Görüş Bildir
Haberler
Hayatımızın Büyük Kısmında Yer Alan Cihazların İlk Versiyonları ve Günümüz Versiyonlarının 12 Karşılaştırması

Hayatımızın Büyük Kısmında Yer Alan Cihazların İlk Versiyonları ve Günümüz Versiyonlarının 12 Karşılaştırması

luna
24.07.2021 - 13:00

İlk Mouse çok garipmiş! 😱

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çamaşır makinesi

1. Çamaşır makinesi

1691 yılına kadar çamaşır makineleri kategorisi altında herhangi bir patent, veya yayımlanan bir cihaz olmasa da bu tarihten itibaren Jacob Christian Schäffer 1767'de Almanya'da bir çamaşır makinesi tasarımı yayınladığını, 'çamaşır yıkama' adındaki ilk makine patentini de 1797'de Nathaniel Briggs aldığını bilmekteyiz.

Modern çamaşır makinelere kadar; tambur ve döner ile çalışan çamaşır makineleri , elektrikle çalışan thor çamaşır makineleri gibi birçok tasarım yayınlanmış ve bazı yönleriyle hala günümüzde kullandığımız makinelere yol gösterirler.

2. Buzdolabı

2. Buzdolabı

1720'lerde İskoçlu doktor William Cullen'ın buharlaşmanın bir soğutma etkisi olduğunu gözlemlemesi ile başlayan süreçte yapılan denemeler sonucu; amonyak ve su karışımlı, metil eter ve eter kullanılarak yapılan buzdolabı prototiplerini görüyoruz. Evlerimizde kullandığımız buzdolaplarının ise; 1913 yılında ev içinde kullanılması için tasarlanan 'domelre' marka buzdolaplarıydı.

3. Cep telefonu

3. Cep telefonu

Daha sonralarda veri girişine, gövdesine göre isimlendirilen cep telefonlarının ilk versiyonunu dolandırıcı damgası yemeden önce 1908'de Profesör Albert Jahnke ve şirketi böyle bir cihaz geliştirdiklerini söylemişlerdi ancak günümüzdeki verilere göre ilk cep telefonu 1973 yılında Martin Cooper adındaki bir Motorola çalışanı tarafından icat edildi. Başlarda çok ağır ve kısa süreli bataryaya sahip telefonları günümüzde artık çok uzun sürelerde kullanabiliyoruz

4. Bilgisayar/ masaüstü bilgisayar

4. Bilgisayar/ masaüstü bilgisayar

Günümüzde kullandığımız modern bilgisayarlarının atası kabul edilen, Charles Babbage tarafından tasarlanan Fark ve Analitik Motorlardır. İlk masaüstü bilgisayar ise 1968'de Hewlett Packard’ın icat ettiği ve ilk kitlesel pazarlanan masaüstü bilgisayar olarak kabul edilen “HP 9100A” olmuştur. “HP 9100A” bilgisayarının pazarlanmaya başlamış ve masaüstü bilgisayarlar günümüze kadar farklı fonksiyonlarıyla birlikte evrimleşerek günlük hayatımızın büyük bir kısmına nüfuz eden cihazlar haline gelmişlerdir.

5. Fotoğraf makinesi

5. Fotoğraf makinesi

Optikle birlikte gelişen birçok teknolojik alet arasında kamera da bulunmaktadır. Louis Jacques Daguerre’ın net sayılabilecek fotoğrafların çekilebileceğini fark etmesiyle ve 1840'ta, hızlı bir şekilde solmayan fotoğraflar yapan ilk kamerayı icat eden Alexander Wolcott ile birlikte kameralar günümüze kadar üzerine birçok özellik eklenerek gelmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Televizyon

6. Televizyon

Günümüzde 3D, HD ve LCD gibi türleri bulunan televizyonun; 1830’lu yıllarda yaşayan Joseph Henry ve Michael Faraday'ın elektromanyetizma ile başlayan çalışmalarıyla birlikte, 1925 yılına geldiğimizde İskoç mühendis John Logie Baird’in çok sayıda çark ve parçadan oluşan ilk mekanik televizyonu yaptığını görüyoruz. 

1930'lara gelindiğinde ise televizyonun elektronik bir eşya olarak satılmaya başlamasıyla birlikte çoğu eve girmeye başlamıştır.

7. Laptop

7. Laptop

Adam Osborne’un 1891 yılında icat ettiği 'Osborne 1' adlı dizüstü bilgisayar; gerek görüntüsü gerek işlevleri açısından bakıldığında, çoğu tarihçi tarafından ilk taşınabilir/mobil  bilgisayar olarak kabul edilmektedir. 

Adam ile başlayan bu süreçte birçok dizüstü bilgisayar icat edilmiş ve çıktığından itibaren gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Günümüzde hala vazgeçilmez bir cihaz olan laptop gün geçtikçe gelişmeye devam etmektedir.

8. Hopörlor

8. Hopörlor

İlk hoparlör biçimi telefon sistemlerinin geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Johann Philipp Reis, 1861 yılında telefonuna elektrikle çalışan bir hoparlör eklemiş, Alexander Graham Bell, Thomas Edison ve Nikola Tesla gibi bilim insanları da benzer denemeler yapmış bunların ışığında da günümüzde kullandığımız hoparlöre benzer ilk hoparlör 1924-1925 yıllarında yapılmıştır ve günümüzde de çeşitli formlarını kullanmaktayız.

9. Tablet

9. Tablet

İlk tablet fikirleri 1966'da yayımlanan 'Star Trek: The Original Series'  ve Stanley Kubrick'in 1968 yapımı '2001: A Space Odyssey' filmindeki sahnelerde tasvir edilmiştir. 

Amerikalı bir bilgisayar mühendisi olan Alan Kay yaptığı çalışmalar sonucunda 1972 senesinde “Dynabook” ismi verdiği, çocukların kullanabileceği bir tablet kurgulamıştır. 1989 senesinde “Gridpad” ler, benzer tarihlerde de okullarda kullanılmak üzere tasarlanan Apple Grafik Tablet, Pencept Penped, Koalapad  piyasaya sürülmüştür.

10. Kettle/ısıtıcı

10. Kettle/ısıtıcı

Tarihi  Mezopotamya'ya kadar uzanan ısıtıcının günümüze benzer tasarımlı örnekleri 1893 yılında Carpenter Electric Company of Chicago şirketinin ilk elektrikli su ısıtıcısını icat edip tanıtmasıyla başlar. Ardından gelen Leslie Large ve Russell Hobbs yaptığı yeniliklerle birlikte kettle başka bir boyuta taşınmış ve günümüz ısıtıcılarına model olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kulaklık

11. Kulaklık

1880'li tarihlere dayanan kulaklıklar telefon operatörleri tarafından kullanılmış, vatandaşlar arasında stetoskopa benzeyen kulaklıkların kullanılmaya başlaması ise 1895 tarihlerini bulmuştur.

İlk modern kulaklıkların icadının arkasındaki isim ise 1910'da icat ettiği kulaklıklarla Amerikalı mühendis Nathaniel Baldwin olmuştur. 1937 yılında dinamik kulaklığı geliştiren Eugen Beyer ile birlikte kulaklıklar günümüzde birçok işimizde kullandığımız cihazlara dönüşmüştür.

12. Fare/mouse

12. Fare/mouse

İlk bilgisayar faresi 1963 yılında Douglas Engelbart tarafından bilgisayarın farklı bir şekilde ve daha kolay kullanılabilmesi için tasarlanmıştır. Douglas, kullanıldığı yüzeyle temas eden ahşap bir kabuk, bir adet düğme, devre kartı ve iki metal tekerleğe sahip ilk fare prototipini oluşturmuştur.

1972’de Bill English, top ile hareket ettirilen fareyi,1980 yılında ise Lisa M. Williams ve Robert S. Cherry tarafından ilk optik fare icat edilmiştir. Fareye benzedikleri için ismine “mouse” denilen fareler günümüze kadar farklı şekillerdeki görüntüleriyle bilgisayar kullanmamızı kolaylaştırmaktadır.

Herkes için daha akıllı teknolojiler Lenovo’da!

Herkes için daha akıllı teknolojiler Lenovo’da!

Lenovo, onsuz olmuyo…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
10
5
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SaniG

Laptop'ın tarihinde hata var sanırım :)