Görüş Bildir
Haberler
Gökçen Erdoğan Yazio: Geliş ya da Yoldan Çekil

etiket Gökçen Erdoğan Yazio: Geliş ya da Yoldan Çekil

Dr.Gökçen Erdoğan
08.05.2022 - 22:15 Son Güncelleme: 15.08.2022 - 10:52

Geçtiğimiz gün otoparktan çıkmak üzereyim, öndeki iki aracın sahibi önce camdan sarkmak sonra da araçlardan inip birbirlerinin üzerine yürümek suretiyle hararetli biçimde tartışmaya başladılar. İtişip kakışma da başladı; otoparkın görevlileri kapıya davranan ben dahil diğer sürücülere elleriyle araçta kalın işareti yapıp sakinleştirmeye çalışıyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Konu her neyse, haklı her kimse bilinmez ama nasıl olduysa laf yine analarımıza geldi.

Konu her neyse, haklı her kimse bilinmez ama nasıl olduysa laf yine analarımıza geldi.

Kadın evde fasulye kırıyor belki kılçıklarını alıyor, akşama taze fasulye yapacak; başka bir şehirdeki adamın teki durduk yere sövüyor ona. Haydaa siz sığışamadınız, kavgasız gürültüsüz çıkmayı beceremediniz şuradan; kadının günahı ne şimdi!

Anaların birine sövülünce bitse yine iyi; diğeri de anasına sövüldü diye celallenip berikinin anasına sövüyor. Madem analar, celallendirecek kadar kıymetli, e sen niye yapıyorsun aynı yanlışı? Ana dediğimiz şey, yalnızca senin olunca mı dokunulmaz oluyor? Ve siz neden haberimiz dahi olmayan bütün meselelerinizi, amiyane tabirlerle bizimle birlikte olmak üzerinden çözmeye çalışıyorsunuz? Hangi akla hizmet, bir erkeği aşağılamak için etek giydirmekten söz ediyorsunuz mesela? Senin kutsal annen de etek giymiyor mu, nesi kötü bunun; anlatsanıza. Futbol takımları mesela; 8 Mart gelince hepsi aslan kesiliyor ama birbirlerini yenme konusundaki iddialarını “seni karım yaparım” şeklinde dillendiriyorlar. Ne oluyor birini karınız yapınca? Kendi gömleğini ütülemekten aciz insanların, evdeki eşlerle ilgili böyle aşağılayıcı benzetmeler yapması acıklı olduğu kadar komik de değil mi?

Elbette bu sözlerim tüm erkeklere değil.

Elbette bu sözlerim tüm erkeklere değil.

Ancak gerçekten dilin değişmesi gerekiyor. İki erkek birbirini, kadınları cümle içinde kullanmadan vuramıyor mu can evinden, ille de tartışılacaksa? Eğer hal böyleyse bu çok ciddi bir kendini ifade etme sorunu. “Eril dil” dedikleri şey tam da böyle bir şey işte. Nefreti, öfkeyi, hırsı, alayı ve iddiayı kadını aşağılamak üzerinden kuran bu dili değiştirmemiz şart.

Ben ameliyattayım mesela, 6 saatir oturamamışım, boynum tutulmuş vaka başında; adamın biri eşimle tartışınca lafı bana getiriyor şehrin bir ucunda, ona koyarım, bunu bırakırım diye çirkin çirkin konuşuyor.  Gerçekten bunu aklım almıyor. Dili değiştirmeye herkes kendinden başlamalı.

Ha bir de; indim arabadan ve birkaç şeyle birlikte şöyle dedim; “Kadınları çirkin biçimlerde anmadan tartışma adabınız yoksa bir yere varamazsınız. Binin arabalarınıza ve yolumuzu kapatmayın.”  Evet yaptım.

Instagram

Twitter

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın