Görüş Bildir
Haberler
Geyik Türleri: Dünyanın Neredeyse Her Kıtasına Yayılmış Geyik Çeşitleri Hakkında İlginç Bilgiler

Geyik Türleri: Dünyanın Neredeyse Her Kıtasına Yayılmış Geyik Çeşitleri Hakkında İlginç Bilgiler

Özge Tepe
01.04.2023 - 22:40

Yaşam alanları, biyolojileri, görünümleri, üreme döngüleri ve daha fazlası ile geyik türleri dünyanın en merak edilen hayvanlarından biridir. Geyik, Avustralya ve Antarktika dışındaki tüm kıtalara özgüdür ve birçok tür, orijinal habitatlarının ötesinde av hayvanları olarak geniş çapta tanınır. Cervidae ailesini oluşturan 43 geyik türü vardır. Bir geyiğin boynuzlarının büyüme süresi türe bağlıdır, ancak genellikle büyümeleri 150 gün kadar sürer.

Bu içeriğimizde geyik türleri hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geyikler Hakkında Bilgiler

Geyikler Hakkında Bilgiler

Yaşam alanları, biyolojileri, görünümleri, üreme döngüleri ve daha fazlası ile geyik türleri dünyanın en merak edilen hayvanlarından biridir. Geyik, Avustralya ve Antarktika dışındaki tüm kıtalara özgüdür ve birçok tür, orijinal habitatlarının ötesinde av hayvanları olarak geniş çapta tanınır. Cervidae ailesini oluşturan 43 geyik türü vardır. Bir geyiğin boynuzlarının büyüme süresi türe bağlıdır, ancak genellikle büyümeleri 150 gün kadar sürer.

Geyikler hakkında en ilginç bilgiler şunlardır:

  • Yaşayan en iri geyikler 'Moose'dir.

  • En küçük geyikler Pudu geyikleridir.

  • Hızlı koşarlar ve atlama kabiliyetleri iyidir.

  • Çatal boynuzlara sahip tek hayvan grubudur.

  • Yaşları, boynuzlarındaki dal sayısından anlaşılır.

  • Misk geyiğinin ve Çin su geyiğininin boynuzu yoktur.

  • Yavrular, doğduktan sonra yarım saatte yürür.

  • Erkek yavrular henüz 1 yaşında anneden ayrılsa da dişi yavrular ayrılmaz ve dişi geyikler kendi yavruları olduktan sonra da annelerini ziyaret eder.

  • Sürüler halinde yaşarlar.

En İlginç Geyik Türleri

En İlginç Geyik Türleri

Cervidae ailesini oluşturan 43 geyik türü vardır. Bunlar arasında en ilginç türlerden birkaçı şunlar:

Barasinga Geyiği

Barasinga Geyiği

Barasingha geyiği, aynı zamanda bataklık geyiği olarak da adlandırılır ve Hindistan Yarımadası'nın en ünlü geyiklerinden biridir. Hem orta hem de kuzey Hindistan'da parçalanmış popülasyonlar bulabilirsiniz. 

Barasingha'nın nesli artık hem Bangladeş'te hem de Pakistan'da tükendi. Bataklık geyiğinin benzersiz yönlerinden biri, boynuzlarının üçten fazla dişe sahip olabilmesidir.

Alageyik

Alageyik

Alageyik, etkileyici boynuzları, çarpıcı görünümü olan Avrupa'ya özgü bir geyik türüdür. Dünyanın farklı yerlerinde bu türün kürk renginde önemli farklılıklar olmasına rağmen, adını vücudunun soluk kahverengi renginden alır.

Alageyik ince, orta boy bir geyiktir. Karakteristik işaretlerinden dolayı görünüşte oldukça farklıdır. Diğer birçok geyik türü kadar tıknaz değildir. Bacaklar uzun ve incedir. Baş ince ve dardır ve uzun bir boyun tarafından taşınır.

Domuz Geyiği

Domuz Geyiği

Domuz geyiği, şu anda Hindistan, Pakistan ve Güneydoğu Asya'da yaşayan Hindistan'a özgü, tıknaz bir geyik türüdür. Adını kısa, bodur görünümünden ve tehdit edildiğinde başı aşağıda olacak şekilde kalın çalılıklara alışılmadık şekilde kaçmasından alır.

Domuz Geyiği oldukça tıknaz bir görünüme sahiptir, kısa bacakları ve kaslı bir vücudu vardır. Domuz Geyiği adının verilmesine neden olan bu domuz benzeri yapıdır.

Erkek domuz geyiği, dişilere göre daha koyu renkli olma eğilimindedir. Erkeklerde üç dişli ve 60 cm uzunluğa ulaşan boynuzlar bulunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bataklık Geyiği

Bataklık Geyiği

Bataklık geyiği, Güney Amerika'dan gelen en büyük geyik türüdür. Başlangıçta yağmur ormanlarında tropikal ve subtropikal ortamlarda gelişmelerine rağmen, bugün küçük Bataklık Geyiği birimleri Brezilya, Uruguay, Paraguay, Peru, Bolivya ve Arjantin'deki bataklıklarda ve alçak nehir havzalarında yaşamaktadır.

Boynun alt kısımları ve alt kısımları daha soluk renklidir. Tüyleri kış aylarında koyulaşır. Alt bacaklar genellikle siyah veya koyu kahverengi renktedir. Belirgin sağrı işaretleri yoktur. Kuyruk uzun ve gür olup kırmızımsı kahverengi bir renge sahiptir.

Pudu

Pudu

Dünyadaki en küçük geyik türüdür ve olgunlaştığında tipik olarak 13 kilodan daha hafiftir. Pudu geyiği kompakt, yuvarlak bir gövdeye sahiptir ve Kolombiya, Ekvador ve Puru'daki And Dağları'nda yaşar ve bol miktarda yem bulunan ılıman bir yağmur ormanında deniz seviyesinden yüksekte yaşamayı tercih eder.

Pampa Geyiği

Pampa Geyiği

Pampa geyiği, Güney Amerika'daki menzilinin ıslak ve çimenli ovalarında yaşar. Bu tür, tercih ettiği habitatın kaybı ve aşırı avlanma nedeniyle tehlike altındadır ve bu geyiği yerel ekolojisinin hayati bir parçası olarak korumak için tasarlanmış koruma çabalarından yararlanmaktadır.

Uzun ince bir gövdeye sahiptir ve oldukça yüksek bacaklıdır. Bu geyiğin kürkü sarımsı kahverengi renktedir ve alt kürkü özellikle kalın ve yoğundur. Alt kısımlar beyazımsı renktedir.

Ren Geyiği

Ren Geyiği

Ren geyiği ( Rangifer tarandus ), dünya çapında yüksek enlemlerde ve birkaç boylamda bulunan geyik türleridir. Serin iklimlerde yaşarlar ve bu türün Caribou olarak bilindiği Kuzey Avrupa, Sibirya ve Kuzey Amerika'nın arktik, arktik altı, tundra, kuzey ve dağ sıralarına özgüdürler.

Ren geyiği sürülerinin boyutu ve davranışı bölgeye göre değişir. Taimyr Ren Geyiği Sürüsü olarak bilinen Sibirya tundrası sürüsü, dünyadaki en büyük vahşi ren geyiği sürüsüdür ve sayıları 400.000'den 1.000.000 Ren Geyiğine kadar değişmektedir.

Kanada'da Boreal Woodland Caribou olarak bilinen ve boyutları 28.000 ile 385.000 arasında değişen göçmen bir sürü vardır.

Karaca

Karaca

Küçük ama kendine özgü bir tür olan Karaca, İngiltere anakarasında, özellikle Güney İngiltere'de ve İskoçya'da bulunur. Ormanlık alanları tercih ederler, ancak genellikle tarım arazilerini ve açık tarlaları otlatmak için ormanları terk ettikleri gözlemlenebilir.

Karaca küçük bir geyik türüdür, gövdesi küçük ama güçlüdür ve kısa bacaklarla desteklenir ve bu ona oldukça tıknaz ve sağlam bir görünüm verir. Avrupa Karacası, Avrupa'ya özgü en küçük geyik türüdür. Erkek Karacalara genellikle Bucks, dişilere Does denir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
7
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?