Görüş Bildir
Haberler
Her Biri Kült Olan Yeşilçam Filmlerinde Yer Almış 20 Efsane Taşıt

Her Biri Kült Olan Yeşilçam Filmlerinde Yer Almış 20 Efsane Taşıt

Geekinaad
04.03.2016 - 13:59

Yeşilçam filmleri düşük bütçeliydiler. Arabalar zamanlarına göre bile eskiydiler. Amerikan filmlerindeki uçmalı kaçmalı cilalı arabaları bu içerikte bulamayacaksınız. Zengin ve gangsterlerin tercihi Chevrolet iken, fakirin arabası yoktu. (Hatta bir Chevrolet Impala vardı ki değişik yapımlarda yer aldı.) Çoğu zaman minibüse bindiler. Kamyoncuydular. Taksiciydiler. Ya da 3-5 kişi birleşip yandan çarklı bir arabaya bindiler. Kısacası bizden biriydiler.

Her biri filmle ikonlaşmış bu taşıtları inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aile Şerefi (1976)

1. Aile Şerefi (1976)

Şımarık zengin evladı Oktay'ın küçücük Ahmet'i sakat bıraktığı Ford Mustang. Bu film Münir Özkul'un başka bir filmde efsane repliği olan 'çeker vururum, sonra ardıma bakmam bile' repliğini gerçeğe çevirdiği film olarak bilinir. (Bu herif yüzünden çocukluğumda uzun süre Mustang'den nefret ettim.)

-spoiler-

Münir Özkul Oktay veledini vuruyor.

-spoiler-

2. Mavi Boncuk (1974)

2. Mavi Boncuk (1974)

'Bir gece ansızın gelebiliriz' mottosuyla yola çıkan 6 kafadarın ünlü şarkıcı Emel Sayın'ı kaçırması ile başlayan maceralar silsilesi Stockholm sendromuyla son buluyor. Emel Sayın, Tarık Akan'a aşık oluyor ve 'yalnız benim için bak yeşil yeşil' şarkısıyla aşkını ilan ediyor. (Filmin sonunda kafadarlar filme adını veren derme çatma Mavi Boncuk adında bir casino kurarlar ve kumar oynatırlar. Emel'e zorla şarkı söyletip içip içip döverler.) 

Emel Sayın'ı eterle uyuyup halıya saklayan kafadarlar kaçırma işlemini bu keyfe keder boyalı pert kayıtsız araba ile gerçekleştiriyor. 

Not: En sevdiğim film - En İyi Araba Ödülü

3. Ateş Böceği (1975)

3. Ateş Böceği (1975)

Bu filmde yer alan bu sarı Mercedes marka otomobil kafasına göre hareket etmesiyle ve Tarık Akan'dan aldığı emirleri keyfine göre uygulamasıyla bilinir. Necla Nazır bu filmde 'hamişine nanay pi pi kaymak' şifresiyle hırsızlık yapan bir yankesiciyi, Tarık Akan ise hırsızı ele veren cengaver ruhlu genci canlandırmaktadır. Halbuki bu ikisi birbirlerini sevmese de takım arkadaşıdır. Necla Nazır, Tarık Akan ile maaş+yol+yemek+sgk haricinde günlük 5 kilo elma için anlaşmıştır.

4. İffet (1987)

4. İffet (1987)

'Başın sıkışırsa beni ara' mottosuyla yola çıkan taksici (Faruk Peker), Müjde Ar'ı başı sıkışmadığı halde arar ve zorla başını sıkıştırır. Filme ait bu karede güya taksici olan Faruk Peker 'ay dur götün görünüyor kapatayım' diyerek Müjde Ar'ın eteğini kapatmaya çalışıyor. Yemezler Faruk'çuğum.

5. Deli Yusuf (1975)

5. Deli Yusuf (1975)

Zamanını aşmış, teknolojide çığır açmış, retro çizgilere sahip Zihni Sinir bir taşıt daha. Çalışırken 'piçuvv piçuvv' tarzı sesler çıkaran araç yüzde yüz el yapımı olup %100 milli sermayeyle üretilmiş bir arabadır. Düşmanlara korku salmasıyla bilinir. Bir ıslıkla gelir. Yapay zekanın ilk ürünü olarak bilinir diyeceğim ama bu arabanın bildiğin aklı fikri vardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sarı Mercedes (Mercedes Mon Amour) (1987)

6. Sarı Mercedes (Mercedes Mon Amour) (1987)

Almanya 1987 yapımı olmasına rağmen 1992'de gösterime giren bu filmde sarı Mercedes'i, Balkız'ına deli gibi aşık işçi İlyas Salman'ın Alamanya'dan Türkiye'ye olan yolculuğu anlatılıyor. Ödül manyağı bu filmde İlyas Salman performansıyla fazlasıyla göz dolduruyor. Ünlü replik 'bok ettin bayan' bu filmde sarf ediliyor. Bayan kapıyı bu filmde bok ediyor. Filmin ana fikri 'cüccük kadar adama hayvan kadar Merso verirsen ne olur' şeklinde özetlenebilir.

Not: En sevdiğim film - Mansiyon

7. Kırmızılı Kadın (1988)

7. Kırmızılı Kadın (1988)

84 yapımı Amerikan filmi The Woman in Red'in Türk uyarlaması olan filmde çapkınlık yapamayan Şener Şen'in dramını anlatılıyor. Filmde Şener Şen ile hep telefonda denk gelip işleri berbat eden kötü kadın Ayşen Gruda Şener Şen'i her gördüğünde onun biricik Hacı Murat'ına zarar veriyor. Kimi zaman çiziyor, kimi zaman sileceğini kırıyor. En son Şener Şen arka koltukta kalp krizi geçirirken yapacağını yapıyor ve yokuşta bekleyen Hacı Murat'ın el frenini indirerek arabayı yokuş aşağı salıyor ve güzelim araba resimdeki hale geliyor. Bu cümle de aşırı uzun oluyor.

Not: Kırmızılı Kadın, Amerikan versiyonundan çok daha iyidir.

8. Güle güle (2000)

8. Güle güle (2000)

60 yaş üstü 5 arkadaşın kanser hastası arkadaşları için yaptığı soyguna afişteki Chevrolet taksi yardım ve yataklık ediyor.

9. Hınç (İstanbul Drift) (1976)

10. Bilumum Gangster Arabası Chevrolet Impala (1959-1970 arası)

10. Bilumum Gangster Arabası Chevrolet Impala (1959-1970 arası)

Eğer bir Yeşilçam filminde bu Impala'yı gördüyseniz kötü şeyler olacak demektir. Bu arabayı genelde yakasında beyaz mendil olan siyah takım elbiseli, siyah fötr şapkalı kötü adamlar 'nıhhohahahaaa' nidaları eşliğinde Smith Wesson marka altıpatlarlarını patlata patlata nice kötülükler yaparak kullanılardı. Kovalamaca sahnelerinin vazgeçilmeziydi. Filmlerdeki repliği 'iççiçiçuuvv' şeklinde lastik kayma sesiydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Baş Belası (1976)

11. Baş Belası (1976)

Madem konu gangsterlerden açıldı Baş Belası filmini atlamak olmaz. Bir mafya babası olan Sadri Alışık yaptığı işi mafyalık olarak değerlendirmemekteydi. Haraca hep sigorta primi derdi. Yanlış yapanların infazını gerçekleşirken kulaklarını ve gözlerini kapayacak kadar hassastı. Hatta onlar için cenaze töreni düzenler, cenaze marşı çalardı. 

En büyük düşmanı Piç Rıza (Robert Widmark) Sadri Baba'ya ortam dinlemesi yapıp Baba'nın adamlarından önce varıp haraçları hacılardı. Baba, Rıza'yı hep 'Horospu sozuğu zanum evladum' şeklinde hangi yöreye ait olduğu bilinmeyen bir aksanla severdi. Rıza Baba'nın kızına (Gülşen Bubikoğlu) aşık olur işler iyice sarpa sarar. Piç Rıza'nın arabası her daim hoplayan zıplayan yerden bu bitme arkadaş için biçilmiş kaftan olan Böcek marka arabaydı. Filmde Robert Widmark ve Humayun Tebrizyan (Ayı Mehmet) gibi yabancı isimlere de yer verilmiştir.

-Allah sizi affetsin zanum evlatlarum.

12. Züğürt Ağa (1985)

12. Züğürt Ağa (1985)

'Ben ki koskocaman Haraptar Köyü'nün ağasıyım. Nasıl domatiz satarım' mottosunu benimsemiş Şener Şen'in baş rolünü oynadığı ödül manyağı film. Ağalık düzeninin son bulduğu, feodalizmin çöktüğü filmde 80'li yıllarda köyden kente göç teması işleniyor. Ağalığın sembolü kerameti olan çizmeler ve tespih satıldığında ağalık son bulmuş, marabalık başlamıştır. Karede ağamız utana sıkıla domates satıyor.

Not: En sevdiğim film - Geekinaad Özel Ödülü.

13. Hokkabaz (2006)

13. Hokkabaz (2006)

Babasının (Mazhar Alanson) hokkabazlık diye nitelediği sihirbazlık mesleğiyle uğraşan Cem Yılmaz ve 10 numara arkadaşı sihirbazlık turnesine çıkacaklardır. Bunun için beyaz türk abisinin karavanına ihtiyaç duyarlar. Fakat abisi bir şartla karavanı verecektir. Babayı da alacaklardır. Mecburen kabul eden Cem ve kankası aksi babalarıyla yolculuğa çıkarlar. Tatil yörelerine sihirbazlık yapmaya giden kankalar Cem'in babasının trollükleriyle pek ilerlemeyeceklerdir. Hatta soyulacaklardır. Filmde kullanılan araba Volvo 245GL.

Not: En sevdiğim film - Rahmetli Houdini Ustalara Saygı Özel Ödülü

14. Çiçek Abbas (1982)

14. Çiçek Abbas (1982)

Senaryosunu Yavuz Turgul'un rejisini de Sinan Çetin'in yaptığı bu efsane filmle özdeşleşmiş minibüsü Şakir (Şener Şen) parça pinçik etse de Abbas (İlyas Salman) bir yolunu bulup arabayı tamir etmeyi başarır. Abbas kariyerinde ilerlerken kendi olmayı başaramamış, rol model olarak bir anti karakter olan Şakir'i seçmiş, kısacası sıçıp batırmıştır. Şakir film boyunca hak ettiği çayı alamamıştır.

15. Selvi Boylum Al Yazmalım (1978)

15. Selvi Boylum Al Yazmalım (1978)

'Sevgi neydi, sevgi emekti' mottosuyla yola çıkmış Cengiz Aytmatov'un roman uyarlaması bir başyapıt. İlyas (Kadir İnanır) ile Asya'nın (Türkan Şoray) aşkını anlatan filmde film ile bütünleşmiş İlyas'ın kamyonu. Bu kamyon sayesinde İlyas Asya'yı tavlamayı başarıyor. Asya'nın yanından her geçtiğinde havalı kornasına basıp 'dadido dadido dadido' sesleriyle ona olan aşkını haykıran Asya'nın yanakları al al oluyor.

Not: En sevdiğim film - Büyük Ödül

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Gülen Gözler (1977)

16. Gülen Gözler (1977)

Usame bin Ladin'in idol olarak benimsediği Vecihi, babası Münir Özkul'dan kızını her türlü şantaj ve tehdit ile istemektedir. Vermediği takdirde evine uçağıyla dalacaktır. Filmin belli yerlerinde uçakla havadan keşif uçuşu yapan Vecihi, Münir'in kızı Ayşen Gruda'ya aşkını çiçek atarak gösterir. En romantik terörist kategorisinde ödül verilse Vecihi ödülü havada kapar. 'Havada kapar' cümlesiyle ilgili ironi ya da espri beklemeyiniz. Zira o kadar sığ bir insan değilim.

Not: En sevdiğim film - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü.

17. Doktor Civanım (1982)

17. Doktor Civanım (1982)

Onların Doktor Jivago'su varsa bizim de Doktor Civanımız var. Kemal Sunal'ın Civan adıyla baş rolünü oynadığı filmde kendisine Türk sinemasının gamzeli güzeli Bahar Öztan eşlik ediyor. Civan, bildiğin sahte diplomayla 'açılın ben doktorum' mottosuyla poliklinik açmış ve paranın yanına koymuştur. Köyde uyuz salgını başlayınca bir iyi niyet elçisi, bir sivil toplum gönüllüsü olarak köydeki uyuz salgınıyla savaşır. Tüm bunlar olurken Gaffur (Yadigar Ejder) ile aynı kıza aşık olurlar. Zeka mı güç mü konulu bir yarışma düzenlerler. İçinde yumurta yeme, rakı içme gibi garip etapların olduğu yarışmayı Civan kazanır.

18. Muhsin Bey (1987)

18. Muhsin Bey (1987)

Efsane bir Yavuz Turgul filmi daha. Martin Scorsese için Robert DeNiro neyse Yavuz Turgul için Şener Şen odur. Film; prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve şöhret olmak isteyen Ali Nazik (Uğur Yücel) ismindeki saftirik delikanlının basit macerası olarak başlayıp, Muhsin Bey'in yaşam ve onur mücadelesine dönüşen olayları konu almaktadır. Filmde kullanılan araba, çaptan düşmüş Muhsin Bey'in karakterini yansıtan kalite ve zarafetten ödün vermediğini gösteren cinstedir. Araba eski değil, klasiktir.

Not: En sevdiğim film - En İyi Drama Ödülü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
121
27
19
6
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mistral

keşke arabaların marka ve modellerini de verseydiniz, #2 deki araba ne mesela

portside

1939 Austin :)

yalçın akcan

EY bu galeriyi hazırlayan insan sözüm sana := Kırmızılı kadın filmdeki araç hacı murat değil murat 131 ve bir sürü yanlış var git önce otomotiv tarihi öğren ... Devamını Gör

Gökçe Kurt

#3 sirada Ates Bocegi filmindeki otomobil aslinda tavan kismi kesilmis ve uzerine Mercedes amblemi sonradan ilistirilmis, on izgaradaki logosu sokulmus bir C... Devamını Gör