Görüş Bildir
Haberler
Google'dan Hindistan'daki 400 Tren İstasyonuna Ücretsiz Wi-Fi

Google'dan Hindistan'daki 400 Tren İstasyonuna Ücretsiz Wi-Fi

Ulaş
21.09.2015 - 17:14
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Google ve Hindistan Demiryolları işbirliği ile ülke çapında 400 istasyona gelecek olan hızlı ve ücretsiz internet, milyonların günlük rutini tren yolculuğunu çok daha keyifli hale getirecek.

Projede Amerika Birleşik Devletleri’nde saniyede bin megabayt hızına kadar çıkabilen Google fiber teknolojisinin kullanılması planlanıyor. Bağlantı kablosuz olacağı için bundan daha yavaş olması bekleniyor, ancak güncel raporlara göre yeni erişim noktaları yavaşlamadan önce 34 dakika boyunca normalden daha hızlı internet sağlayabilecek.

Amaç, bir günde aşağı yukarı 20 milyon insanın tren yolculuğu yaparken daha kolay bir şekilde internete erişebilmesini sağlamak. Karşılaştırmak gerekirse, bu rakam Avustralya’nın nüfusuna neredeyse eşdeğer.

Şu an çeşitli internet sağlayıcıları sayesinde Hindistan’ın bazı tren istasyonlarında kablosuz internet var fakat bağlantı kalitesi düşük ve tüm ülkede yaygın değil. Google Projesi ya da yeni adıyla Nilgiri Projesi henüz pilot aşamasında. Birkaç erişim noktası kurulmuş ve diğerlerinin de dört ay içinde kurulması bekleniyor.

IRCTC’ye (Hindistan’da demiryolu haberlerinin olduğu bir web sitesi) göre pilot aşamasındaki erişim noktalarında internetten veri indirme hızı şimdiden saniyede 7 megabayta, veri yükleme hızı ise saniyede 5 megabayta ulaşmış. Daha iyi bir altyapının kurulması ile bu hızın önümüzdeki aylarda artacağı düşünülüyor. Kullanıcılar, şimdiki erişim noktalarında cep telefonlarına kısa mesajla gönderilen tek seferlik şifre ile ücretsiz internet hizmetini kullanabiliyorlar.

Projenin ikinci aşaması kablosuz interneti trenlere taşımak

Projenin ikinci aşaması kablosuz interneti trenlere taşımak

Google tüm dünyayı internetle buluşturmak istediğini söylemişti ve bu fikrinde yalnız değil. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı internet erişimine sahip değil . Samsung, Facebook ve Google bunun için elini taşın altına koyan şirketler. Fikir şu: Daha çok insanın interneti kullanması bize daha çok müşteri kazandırır.

Şimdilik Sri Lanka ’nın tamamında internet erişimi sağlamasıyla en büyük adımı Google atmış gözüküyor.

Google’ın ayrıca sokaklarda Wi-Fi erişimi ve daha iyi erişim için uydu üretimi gibi planları var. Bu sırada Facebook kendi Wi-Fi uydularının planlarından vazgeçip internet bağlantısı sağlayan insansız hava aracını uzaya fırlatmayı düşünüyor. Samsung ise hâlâ uydularının planlama aşamasında.

Tüm dünyayı internete kavuşturma yarışı daha yeni başladı ve önümüzdeki yıllarda bunun gibi bir çok girişim ile karşılaşacağız. Sonuçta asıl kazananlar hayatlarında ilk defa internete kavuşanlar olacak.

  • Science Alert / Gaia
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0