Görüş Bildir
Haberler
Hepimizin Yakından Tanıdığı Ünlü Masallardan Uyarlanmış Birbirinden Yaratıcı 22 Film

Hepimizin Yakından Tanıdığı Ünlü Masallardan Uyarlanmış Birbirinden Yaratıcı 22 Film

08.08.2021 - 10:00

Çocukluğumuzdan bu yana hepimizin ezbere bildiği ünlü masallardan sinemaya uyarlanan birbirinden yaratıcı 22 filmi sizin için listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Barbe bleue (2009)

1. Barbe bleue (2009)
www.sinemalar.com

Charles Perrault'un aynı adlı masalından oldukça serbest ve değişik bir tarzda uyarlanan, iki zamanlı ilerleyen ve hayalle gerçeğin iç içe geçtiği filmde; babaları ölen ve yoksulluğa düşen iki kız kardeş, okudukları okuldan ayrılmak zorunda kalırlar. Kız kardeşlerden küçük olanı, yörede herkesin korktuğu ve daha önce evlendiği üç karısına ne olduğunu hiç kimsenin bilmediği zengin bir soylu olan Mavi Sakal'la kendi isteğiyle evlenir. Fakat ilk başlarda zenginlik ve mutlulukla taçlanan bu evlilikte genç kızı bekleyen bazı tehlikeler vardır. 

IMDb: 6,3

2. Il racconto dei racconti - Tale of Tales (2015)

2. Il racconto dei racconti - Tale of Tales (2015)
www.beyazperde.com

İtalyan şari Giambattista Basile'in nev-i şahsına münhasır peri masalından perdeye taşınan filmin yönetmenliğini Gomorra ve Reality gibi filmlerle dikkatleri üzerine toplayan Matteo Garone üstleniyor. Kaynağını Pentemerone'den alan ve peri masalı anlayışına farklı bir bakış açısı getirmesi hedeflenen filmin başrollerini ise; Salma Hayek, John C. Reilly, Vincent Cassel ve Toby Jones gibi isimler paylaşıyor. İlk gösterimini Cannes’da gerçekleştiren Tale Of Tales kendisini çok seven kocasını feda etmeye hazır bir Kraliçe’nin savaşımından, bir Kral’ı baştan çıkarmaya çalışan iki gizemli kız kardeşe, dev bir pireyle uğraşırken kızının kalbini kıran başka bir Kral’a birçok hikayeyi içinde barındıran Tales Of Tales bambaşka bir sinema deneyimi sunacak.

IMDb: 6,4

3. The Company of Wolves (1984)

3. The Company of Wolves (1984)
www.beyazperde.com

Bir büyükanne torunu Rosaleen’e ilginç ve korkutucu masallar anlatır. Bu masallarda masum ve bakire genç kızlar, yakışıklı kalın kaşlı ve garip bakışlı adamlara aşık olurlar; dolunay çıktığında genç aşıklar şüpheli biçimde ortadan kaybolurlar ve ormandan kurt ulumaları yükselir… Büyükannenin tüm hikayeleri ilginç bir biçimde masumiyetin kaybolması ve cinselliği duyulan açlık üzerinedir… 

IMDb: 6,7

4. Hanna (2011)

4. Hanna (2011)
www.beyazperde.com

16 yaşında zeki ve meraklı bir çocuk olan Hanna (Saoirse Ronan) babası Erik'e fazlasıyla bağlıdır. Hanna, kuzey Finlandiya'nn balta girmemiş ormanlarında, soğukkanlı bir ölüm makinesi, bir suikastçı olarak yetiştirilmiştir. Eski bir CIA ajanı olan babası ona avlanmayı, kendini savunma sanatını öğretmiş, herhangi bir okula göndermeden evde eğitmiştir. Babası sayesinde yaşıtlarından tamamen farklı yetişen ve ergenlik çağındaki hiçbir çocuğa benzemeyen Hanna şimdi öğreticisi tarafından ilk suikastını gerçekleştirmek için Avrupa'ya yollanır. Yol boyunca hedefine kitlenmiş bir şekilde, usta bir katil gibi soğukkanlılıkla hareket eden Hanna, dışarıdaki dünyanın kendisi ve ailesi için yaptığı planlardan habersizdir. Başına gelen çeşitli olaylar sonucunda hedefine yaklaştıkça varoluşuna dair sorularla boğuşmaya başlar. Erik kızının artık geri döndürülemez bir yola girdiğini fark eder... 

IMDb: 6,8

5. Ali Baba ve Kırk Haramiler (1971)

5. Ali Baba ve Kırk Haramiler (1971)

Meşhur 'Ali Baba ve Kırk Haramiler' masalından uyarlanan Yeşilçam filminin başrolünde Sadri Alışık yer alıyor.

IMDb: 6,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ever After (1998)

6. Ever After (1998)
www.beyazperde.com

Danielle’in kuvvetli bir sevgi ve saygı bağı bulunan babası ansızın ölür. Danielle artık kendisine her daim kötü davranan kötü kalpli üvey annesi ve ondan hiçbir farkı olmayan kız kardeşi ile yaşamak zorunda kalacaktır. Evinde son derece kötü bir muameleye maruz kalan Danielle, günün birinde Henry adında yakışıklı bir prensle karşılaşır. Ancak Danielle’in üvey kardeşi de Prens Henry’yi elde etmek istemektedir. Danielle’in karşısına çıkacak olan ünlü bir şahsiyet, ona yardım edecektir. Andy Tennant’ın ünlü Sindrella masalını serbest bir şekilde yeniden sinemaya uyarladığı Ever After’ın başrollerini Drew Barrymore, Anjelica Huston, Jeanne Moreau ve Jeroen Krabba paylaşıyorlar.

IMDb: 7

7. Peau d'âne (1970)

7. Peau d'âne (1970)
www.beyazperde.com

Kral ve kraliçenin kusursuz bir hayatı vardır. Ancak onların mutlu yaşamı kraliçenin ani ölümü alt üst olur. Kral, karısının ölümü üzerine asla onun kadar güzel olmayan biriyle evlenmeyeceğine dair yemin eder. Bunun üzerine ülkede kralın evlenebileceği tek kişi kalır; o da kızıdır. Genç kızın vaftiz annesi, bu evliliğe engel olmak için kızın kraldan elde edilmesi zor düğün hediyeleri istemesine ikna eder.

IMDb: 7

8. The Princess and the Frog (2009)

8. The Princess and the Frog (2009)
www.beyazperde.com

ABD'nin büyük olaylara mekan olmuş enteresan yerleşim yerlerinden jazz ve blues'un anavatanı Mississippi bu defa efsanevi Prenses ve Kurbağa masalına esin kaynağı oluyor. Bir gece, gerçek bir jazz hayranı olan, Maldonya ülkesinin yakışıklı prensi Naveen kendini Mississippi rıhtımında bulur. Naveen biraz şımarık, sorumsuz ve biraz da üşengeçtir. Kahramanımız yakışıklılığı ve cazibesi sayesinde bugünlere kadar gelebilmiş biridir ve asil konumu, kara büyü yapan Dr. Facilier'nin ilgisini çekmekte gecikmeyecektir. Bu ketum adam, Naveen'in asil ayrıcalıklarını çalabilmek için yakışıklı prensi bir kurbağaya dönüştürür. Naveen'in, insan haline dönebilmek için masaldaki çözümü kullanma girişimi, Tiana'nın da bir kurbağaya dönüşmesiyle sonuçlanır. Kurbağa çiftimiz peşlerinde kurbağa avcıları olduğu halde kendilerini Lousiana bataklıklarında bulur. Bataklıklarda 197 yaşındaki iyi büyücü Mama Odie'yi bulmaları gerekir. Bu tehlikeli, tuhaf ve komik yolculuklarında onlara kara sevdalı ateş böceği Ray ve Louis adında caz tutkunu bir timsah yardım eder. Her ne kadar yolculukları tehlikelerle dolu olsa da, bu tuhaf ikili içlerindeki iyi yönleri açığa çıkartır. 

IMDb: 7,1

9. Valerie a týden divu (1970)

9. Valerie a týden divu (1970)
www.haberturk.com

Bir hırsız Valerie’yi (Jaroslava Schallerová) uyandırır. Kızcağız henüz 13 yaşındadır ve annesinin kendisine bıraktığı küpeleri alır. Sabah olduğunda Valerie’nin ilk regl dönemi başlamıştır ve misyoner bir grup tarihi kasabaya girmiştir. Hırsız Orlik (Petr Kopriva) kızın durumunu grubuna ihbar edince ise gerçek bir tehdit bizleri bekleyecektir. Valerie bir anda ilk seks deneyiminin korkusunu tasvir eden rüyalar görmeye başlar. Peki masumiyetten ergenliğe geçişini tamamlayabilecek midir?

IMDb: 7,2

10. Sleeping Beauty (1959)

10. Sleeping Beauty (1959)

Efsanevi Uyuyan Güzel masalının Walt Disney Pictures imzasını taşıyan uyarlaması, 2D animasyon formatıyla yapılmış en başarılı masal uyarlamalarından biri.

IMDb: 7,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kirikou et la sorcière (1998)

11. Kirikou et la sorcière (1998)

Afrika'nın bir köyünde, Kirikou adında bir çocuk dünyaya gelir. Bu çocuk diğer çocukların aksine konuşabilmekte ve yürüyebilmektedir. Annesi, kötü kalpli bir büyücünün köyde baharın yaşanmasını engellediğini ve bir kişi dışındaki tüm erkekleri yok ettiğini söyler. Kirikou, köyün son umudu olabilecek midir?

IMDb: 7,5

12. Neco z Alenky (1988)

12. Neco z Alenky (1988)
www.sinemalar.com

Çek yönetmen Jan Svankmajer'den sürreal bir Alice Harikalar Diyarı'nda uyarlaması. Lewis Caroll'ın aynı isimli romanın serbest bir uyarlaması olan filmde, orijinal hikayeye sadık bir şekilde Alice beyaz tavşanın peşine takılarak başka bir dünyaya geçiş yapıyor. Alıştığımız Alice hikayesindekinden farklı olan bu dünyada, korkutucu karakter ve yaratıklarla karşılaşıyoruz. Yönetmen Jan Svankmajer, sürreal öğeler kullanarak anlattığı Alice'in fantastik hikayesini bir korku masalına dönüştürüyor. Yönetmenin, animasyon, gerçek çekimler ve kukla kullanarak farklı teknikleri bir araya getirerek çektiği film görmediğimiz bir Alice hikayesi sunuyor; ve kültler arasındaki yerini alıyor.

IMDb: 7,5

13. The Little Mermaid (1989)

13. The Little Mermaid (1989)
www.beyazperde.com

Her deniz kızının hayali, yakışıklı bir prens ile evlenmek ve normal bir insan gibi hayat sürmektir. Şüphesiz ki sevimli Ariel de, bir gün rüyalarında gördüğü prensle tanışmanın hayallerini kuran bir deniz kızı olarak mavi denizlerin serin sularında kulaç atmaktadır. Ancak Ariel, düşlerini gerçeğe dönüştürmek konusunda bir hayli kararlıdır. Bu hayalini gerçekleştirmek uğruna Ursula adlı kötü kalpli bir denizaltı büyücüsüyle bir anlaşma yapar. Ursula, Ariel'in sesini ister ve bunun karşılığında Ariel'e bir çift bacak verir. Bu sayede Ariel, karaya çıkıp insan Prens Eric ile tanışabilecektir. Kendisine yapılan tüm uyarıları gözardı eden Ariel, kendini bir anda denizin derinliklerinde bulur. Yaptığı anlaşmanın başına açtığı işleri yeni yeni fark edecektir. 

IMDb: 7,6

14. Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

14. Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
www.sinemalar.com

Kötü kalpli kraliçe, her gün sihirli aynasına dünyadaki en güzel kadının o olduğunu söyletir; fakat bir gün ayna dünyadaki en güzel kadının üvey kızı Pamuk Prenses olduğunu söyler. Kraliçe sinirlenir ve saray adamlarından birine Pamuk Prenses'i öldürmesini emreder. Saray adamı, Pamuk Prenses'i öldürmeye kıyamaz ve prensesin kaçmasına izin verir. Kaçarak ormana sığınan Pamuk Prenses, orman hayvanlarının yardımıyla ormanda yaşayan yedi cücenin evini bulur ve onlarla yaşamaya başlar. Fakat kraliçe prensesin ölmediğini öğrenir ve kendi planını uygulamaya koyar. Walt Disney'in yapımcısı olduğu film, Grimm Kardeşlerin herkes tarafından bilinen Pamuk Prenses masalından beyazperdeye uyarlandı.

IMDb: 7,6

15. Gake no ue no Ponyo (2008)

15. Gake no ue no Ponyo (2008)
www.sinemalar.com

Ponyo, kırmızı elbise giyen ve insan olmak isteyen bir Japon süs balığıdır. Deniz kenarında, iç denize bakan bir kayanın üzerinde yaşayan beş yaşındaki Sosuke, bir sabah, kayalık sahilinde oynarken, saçlarını reçel kavanozuna sıkıştırmış Ponyo ile tanışır. Sosuke onu kurtarıp plâstik bir kovaya koyar. Zaman geçtikte Ponyo ve Sosuke birbirlerine hayran kalırlar. Sosuke, Ponyo'ya korkmamasını ve onu koruyacağını söyler. Ama bir zamanlar insan olan Ponyo'nun babası Fujimoto onu okyanusa dönmesi için zorlar. Ponyo, insan olmak istediğini söyler ve istemeden de olsa dünyanın ekoloji dengesini bozar. Hayao Miyazaki imzalı film, Andersen'in meşhur 'Küçük Deniz Kızı' masalından sinemaya uyarlandı.

IMDb: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Tangled (2010)

16. Tangled (2010)
www.beyazperde.com

Alternatif göndermelerle bezeli bu çizgi filmde, hanedanlığın en çok aranan –ve en etkileyici- eşkıyası Flynn Rider (seslendiren Zachary Levi) bilinmeyen bir zamanda, bilinmeyen bir krallıkta, bilinmeyen bir mekanda ancak gizemli bir kulede saklanırken, o kulede yaşayan güzel ve cesur, 20 metre uzunluğunda altın sarısı saçları olan Rapunzel (seslendiren Mandy Moore) tarafından esir alınır. Masalın farklı bir versiyonunun beyazperde'deki bu yorumunda, yıllardır hapsedildiği kuleden çıkma yolları arayan Flynn’i esir alan meraklı kız, yakışıklı hırsızla bir anlaşma yapacaktır. Bu tuhaf ikili, süper-polis bir atın, aşırı korumacı bir bukalemunun ve sevimsiz bar haydutlarının da olduğu aksiyon dolu bir maceraya yelken açar.

IMDb: 7,7

17. Shrek (2001)

17. Shrek (2001)
www.beyazperde.com

Shrek, oldukça korkutucu bir görünüme sahip, devasa, yeşil bir troldür. Yalnızlığın getirisiyle, hayatının geri kalanını beraber geçirebileceği, en az kendisi kadar çirkin bir yaratık bulmanın hevesindedir. Bir kahin, kehanetini açıklar. Şrek ile güzeller güzeli bir prenses olan Fiona arasında duygusal bir ilişki cereyan edecektir. Ancak Şrek ne kadar çirkinse Fiona bir o kadar güzeldir. Oldukça garip durumlar ve vaziyetler peyda olmak üzeredir.

IMDb: 7,9

18. Fehérlófia (1981)

18. Fehérlófia (1981)

Bir halk hikayesinden uyarlanan bu Macar animasyonu, bir prensesi kötücül ejderhalardan kurtarma görevine atılan üç kardeşin hikayesini anlatıyor.

IMDb: 7,9

19. La belle et la bête (1946)

19. La belle et la bête (1946)
www.beyazperde.com

Güzel ve Çirkin hikayesinin beyazperde uyarlamasında oldukça fakir bir tüccar, kızına hediye olarak bir gül verir. O aldığı tek gül, Çirkin'in gül bahçesinden çalınmış bir çiçektir. Çirkin, bunu fark ettiğinde ortalığı birbirine katarak tüccarın cezalandırılmasını ister. Karşılığında o da tüccara ait olan şeyi ister: Kızını. Kızı hayatı boyunca onunla birlikte yaşayacaktır. Başta bu fikre alışamasa da, Çirkin'in de sert mizacı genç kızın güzelliğiyle yumuşayacak ve birbirlerini daha iyi tanıdıkça sevmeye başlayacaktır.

IMDb: 7,9

20. Beauty and the Beast (1991)

20. Beauty and the Beast (1991)
www.beyazperde.com

Güzel ve Çirkin, çirkin bir yaratığa dönen bir prens ve onun tarafından alıkonulan genç bir kızın hikayesini anlatyor. Yaşlı bir dilenci genç bir prense bir gül verir ve karşılığında bir gecelik konaklayacak yer ister. Fakat prens dilenciyi reddeder. Dilenci bunun karşılığında prensi lanetler ve onu çirkin bir yaratık olan Beast'e, hizmetçilerini ise mobilyaya çevirir. Yaşlı dilenci prense sihirli bir ayna ve bir adet gül bırakarak 25 yaşına kadar gerçekten sevmeyi ve sevilmeyi öğrenirse bu lanetin ortadan kalkacağını söyler. Yıllar sonra Belle isimli güzeller güzeli bir genç kız ve babası Maurice çıktıkları bir yolculuk esnasında ormanda yollarını kaybederler ve kendilerini lanetli bir şatonun önünde bulurlar. Bu şato Beast'e aittir ve bu çirkin yaratık Belle'i alıkoyar. Belle bu lanetli yerden kurtulmak için mücadele ederken yıllardır süren büyük sırları öğrenecektir. Animasyon tarihinin en iyi birkaç yapıtından biri olan film, Disney'den çıkan peri masallarının en değerlilerinden biri.

IMDb: 8

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Kaguya-hime no monogatari (2013)

21. Kaguya-hime no monogatari (2013)
www.sinemalar.com

Bambu satarak yaşamını idame ettiren yaşlı bir oduncu, bir gün kestiği bambuların içinde parmak büyüklüğünde bir kız bulur. Karısıyla ona bakmaya, kendi çocukları gibi büyütmeye başlarlar. Kaguya büyüdükçe çok güzel bir genç kadına dönüşür. Yaşadığı yerdeki arkadaşları bambu gibi hızlı büyümesinden ötürü ona 'bambucuk' adını takarlar. Ancak günün birinde babası bu prensesin köyde yaşamaması gerektiğini düşünerek ailesini başkente yaptırdığı saraya taşır. Burada Kaguya gerçek bir prenses gibi yaşamak için eğitim almaya başlar.

Bu sırada bölgede yaşayan 5 itibarlı ailenin oğulları Kaguya'ya talip olur. Kaguya onlardan akıllardan çıkmayacak bir evlilik hediyesi ister.

IMDb: 8

22. The Red Shoes (1948)

22. The Red Shoes (1948)
www.beyazperde.com

Genç yaşına rağmen başarılı bir balerin olma yolunda ilerleyen Vicky Page, asil bir kökene sahip olan tanınmış bir ailenin kızıdır. Tanınmış bir kadın olan halasının verdiği bir partide ünlü bir balenin yöneticisi olan Boris Lermantov ile tanışır. Lermantov, son derece kibirli ve de otoriter bir adamdır. Başlarda Vicky'i küçük görüp önemsemeyen Lermantov, zamanla genç kızın yeteneğine karşı bir ilgi duymaya başlar ve Kırmızı Pabuçlar isimli yeni yazılan ve kısa zamanda sergilenecek olan balede başrolü ona vermeyi planlar. Ancak Vicky'nin beklenmedik birine aşık olması işleri çığırından çıkaracaktır.

IMDb: 8,1

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
8
3
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın