Görüş Bildir
Haberler
Güçlü Kalemleriyle Türk Edebiyatının Unutulmaz 15 Kadın Yazarı

etiket Güçlü Kalemleriyle Türk Edebiyatının Unutulmaz 15 Kadın Yazarı

Dr.Shevek
19.03.2016 - 21:46

Kadınların her alanda olduğu gibi edebiyat alanında da ne kadar başarılı olduğunu hatırlatmak lazım. Bunu hatırlamak için de güçlü kalemleriyle Türk edebiyatının unutulmaz 15 kadın yazarına bir bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tezer Özlü

1. Tezer Özlü

Burası bizim değil, bizi öldürmek isteyenlerin ülkesi!

2. Tomris Uyar

2. Tomris Uyar

Son aylarda -ya da yıllarda- sürekli bir bezginlik içindeydik. Hiçbir şey eskisi gibi olamayacakmış gibi, düzelmeyecekmiş gibi... Önceleri katlandığımız, sonraları boyun eğdiğimiz şu bezginlik bile aynı kalmayacakmış gibi. Konuşmalarımız da umutsuzluk üstüneydi hep. Ara sıra bir çıkış yapıyorduk belki ama onun parlaklığı da kapkara gökte bir iz bırakmıyordu tabii. Sürüncemedeydik.

3. Adalet Ağaoğlu

3. Adalet Ağaoğlu

Hukuk olmayan yerde yargı,

Aşk olmayan yerde çocuk,

Hayat olmayan yerde ölüm....

4. Elif Şafak

4. Elif Şafak

Ne yazık ki, sokakta kadınlara laf atan ama kendi kız kardeşlerine yan gözle bakılınca kanına dokunan bir erkeklik modeli var. Ve gene ne yazık ki, biz kadınlar yetiştiriyoruz onları. Doğdukları andan itibaren ''Koçum, sultanım, aslanım...'' diye diye. Onları ayrıcalıklı olduklarına gene biz anneler inandırıyoruz. Sonra o zanla onlar gidip başka kadınların kalplerini kırdıklarında kendimize hiç pay çıkarmıyoruz.

5. Ece Temelkuran

5. Ece Temelkuran

Bu ülke, insanı her gece çaresizlik hissiyle uyutup sabah da sana ait olmayan bir utanç duygusuyla uyandırıyor. Gece sen bilmeden kim bilir ne rezaletler, felaketler yaşanıyor. Sabah da kendi kendimizi, bulunmadığımız yerlerdeki ölümler için suçlayarak, utanarak uyanıp... His kuşatması bu. Felç oluyoruz felç!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ayşe Kulin

6. Ayşe Kulin

Savaş insana her şeyi öğretir. Bir de barış içinde yaşamayı öğretse keşke.

7. Buket Uzuner

7. Buket Uzuner

Ancak Türkiye'de kadın olmaktan daha zor bir şey daha vardır, o da genç ve yalnız bir kadın olmaktır.

8. İpek Ongun

8. İpek Ongun

Biz kadınlar duygusal mahluklarız.

Sevildiğimizi bilirsek...

Yaptıklarımızın takdir edildiğini görürsek...

O insana nasıl da bağlanırız.

9. Mîna Urgan

9. Mîna Urgan

Çağımıza uymak zorundayız palavrasına da hiç mi hiç inanmıyorum. Eğer yaşadığım çağın en yüce ideali köşeyi dönmekse; eğer yaşadığım çağ toplumsal adaletsizlik üstüne kuruluysa; eğer yaşadığım çağ inandığım her şeyi yadsıyorsa; eğer yaşadığım çağa bayağılık ve çirkinlik egemense ben böyle bir çağa neden ayak uydurmak zorunda kalayım? Tam tersine baş kaldırırım, direnirim böyle bir çağa karşı. Bu yüzden dinozorlukla suçlanmam da vız gelir bana. Çünkü ben dinozoru tarih öncesi çağların nesli tükenmiş bir hayvanı olarak değil; geçmişin doğruluğu kanıtlanmış ve yadsınamaz değerlerini yeni sentezler yaparak geleceğe taşımayı amaçlayan bir yaratık olarak tanımlıyor, dinozorluğumla övünüyorum.

10. Mine Söğüt

10. Mine Söğüt

Bu şehir yüzyıllardır erkektir ve kadınları sevmeyi bilmez. İşte bu yüzden, bu şehirde ben her gün kendimi defalarca öldürürüm. Bomba olur patlarım; kulesinden, köprüsünden aşağı atlarım. Elimde bir bıçak her yerime saplarım. Tavandaki bütün ipler kendimi asmam için sallanır. Arabalar, önlerine atlamam için yol alır. Denizinde, lağımında, çöpünde kimliksiz cesedim. Kimsesizler mezarlığında daracık çukurlara sığar dev cesaretim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Halide Edip Adıvar

11. Halide Edip Adıvar

Haksızlığa sapıp çoğu insanın seninle beraber olmasını sağlamaktansa adaletle davranıp tek başına kalmak daha iyidir.

12. Gülten Akın

12. Gülten Akın

Gazetelerden, televizyondan kan damlıyor bir yandan. Öteden yılbaşı kutlamaları. Salt gürültü, salt mutlu gibi yapan insan (Nasıl insan?) kalabalığı. Sevinç de eğlence de sahte, bir yüzü bu… Öte yüzü kavgazan, kıyıcı, savaşlardan savaş beğenen. Öldüren ve ölen, aptalca!

13. Aslı Erdoğan

13. Aslı Erdoğan

Genç ve güzel bir kadınsanız eğer, erkekler gövdenizi asla reddetmezler, sizi reddetseler bile.

14. Sevgi Soysal

14. Sevgi Soysal

Sevgi sözcüğü bir kadına her zaman bir şeyler anlatır.

15. Füruzan

15. Füruzan

Saç, kadının çeyizidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
328
120
57
19
17
15
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pala Raki

Gülten Dayıoğlu'nu da ben eklemiş olayım.

menemen

o kadın cocuklugumda bana ne travmalar yasattı varya bir tane hikayesi vardı cocuk babasını dinlemiyor ve benzinle kendini yakıyordu hala kanım donar

Lilith

Tezer Özlü ve diğerlerinin olduğu listede İpek Ongun hadi onu geçtim Elif Şafak'ın ne işi var allasen ya.

Kayra

Elif Şafak'a gelecek yorumları okumak için yerimi aldım