. IMDb: 8.5/10

Yaşadığı her şeyi unutan birini nasıl anlayabiliriz? Tabii biz de onun gibi her şeyi unutarak yaşadığımızda. Memento, sadece bir sinema filmi değil, eşsiz bir deneyim.

Memento, kısa süreli hafıza kaybı olan bir adamın karısını öldürenleri bulma çabasını konu ediyor. Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan işadamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir. Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

4. Rüya içinde rüya: Başlangıç. IMDb: 8,8/10

4. Rüya içinde rüya: Başlangıç. IMDb: 8,8/10

Gerçeklikle rüyanın birbirine geçtiği bu hikayeden uyanmak pek kolay olmayacak.

Başlangıç, doğaüstü ve büyülü gerçekçi tonları, bilim kurgu ve fantazmatik sinema estetiği ile harmanlayan ilginç senaryosuyla, Leonardo DiCaprio'nun üst düzey performans sergilediği değişik bir film. Bu yapımda sanatçı, çok yetenekli bir hırsız olan 'Dom Cobb ' ile karşımızda. Uzmanlık alanı, zihnin en karanlık ve savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb'un bu nadir insanlarda görülebilecek yeteneği, bu ender rastgelinebilecek mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb'a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız ?başlangıç'ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kayıpların peşinde, bir kapanın içinde: Tutsak. IMDb 8.1/10

5. Kayıpların peşinde, bir kapanın içinde: Tutsak. IMDb 8.1/10

Polislerin bile başarısız olduğu bir kayıp kızdan bahsediliyor ve bu bulmacada yapılacak hiçbir şey kalmamış gibi görünüyor. Peki, gerçekten tüm seçenekler tükendi mi? 

Tutsak, adaleti kendi elleriyle sağlamaya çalışan bir adamın hikayesini anlatıyor. Maccachusetts eyaletinin Brockton bölgesinde, Şükran Günü'nü kutlamak için bir araya gelen Dovers ve Birches aileleri her şeyin yolunda gittiği bu yemek esnasında korkunç bir haberle altüst olurlar. Gecenin ilerleyen saatlerinde ailelerin iki küçük kızlarının kaybolması sonrasında panik dolu anlar yaşanır. Saatler ilerler, ancak kızlar halen daha ortada yoktur ve durum kaçırılmış oldukları gerçeğini kuvvetlendirir. Polise başvursalar da hızlı ve nitelikli bir sonuç alamazlar. Keller Dover ise bir hayli panik içerisindedir ve polisin çabalarını yetersiz bulup adaleti kendi elleriyle aramaya karar verir. Genç ve başarılı dedektif Loki'den de yardım isteyen genç adam, kendini suçlu ve masumun birbirine karıştığı oldukça şaibeli bir davanın içerisinde bulur.  2010 yılında çektiği İçimdeki Yangın (Incendies) adlı filmle tanıdığımız Denis Villeneuve'ün yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu, sinemaya Contraband filmiyle sinemaya giriş yapan Aaron Guzikowski'nin imzasını taşıyor. Filmin başrollerinde ise son dönemin başarılı oyuncularından Hugh Jackman ve Jake Gyllenhaal'ı izliyoruz.

6. Bilinmez olanın izinde: Da Vinci Şifresi. IMDb: 6.5/10

6. Bilinmez olanın izinde: Da Vinci Şifresi. IMDb: 6.5/10

Her çok satan sıradan olacak diye bir kaide yok. Dan Brown'ın romanının beyazperdeye yansıması bizi tahmin etmediğimiz bir serüvene dahil edecek.

Sembol uzmanı Robert Langdon, kendini bir anda gizemli bir cinayet olayının içinde bulur. Kurbanlar, torunu ve Robert ile birlikte Da Vinci tablosunda bir takım ip uçları bulan kriptoloji uzmanı Sophie Neveu’dur. Robert ile Sophie, gerçeğe ulaşabilmek için Paris’ten Londra’ya doğru yola çıkarlar. Bu yolculukta kendileri ile hem dost ve müttefik olan hem de düşman olanlarla karşılaşacaklardır. Yol onları her nereye götürürse götürsün, açığa çıkartmak üzere oldukları gerçek insan türünün temelini kökünden sarsacaktır.

7. Son ölümlünün bedeninde: Bay Hiçkimse. IMDb 7.9/10

7. Son ölümlünün bedeninde: Bay Hiçkimse. IMDb 7.9/10

2092 yılındayız. Dünyadaki son ölümlü Nemo ve zihnine saplanıp kalan bir hatıra... Aslında bu bir hatıra değil! 17 yaşında bir adamın bir anda sonsuz olasılıklar dünyasında kaybolduğunu düşünün. Tabii sizin de onunla kaybolduğunuzu.

8. Bu oyunda kimse eğlenmiyor: Oyun. IMDb 7.8/10

8. Bu oyunda kimse eğlenmiyor: Oyun. IMDb 7.8/10

Oyun başladıktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her ne söylersek söyleyelim filmin yarattığı kargaşayı anlatamaz.

Tüm hayatını kontrol ederek yaşayan Nicholas Van Orton, engel olunamaz bir kontrolsüzlük ile karşı karşıya gelmek üzeredir. Hayatındaki başarıları, insanlarla ilişkileri ve huzurlu hayatı alacağı bir doğum günü hediyesi ile beraber değişecektir. Kardeşi Conrad, Nicholas’a sonunda çok büyük bir ödülün olduğu bir oyun hazırlar. Bu esrarengiz oyun bir süre sonra oyun olmaktan çıkacak ve Nicholas’ın tüm kararlarının tamamen gerçek bir şekilde yansıdığı bir ölüm kalım mücadelesine dönüşecektir. Orton oyuna başlarken, tüm bunlardan habersizdir.

9. Sihirbazlık ve Nikola Tesla nerede buluşur: Prestij. IMDb: 8.5/10

9. Sihirbazlık ve Nikola Tesla nerede buluşur: Prestij. IMDb: 8.5/10

Bazı filmler vardır, kurgu ve tarihi öylesine harmanlar ki izlerken zaman algımız şaşar.

Prestij, birbirini alt etmeye çalışan iki sihirbazın hikayesini anlatıyor. 19.yy sonlarında Londra’da Robert Angier, sevgili eşi Julia McCullough ve Alfred Borden hem arkadaştırlar hem de bir sihirbazın asistanlarıdırlar. Bir gösteri esnasında Julia ölünce Robert, onun ölümünden Alfred’i suçlar ve birbirlerine düşman olurlar. Zaman içinde ikisi de hem ünlü olurlar hem de rakip sihirbazlara dönüşerek birbirlerinin sahne üstünde performansını sabote etmeye kalkışırlar. Alfred başarılı bir hile yapınca Robert, rakibinin sırrını çözmek konusunu takıntı halinde getirir ve trajik olaylar birbirini kovalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Hiçbir ipucu olmayan cinayetler nasıl aydınlanır: Zodiac. IMDb IMDb: 7.7/10

10. Hiçbir ipucu olmayan cinayetler nasıl aydınlanır: Zodiac. IMDb IMDb: 7.7/10

Katlanan cinayet dosyalarının imkansıza doğru evrildiği saatlerde bir çözüm bulmak şart. Bu çözüme biz de ortak oluyoruz.

San Francisco’da bir seri katil, mektuplar ve şifreli mesajları ile polis ile alay etmektedir. Dedektifler, gazete muhabirleri, bu katili yakalamaya ant içmiş dört kişi filmin esas karakterleridir. Katilin ardında bıraktığı izleri takip eden takıntılı dört adam, ne yazık ki aslında katilin adımlarını izler biçimde şekillenmektedir. Bu katil yıllarca görünmedikten sonra yine ortaya çıktığında sadece öldürdüğü insanlar için değil tüm şehrin kabusu haline gelecektir. Yedi, Oyun ve Dövüş Kulübü gibi filmlerle gerilim alanında sağlam bir yer edinen David Fincher, son derece başarılı bir biçimde perdeye aktarıyor bilinen hikayeyi.

11. Onun işi hayatın bulmacalarını çözmek: Sherlock Holmes. IMDb: 7.6/10

11. Onun işi hayatın bulmacalarını çözmek: Sherlock Holmes. IMDb: 7.6/10

Her ne kadar son 10 yılda Iron Man rolü üzerine yapışmış olsa da Robert Downey Jr.'ın Sherlock Holmes rolünde bizi bulmacalara sürüklediği seri başyapıt niteliğinde. Birbirinden farklı gizemleri kimi zaman kıvrak zekası kimi zaman kendine has teknikleriyle aydınlatan dedektifi izlerken zihinler alev alabilir, dikkat.

12. Hepimiz çift mi yaratıldık: Düşman. IMDb: 6.8/10

12. Hepimiz çift mi yaratıldık: Düşman. IMDb: 6.8/10

Kendimizle karşılaştığımızda ona nasıl davranırız? Bu sorunun yanıtını düşünürken Düşman'ı izlemeye başlayalım.

Üniversitede tarih dersleri veren Adam, okul ve ev arasında gidip gelen monoton hayatına en azından bir kız arkadaş sığdırmayı başarmıştır. Bir gün bir arkadaşının tavsiyesi üzerine bir film izler ve o filmde kendisine çok benzeyen birisini görerek, bu oyuncunun peşine düşer. Adam artık, kendisine ikizi kadar benzeyen Anthony'nin de hayatının bir parçasıdır, tabii Anthony de onunkinin. Yönetmenliğini Denis Villeneuve'nin üstlendiği gerilim filminin senaryosunu ünlü yazar José Saramago'nun romanından uyarlayan isim ise Javier Gullón. Kadroda Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent ve Sarah Gadon gibi isimler yer alıyor.

13. Bir çöküntünün gölgesi: Makinist. IMDb 7.7/10

13. Bir çöküntünün gölgesi: Makinist. IMDb 7.7/10

Makinist öyle bir film ki sonuna ulaşana dek baş karakterin yaşadığı tüm sıkıntıları katlanarak biz de yaşıyoruz. Hatta daha fazlasını.

Bir yıldır uykusuzluk hastalığı çeken Trevor, bir fabrikada işçi olarak çalışmaktadır. Dinlenememekten ötürü vücudu bitik bir haldedir. Öte yandan işi dikkat gerektirir ve en ufak bir hatanın bedeli ağır olacaktır. Trevor ise her şeye çok zor konsantre olmaktadır. Trevor, kendisine bir takım notlar bırakmaya ve giderek azalan kilosunu sarı kağıtlara yazıp dairesine asmaya çok meraklıdır. Hayatında duygusal olarak bir şeyler yaşadığı fahişe Stevie ile bir yandan da tutku duyduğu Maria vardır. İş arkadaşları kendisine, bu gözle görünür kilo kaybı ve bedensel çöküşün arkasında ne olduğunu bilmemekten ötürü güven duymazlar.

14. Suçlu aslında içimizde: Olağan Şüpheliler. IMDb: 8,6/10

14. Suçlu aslında içimizde: Olağan Şüpheliler. IMDb: 8,6/10

Suç, aksiyon ve bir dolu beyin fırtınası...

Beşi de birbirinden yetenekli ve kendi alanlarında uzman sabıkalı, basit bir kaçırma olayından sonra gözaltına alındıklarında hiçbiri olaya bir anlam veremeden boş gözlerle birbirlerine bakmaktadır. Hikayeyi araştıran ajan David Kujan Kaliforniya San Pedro Limanı'nda 27 kişinin ölümü ile sonuçlanan gizemli patlama ile bu beş kişinin bağlantısı olduğunu varsaymaktadır. Elinde kalan tek canlı tanık Verbal Kint hikayeyi baştan sona soğukkanlılıkla kendisine aktarmaktadır fakat tüm soru işaretleri bir kişinin üzerinde yoğunlaşır: 'Keizer Soze'.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
166
50
11
8
6
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın