Görüş Bildir
Haberler
Gezici Araştırma'dan Z Kuşağı Raporu: Yüzde 15'i Namaz Kılıyor, Tamamı Eşitlik İstiyor

etiket Gezici Araştırma'dan Z Kuşağı Raporu: Yüzde 15'i Namaz Kılıyor, Tamamı Eşitlik İstiyor

Gezici Araştırma, 20 yaş altını temsil eden ve Z kuşağı olarak adlandırılan gençlerle yaptığı ankette, Z kuşağının hayata bakış açılarını ve siyasi tercihlerini ortaya koydu.

Araştırma şirketinin başkanı Murat Gezici, '2023 seçimlerinde oy kullanacak her 5 kişiden biri yeni nesil Z kuşağı olacak' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Seçimin kaderi Z kuşağının elinde"

"Seçimin kaderi Z kuşağının elinde"

Sözcü'den Hande Zeyrek'in haberine göre, Gezici Araştırma Merkezi tarafından Türkiye genelinde 12 ilde 'Z kuşağı anketi' yapıldı.

Gezici Araştırma Başkanı Murat Gezici, 'Şu an 20 yaş ve altında bulunan milenyum sonrası bireyler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. 2023 seçimlerinde her 5 kişiden biri Z kuşağı olacak. Bu yeni seçmenin önünde set oluşturanlar seçimin kazananı olamayacak. Seçimin kaderi Z kuşağının elinde.' dedi.

Gezici, ana muhalefetin oyuna yakın bir oyu olan Z kuşağı için sözlerini şöyle sürdürdü:

'2018 seçimlerinde ilk defa oy kullananların yüzde 76.6'sı Cumhur İttifakı'na oy vermedi. Gerek iktidar ve gerekse muhalefetin Z kuşağına uygun politikalar belirlemesi şart.

Özellikle 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimde Z kuşağı kesinlikle belirleyici olacaktır. Hatta Y kuşağının son dönemindeki gençleri de hemen hemen Z kuşağının hassasiyetlerini paylaşıyor. Muhalefetin adayı bu iki kuşağa yakın tercihler belirlemeli.'

"‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim' diyenlerin oranı önceki nesilde yüzde 32 iken, Z kuşağı içinde yer alanlarda bu oran yüzde 82"

"‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim' diyenlerin oranı önceki nesilde yüzde 32 iken, Z kuşağı içinde yer alanlarda bu oran yüzde 82"

Araştırmanın sonuçlarına göre, Z kuşağı insan hakları, hayvan hakları ya da cinsiyet ayrımcılığı gibi önemli konularda, eşitlikçi bir düşünceye sahip. Araştırmaya katılanların yüzde 45 gibi oldukça önemli bir oranı herkesin eşit ve benzer haklara sahip olduğu görüşünü savunuyor.

Z kuşağı için ırk, cinsiyet, din, dil, mezhep gibi unsurlar düşük bir öneme sahip. Örneğin ‘Farklı bir din veya mezhebe ait biriyle evlenebilirim' diyenlerin oranı bundan önceki nesilde yüzde 32.8 iken, Z kuşağı içinde yer alanlarda bu oran yüzde 82.2.

Yüzde 15,7'si namaz kılıyor, yüzde 28,5'i inançsız

Yüzde 15,7'si namaz kılıyor, yüzde 28,5'i inançsız

Z kuşağının yüzde 15.7'si namaz kılma, oruç tutma gibi dini inançlarının gerekliliklerini yerine getirdiğini söylerken, yüzde 55.8'si ise bu gereklilikleri yerine getirmediğini söyledi. Yüzde 28,5'i de inançsız olduğunu ifade etti.

Z kuşağı dışındakilerin ise yüzde 62'si oruç tuttuğunu söylerken, yüzde 32'si ise düzenli ibadet ettiğini belirtti. Z kuşağının yüzde 76,4'ü adalet, demokrasi, ifade ve düşünce özgürlüğü, liyakat, israf, sanat gibi kavramları önemli bulduğunu ifade etti. AB'yi destekleyenlerin oranı Z kuşağında yüzde 78.6 iken diğer X ve Y kuşaklarında bu oran yüzde 35.6.

Günde 6 saati sosyal medyada geçiriyorlar

Günde 6 saati sosyal medyada geçiriyorlar

20 yaş altındaki gençler, X kuşağı gibi haberi gazete ya da TV'den değil, sosyal medyadan alıyor. Yüzde 65'i akıllı telefon sahibi olduğunu söyleyen Z kuşağı gençleri, günde ortalama 6 saati sosyal medyada geçiriyor.

En çok kullanılan sosyal medya platformu ise yüzde 76 ile Instagram. Instagram'ı yüzde 65.1 ile Facebook, yüzde 37.2 ile Twitter, yüzde 22 ile Snapchat ve Tiktok, yüzde 27 ile Youtube takip ediyor.

Kendilerini bir parti ya da gruba mensup görmüyorlar

Kendilerini bir parti ya da gruba mensup görmüyorlar

Z kuşağına mensup gençler, kendisini genel olarak belli bir ideolojik gruba veya herhangi bir siyasi partiye mensup olarak görmüyor. 

Z kuşağı ile ilgili Türkiye'de yapılan araştırmalar, bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 68,7'sinin, kendisini Atatürkçü veya muhafazakar ya da milliyetçi gibi belli kategoriler içinde tanımlamadığı ve mevcut siyasi partilere karşı herhangi bir yakınlık hissetmediğini gösteriyor.

Ankette Z kuşağının yüzde 86,7'si oy kullanırken ebeveynlerin etkisinin olamayacağını, iradesinin ön planda olduğunu söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
795
281
75
36
24
22
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Eylül

#SANDIKTAGÖRÜŞÜRÜZ derken şaka yapmıyorduk.

truthorwhatever

Tayyip baba sen boşver bunları. Sen intereti yasakla. Tecavüzcüleri salmaya devam et. İslam dayat her yerden. Sürekli allah de. Sürekli küfret ve bağır. Sonr... Devamını Gör

6786678

Geliyoruz lan çomarlar