Görüş Bildir
Haberler
Her Biri Dünya Harikası Olan 10 İslami Yapı

Her Biri Dünya Harikası Olan 10 İslami Yapı

Ozan SARI
19.07.2016 - 14:47

Dünyada görülmeye değer pek çok yapı mevcut. Pek bilinmese de bunlardan birçoğu İslam’ın etkisi ile ortaya çıkmış eserler ve yapılar. Fütürizm, ekspresyonizm, modernizm gibi çok sayıda mimari akım mevcut iken ve sanatseverler bu akımların üzerine eğilip araştırırken, İslam sanatı ve mimarisinin de, dünyada anlamlı izler bırakan güçlü akımlardan olduğu unutulmamalı. İslami yapılar, gerek devasa büyüklükleri ile, gerek zarif işlemeleri, görkemli mimarileri ile, gerek manevi değerleri ya da hikayeleri ile hem göze hem gönüle hitap ediyor. Bu bağlamda söz konusu yapılardan ön plana çıkan 10 tanesini sizin için derledim.

Kaynak: https://www.biletall.com/blog/mutlaka...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Agra Kalesi

1. Agra Kalesi

Agra Kalesi’ni listemizin en başına alıyoruz. Hindistan’ın nehir kıyısında bulunan mütevazı şehir Agra’nın biricik

kalesi. Agra aslında tarihin birçok yüzüne tanıklık etmiştir. Tabi bu tanıklık, kendini şehrin mimarisine de yansıtmıştır. Öyle ki ünlü Tac Mahal de bu şehirde bulunuyor. Agra Kalesi ise görkemli yapısıyla Unesco dünya mirası listesindeki

yerini oldukça hak ediyor. Bir sanat eserinden farksız olan kale, kırmızı kum taşı ve beyaz mermerin birleşimi ile, bizlere zarif mimarisini sunuyor. Agra Kalesi aynı zamanda bakımlı ve birbirinden güzel çiçekler ile dolu, rengârenk bir bahçeye sahip.

2. Hasan Camii

2. Hasan Camii

Fransız mimar Michel Pinseau’nun tasarladığı, Fas’ta bulunan bu cami, Atlantik kıyısında deniz doldurulduktan sonra oluşan kısma inşa edilmiştir. Bu camiyi daha da özel kılan, 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresine sahip olmasıdır.

3. El Hamra Sarayı

3. El Hamra Sarayı

İspanya’da Granada şehrinde bulunan ve Endülüs Emevileri’nin inşa ettiği bu saray da, Unesco Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Hem dış hem de iç mimarisiyle oldukça görkemli olan bu saray görülmeye değer.

4. İmam Ali Türbesi

4. İmam Ali Türbesi

Hz. Ali’nin mezarı olan İmam Ali Türbesi, aynı zamanda mescit ve cami olarak da isimlendiriliyor ve Irak, Necef’te bulunuyor..

5. Mescid-i Cuma Camii (Ulu Camii)

5. Mescid-i Cuma Camii (Ulu Camii)

İran’ın İsfahan şehrinde bulunan bu cami Selçuklu döneminde yapılmış.  Kuzey ve güneyde aynı eksen üzerinde yer alan iki tuğla kubbenin hâkimiyeti ve dört eyvanlı avlusuyla da Selçuklu mimarisinin izlerini bizlere yansıtmaktadır. Tarihi Ulu Camii, eski zamanlardan bu yana birçok kez restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kuba Mescidi

6. Kuba Mescidi

Kutsal Kuba Mescidi, mukaddes şehir Medine’de bulunuyor. İslam’ın ilk mescidi olan Kuba Mescidinin inşaatında peygamberimiz bizzat çalışmış olması, burayı başlı başına bir değer olarak ortaya koyuyor.  Bazı kaynaklara göre peygamberimiz, burada namaz kılmayı umreyle eş değer olarak görmüştür.

7. Şeyh Zayed Camii

7. Şeyh Zayed Camii

Bu büyük camiye Ulu Cami de deniyor. Abu Dabi’de bulunan bu caminin en dikkat çekici yönlerinden birisi, dünyanın en büyük tek parça el dokuma halısıyla kaplı zemine sahip olmasıdır.Aynı zamanda camide dünyanın en büyük avizesi de bulunuyor. Anlaşılan bu cami için her şeyin en büyüğü düşünülmüş.

8. El-Ezher Camii

8. El-Ezher Camii

Kahire’nin en önemli turistik yerlerinden olan El-Ezher Camii eski zamanlardan bu yana çok kez restorasyona uğramış ve bugünkü halini almıştır. Bu görkemli caminin yanında bulunan yapılar ise üniversite olarak kullanılıyor.

9. Nur-Astana Camii

9. Nur-Astana Camii

Kazakistan’ın ve Orta Asya’nın en büyük camisi, Nur Astana’nın boyutları oldukça anlamlı sayılardan oluşuyor. Ana binanın yüksekliği Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaşı, minarelerin yüksekliğiyse peygamberimizin vefat ettiği yaşı simgeliyor. Cami, hemen her yaştan kadın ve erkek ziyaretçilerin adeta hücumuna uğruyor.

10. Şian Ulu Camii

10. Şian Ulu Camii

Vakt-i zamanında İslam’ın gelişmesine katkı sağlamış, şimdi ise Çin’deki Müslümanların sahip çıktığı gösterişli cami, atmosferi hissedilmesi gereken mekânlardan. Çin mimarisi ve estetiğinin İslâm sanat ve ahlâkı ile harmanlandığı 13 asırlık bu cami, hala dimdik ayakta ve ibadete açık.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bi Bilet Al

www.bibiletal.com/