Görüş Bildir
Haberler
Hamilelikte MR Çekilir Mi?

Hamilelikte MR Çekilir Mi?

Şebnem Sucu
10.11.2021 - 11:38

Gebelikte hem anne hem de bebek sağlığı için bazen MR çektirilmeye gereksinim duyulabiliyor. Hamile kadınlar bu süre zarfında bebeklerine en ufak bir zarar gelmemesi için tüm ayrıntılara takılırken merak ettikleri konulardan biri de hamilelikte Mr çekilir mi? sorusu oluyor. Peki, hamilelikte MR çekilir mi? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gebelik döneminin getirebileceği hastalıkların yanı sıra hamilelikle ilişkisi bulunmayan birçok rahatsızlık, ne yazık ki gebelik döneminde anne adaylarını bulabiliyor. Bu süreçte bebeğe zarar verecek endişesi ile oldukça korkulan tetkik yöntemlerinden biri olan MR, çeşitli hastalıkların kesin tanısı için gereken bir yöntemdir. Annenin yanı sıra bebek sağlığını ilgilendiren durumlarda da eğer gerekiyorsa doktorunuz bebeğinizin MR sonuçlarını değerlendirmek ve uygun tedavi planı oluşturmak isteyecektir. Peki, hamilelikte MR çekilir mi? işte cevabı…

Hastalıkların Tanısında MR Gerekebiliyor

Hastalıkların Tanısında MR Gerekebiliyor

MR, güçlü bir mıknatısın oluşturduğu manyetik alanda, insan bedeni ve organlarına radyofrekans verilerek uygulanan bir görüntüleme yöntemidir. Tıpta yaygın kullanılan bu işlem ile insan bedeninde bulunan tüm organlardaki olası rahatsızlıkların tanısı konabilmektedir. Örneğin; beyin, omurga, damarlar, kalp eklemler, prostat, alt ve üst karın bölgelerinin görüntülenmesi amacıyla yoğun olarak tercih edilmektedir. Gebeliğin 24. Haftası itibari ile uygulanabilen fetal MR, plesenta ve fetüsün değerlendirilmesi bakımından ultrasonografiden daha güvenilir neticeler verebiliyor.

İlk 3 Aydan Sonra Güvenilir

İlk 3 Aydan Sonra Güvenilir

MR gebeliğin ilk 3 ayında kesin olarak gerekli görülmemesi halinde tavsiye edilmemektedir. Yapılan çalışmalar ilk 3 ay MR çekilmekte bir sakınca görülmediğini ileri sürse de doktorlar bu sürecin fetüs açısından kritik bir dönem olduğunu, bu sebeple de yapılacak olan tetkiklerin 3 aydan sonrasına ertelenmesi gerektiği kanısında.

Bazen bebeğin sağlığı ile alakalı durumlarda ultrasonografi yetersiz kalabiliyor. Böyle durumlarda da bebeğin karın içi organları, beyin ve omurilik olmak üzere MR ile daha başarılı bir tetkik olabileceği düşünülmektedir. MR hem radyasyon içermediğinden hem de tanı koymada yüksek başarı oranına sahip olduğundan gebelik döneminde istenebilen tetkik yöntemlerinden biridir. Hamile kadınlar 3 aydan sonra endişelenmeden ve korku duymadan MR çekilebilirler.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın