Görüş Bildir
Haberler
Havai: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Havai Rehberi

Havai: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Havai Rehberi

Özge Tepe
20.08.2023 - 06:00

Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu devleti olan Havai, dünyanın en uzun ada zincirlerinden biridir. Havai, tamamen adalardan oluşan tek ABD eyaletidir. Ancak 132 adasından sadece 7'sinde yerleşim var. Aynı zamanda burası, 2 resmi dili olan tek ABD eyaletidir. Bu diller İngilizce ve Havai dilidir.

Bu içeriğimizde ABD eyaletlerinden Havai hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Havai hakkında merak ettiğiniz her şey:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Havai Hakkında Genel Bilgiler

Havai Hakkında Genel Bilgiler

Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu devleti olan Havai, dünyanın en uzun ada zincirlerinden biridir. Havai, tamamen adalardan oluşan tek ABD eyaletidir. Ancak 132 adasından sadece 7'sinde yerleşim var. Aynı zamanda burası, 2 resmi dili olan tek ABD eyaletidir. Bu diller İngilizce ve Havai dilidir.

Adının, Polinezyalıların atalarının evi olan Raiatea'nın eski adı olan Hawaiki'den geldiği düşünülmektedir.

Hawaii, bazıları sıra dışı renklere sahip güzel plajlarıyla tanınır. Birçok plaj beyaz kumla doludur, ancak diğer Hawaii kıyıları yeşil, kırmızı, pembe ve hatta siyah kumlarla kaplıdır.

Yürüyüş, bisiklet, kano, yelken, yüzme veya sadece sahilde oturmayı seviyorsanız, Hawaii eyaleti tam size göre. Suyun yakınında, ada esintisinde palmiye ağaçları uçuşurken rahatlayabilirsiniz. 

Büyük adalardan birinin merkezine doğru seyahat edebilir ve yoğun tropik yağmur ormanlarında yürüyüş yapabilir ve büyüleyici şelaleleri deneyimleyebilirsiniz. Sulara dalmayı ve Hawaii'nin mercan resiflerinin yakınında şnorkelle dalmayı unutmayın.

Hawaii'de başka bir ortamı daha deneyimleyebilirsiniz: Mauna Loa yanardağının kuru lavları, ay yüzeyinin parçalarına o kadar benzer ki, bir zamanlar astronotlar ay yolculukları için pratik yapmak için üzerinde yürüdüler. Kauai'deki Waialeale Dağı ise dünyadaki en yağışlı noktalardan biri olarak kabul edilir.

Havai hakkında önemli birkaç bilgi şu şekilde:

  • Başkenti: Honolulu

  • Resmi Diller: İngilizce - Havai dili

  • Para Birimi: ABD Doları

  • Nüfus: (2022 tahmini) 1.440.196

Havai'nin Tarihi

Havai'nin Tarihi

İlk insanlar MS 300 civarında Marquesas Adaları'ndan Hawaii'ye geldi. Tahiti'den insanlar MS 1100'den sonra Hawaii'ye ulaştı. Sonra 1778'de Kaptan Cook Hawaii'ye yelken açtı. Cook ertesi yıl Hawaii'de öldürüldü. Sonra 1786'da La Perouse adlı bir Fransız, Hawaii'ye yelken açtı. Avrupalılar, yerli halkın direnç göstermediği hastalıkları ortaya çıkardı ve sayıları önümüzdeki birkaç on yıl içinde önemli ölçüde düştü.

Bu arada, 1810'da Kamehameha adlı bir şef, Hawai adalarını tek bir krallıkta birleştirdi. Sonra 1820'de ABD'den Hawaii'ye ilk misyonerler geldi. 1848'de Hawai yasası, yabancıların toprak sahibi olmasına izin verecek şekilde değiştirildi. Daha sonra büyük şeker tarlaları kuruldu ve buralarda çalıştırılmak üzere Çinli, Japon, Filipinli ve Portekizli birçok işçi de dahil olmak üzere yabancı işçiler getirildi. 1893'te Hawaii Kraliçesi bir darbeyle devrildi ve 1898'de ABD tarafından ilhak edildi. 14 Haziran 1900'de Hawaii'nin toprakları oldu.

1900'de Hawaii'nin nüfusu sadece 154.000 idi ama hızla arttı. 1950'de Hawaii'nin nüfusu neredeyse 500.000'e yükseldi. 20. yüzyılın başlarında Hawaii ekonomisine ananas ve şeker tarlaları hakimdi.

Ardından 7 Aralık 1941'de Japonlar, Pearl Harbor'da ABD filosuna saldırarak feci bir hasara neden oldu. Hawaii, İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar sıkıyönetim altına alındı. Nihayet 1959'da Hawaii 50. eyalet olarak birliğe katıldı.

1950'lerin sonlarından itibaren, hava yolculuğu Hawaii'yi popüler bir turizm merkezi haline getirdi.

Havai'nin Coğrafyası ve İklimi

Havai'nin Coğrafyası ve İklimi

Dünyanın en uzun ada zincirlerinden biri olan Hawaii, tamamen adalardan oluşan tek ABD eyaletidir. Ancak 132 adasından sadece 7'sinde yerleşim var: Hawaii (Büyük Ada olarak da bilinir), Maui, Molokai, Lanai, Oahu, Kauai ve Niihau.

Hawaii Adaları volkanik adalardır. Tektonik plakalar olarak adlandırılan dev kayalık levhalardan oluşan Dünya'nın kabuğu, kabuğun altındaki erimiş tabakada özellikle sıcak bir nokta üzerinde hareket ederken oluşmuşlardır.

Hawaii, Yengeç Dönencesi'nin hemen altında yer alır ve ılıman tropik iklimi, birçok kişi tarafından dünyanın ideali olarak kabul edilir. ABD anakara standartlarına göre hava genellikle nemli olsa da, sıcaklıklar yılın büyük bir bölümünde hüküm süren ve adalarda yaşamayı keyifli bir şekilde konforlu hale getiren kuzeydoğu alize rüzgarları tarafından belirlenir.

Havai'nin Ekonomisi

Havai'nin Ekonomisi

Hawaii, kişisel gelir, satılan çiftlik ürünleri, üretim sevkiyatlarının değeri, perakende satışlar ve banka mevduatları açısından ABD eyaletleri arasında nispeten düşük sırada yer alıyor.

İthalata bağımlılığı nedeniyle, Hawaii yüksek bir yaşam maliyetine sahiptir. Nakliye masrafları, neredeyse tüm tüketim mallarının fiyatlarına dahildir. Hawaii'nin nüfusu arttıkça, konut edinilmesi giderek zorlaştı ve birçok anakara eyaletindeki konut maliyetleriyle karşılaştırıldığında orantısız bir şekilde pahalı.

Havai'nin Nüfusu

Havai'nin Nüfusu

Havai'nin nüfusu 2020 verilerine göre yaklaşık 1,4 milyon kişidir. En kalabalık ada O'ahu adasıdır. Adadaki Honolulu şehri, başkent ve en büyük şehirdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Havai'de Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Havai'de Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Dil

Bu eyaletin iki resmi dili vardır. Adadaki baskın dil İngilizcedir. Havaice ise adanın ikinci resmi dilidir. 

Din

Hawaii'deki yetişkinlerin %63'ü Hristiyandır. Budizm ise ikinci en büyük dindir. Hinduizm, Yahudilik ve İslam adalarda kabul gören diğer dillerdir.

Kültürel Hayat

Hawaii'nin kültürel ortamı, çeşitli kültürel grupların üst üste binmesinin sonucudur.

Ocak sonu veya Şubat başında Çin Yeni Yılı kutlamaları ve Temmuz veya Ağustos aylarında yıllık Japon Bon festivali dahil olmak üzere birçok gelenek adaya hakimdir.

Havai'ye Nasıl Gidilir?

Havai'ye Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Havai'ye direkt uçuş bulunmuyor. Kaliforniya üzerinden aktarma yaparak gidebilirsiniz. Aynı zamanda Los Angeles'tan ve Houston'dan da Havai'ye ulaşabilirsiniz.

Havai'ye gitmek için Türk vatandaşlarının mutlaka vizeye başvurması gerekmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın