Görüş Bildir
Haberler
Global Ekonominin Yeni Trendi: Giyilebilir Teknoloji

Global Ekonominin Yeni Trendi: Giyilebilir Teknoloji

Kağan  Boyacıoğlu
14.04.2015 - 12:20 Son Güncelleme: 20.04.2015 - 00:12

John Harrison'un 1762 yılında cep saatini bulması ile başlayan giyilebilir teknoloji serüveni günümüzde hepimizi hayrete düşüren seviyelere ulaştı. Hamilton Watch'ın hesap makineli saati, Colins'in gözlükten video çeken kamerası, Sony'nin devrim yaratan Walkman'i derken, kalp ritmini ölçen kablosuz kulaklığa kadar gelen bu çılgınlık, bizleri James Bond filmlerinin bir parçası haline getiriyor. Global dünyada teknoloji pazarı bu kadar kızışmış durumdayken giyilebilir teknolojilerin pazar payı ise dudak uçuklatan cinsten.

Juniper Research adlı araştırma şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, giyilebilir teknolojilerin global perakende sektöründeki pazar payı, 2016 yılında küçük bir yer kaplayacak fakat bu rakam, takvimler 2019'u işaret ettiğinde 53.2 milyar dolara ulaşacak. Şu an pazarda yaklaşık 160 adet birbirinden farklı giyilebilir cihaz bulunmakta olup diğer bir araştırma şirketi IDTechEX'in tahminlerine göre bu teknolojilerin pazar payı önümüzdeki 10 yıl içeresinde 70 milyon dolarlık bir kapasiteye sahip olacak.

56 milyar dolarlık saat pazarında ise iWatch tek başına 10 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşma potansiyeline sahip. Sadece bu durumu göz önüne alırsak giyilebilir teknolojilerin potansiyeli tahmin edilemez seviyelerde. Bu ürünlerin önündeki engellerin en başında ise cihazların şarj süresi geliyor. Bu sorun da aşıldığı taktirde, giyilebilir teknolojiyi tutabilene aşk olsun.

O kadar bahsettik, neler varmış bu piyasada bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bilim kurgu filmlerine meydan okuyan ürün: CİRCET

1. Bilim kurgu filmlerine meydan okuyan ürün: CİRCET

Hayal gücü ile teknoloji ikilisinin harika işler çıkardığı günümüzde, Paris'te bir tasarım stüdyosu tarafından geliştiren bir ürün, tüm dünyayı şaşkına çevirmiş durumda. Circet adı verilen akıllı bileklik, telefonunuzun ekranını kolunuza yansıtıyor ve telefonunuza ihtiyaç duymadan bütün fonksiyonları gerçekleştirmenize imkan sağlıyor.

2. Yeni kimliğiniz kalp ritminiz: Nymi

2. Yeni kimliğiniz kalp ritminiz: Nymi

Şifre, parmak izi, retina ile kimlik tespitine aşinayız ama Nypi ile kimlik tespitine yeni bir soluk geliyor. Yapılan araştırmalara göre kalp ritminin de kişiye özel olmasının ortaya çıkması ile Bionomy şirketi bu durumu bir fırsata çevirdi ve 14 milyon dolar yatırım aldı.

3. Bebeğinizin sağlığı emin ellerde!

3. Bebeğinizin sağlığı emin ellerde!

Brigham Young Üniversitesi akademisyenlerinden* Jacob Colvin'in projesi olan akıllı çorap Owlet, sağlık sektöründe yeni bir çağ başlatmış gibi görünüyor. Bebekler için kullanılan ürün, minik dostunuzun kalp ritmi, vücut sıcaklığı gibi değerleri akıllı telefonlarınızdan takip etmenizi sağlıyor. Şimdiden hastahanelerde kullanılmaya başlayan Owlet, 65.000 dolar ciro yapmış durumda, eğer girişim 100.000 dolar ciroya ulaşırsa, seri üretime geçileceği belirtiliyor.

4. 13 dolara akıllı bilekli mi olur demeyin!

4. 13 dolara akıllı bilekli mi olur demeyin!

Giyilebilir teknoloji furyası gün geçtikçe büyümeye devam ediyor, Çin'in ünlü akıllı telefon üreticisi Xiaomi, Mi Band adlı akıllı bilekliği ile pazara hızlı bir giriş yapmış gibi görünüyor.  13 dolarlık fiyat etiketiyle tüm kullanıcıları şoke eden ürünün; diğer rakiplerinden özellik açısından hiç bir farkı olmaması, tüm dikkatleri üzerine çekiyor, hal böyleyken Mi Band'ın Eminönü'nde tezgahlarda yerini almasının çok uzun sürmeyeceğini söylemek, bizim için çok zor olmaz.

5. Estetik ve Teknoloji'nın birleştiği nokta: MİCA

5. Estetik ve Teknoloji'nın birleştiği nokta: MİCA

İntel'in teknolojisi ile Opening Ceremony'nin estetiğini birleştiren tasarım MİCA tüm bayanları şimdiden kendine hayran bıraktı. 495 dolar fiyat etiketiyle raflarda yerini alan ürün şimdiden pazara iyi bir giriş yapmış gibi gözüküyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Giyilebilir teknolojiler sınır tanımıyor, sağlığınızı da kontrol altında tutuyor.

6. Giyilebilir teknolojiler sınır tanımıyor, sağlığınızı da kontrol altında tutuyor.

illionis Üniversitesi akademisyenlerinden John Rogers'tan devrim niteliğinde bir haber geldi. Ekibi ile birlikte elektronik dövme ile kişinin vücut sıcaklığını ölçebildiklerine dair makaleyi yayınlayan Rogers, bu ürünle kişinin vücut sıcaklığını ve psikolojik durumunu çok daha iyi takip edebildiklerini ve maliyetin bir kaç kuruşu geçmediğini söyledi.

7. Renk renk ayakkabı almaya son!

7. Renk renk ayakkabı almaya son!

Litvanya merkezi iSüu Teknoloji tarafından geliştirilen Volvori, tüm kadınların her renk kıyafetin altına farklı ayakkabı işkencesi yeryüzünden silmeyi hedefliyor. Bluetooth vasıtası ile telefonunuz üzerinde ayakkabınızın rengini kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz.

8. iWatch değil Apple Watch!

8. iWatch değil Apple Watch!

Apple, yıllardır beklenen akıllı saatlerini tanıtmasının ardından tüm dünyada ilgi odağı oldu. Yapılan açıklama da saatin isminin iWatch değil, Apple Watch olduğu özellikle vurgulanan ürün, 7 farklı renk seçeneği ile kullanıcılarıyla buluşmayı bekliyor

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
3
3
2
2
0