Görüş Bildir
Haberler
Geçtiğimiz Ay Nesillerinin Tükendiğini Öğrenerek Büyük Hüzne Boğulmamıza Sebep Olan Canlılar

Geçtiğimiz Ay Nesillerinin Tükendiğini Öğrenerek Büyük Hüzne Boğulmamıza Sebep Olan Canlılar

S
10.10.2021 - 07:15

Amerika Birleşik Devletleri Balık ve Vahşi Yaşam Servisi yaptığı açıklamada, eyaletlerde ve ülkeye bağlı topraklarda yaşayan ve en son on yıllar önce görüldüğü kaydedilen 11 kuş, 2 balık, 1 yarasa, 1 bitki ve 8 midye türünün neslinin tükendiğini duyurdu. Servis aynı zamanda, her bir tür için yapılan titiz incelemeler sonunda bu canlıların Tehlikedeki Türler Yasası kapsamından çıkarılmasını istedi. 60 gün içerisinde herhangi bir itiraz ya da karşıt görüş gelmezse, resmî olarak bu canlıların nesilleri tükenmiş sayılacak. Bu türleri merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.fws.gov/news/ShowNews.cfm...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Fildişi gagalı ağaçkakan

1. Fildişi gagalı ağaçkakan

Campephilus principalis olarak da bilinen bu tür, ABD'deki en büyük ağaçkakan türüyken en son 1944'te doğal ortamında görülmüştü. 1967'de tehlikedeki türler listesine giren bu ünlü canlı için Güneydoğu ABD ve Küba'da onlarca yıl boyunca kapsamlı gözlem ve yer belirleme çalışmaları yürütüldü ancak bu türe dair hiçbir ize rastlanmadı. Orman habitatının yok edilmesinin türün neslinin tükenmesinin ana sebebi olduğu belirtildi.

2. Bachman bülbülü

2. Bachman bülbülü

1953 yılındaki gözlemler sonucunda Kuzey Amerika'daki tek tük ötücü kuşlardan biri olduğu belirtilen Bachman bülbülü, 1962'den beri ABD'de, 1981'den beri de Küba'da görülmedi. Vermivora bachmanii olarak da bilinen bu canlı, 1967'de tehlikedeki türler listesine alınsa da orman habitatı çoktan yok edildiğinden neslinin tükenmesinin önüne geçilemedi.

3. Sürmeli beyaz göz

3. Sürmeli beyaz göz

Zosterops conspicillatus olarak da bilinen bu canlı, hepsi Pasifik’teki Mariana Adaları’nda yaşayan birkaç alt türden oluşuyor. Bunlardan birisi üç adada bol bir şekilde bulunurken, Amerika’ya bağlı Guam adasında yaşayan alt tür en son 1983’te görüldü. Türün nesli, adaya özgü olmayan kahverengi ağaç yılanlarının istilası sonrasında adadaki pek çok diğer kuş türü gibi tükendi. Aynı yılanlar şu anda diğer üç adadan birinde de bu türün nüfusu epey azaltmış durumda.

4. Kauaʻi ʻakialoa

4. Kauaʻi ʻakialoa

Akialoa stejnegeri olarak da bilinen ve sadece Hawaii'nin Kauaʻi adasında yaşayan bu tür, kuş gribi ve doğal yaşam alanının kaybolması sonucu en son 1969 yılında görüntülenerek nesli tükenen hayvanlardan sayılmaya başlandı. 1967'de tehlikedeki türler listesine alınan bu tür için 1973 yılına kadar adada gözlem ve tespit çalışmaları yürütüldü.

5. Kauaʻi nukupuʻu

5. Kauaʻi nukupuʻu

Hemignathus hanapepe olarak da bilinen bu canlı da Hawaii'nin Kauaʻi adasına özgüydü. En son 1899 yılında görüldüğünde adada çok az mensubu kalmıştı. Bu türün tükenmesindeki en önemli ölçüt, adadaki ormanların kesilmesi ve yakılmasıyla yaşam alanının yok olması. 1906'dan beri neslinin tükendiği tahmin ediliyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kauaʻi ʻōʻō

6. Kauaʻi ʻōʻō

Kauaʻi adasına özgü bir başka kuş türü olan ve Moho braccatus adıyla da bilinen bu canlı, en son 1985’te görüntülendi ve 1987'de sesi duyuldu. Doğal yaşam alanının yok edilmesine ek olarak, Polinezya faresi, domuz ve daha başka türlerin adaya getirilmesi sonucu nesli tükendi.

7. Büyük Kauaʻi ardıç kuşu

7. Büyük Kauaʻi ardıç kuşu

Latince adı Myadestes myadestinus olan bu tür de biraz önce sıraladığımız kuşlar gibi Kauaʻi adasında yaşıyordu. Son olarak 1987'de görüntülense de 1989'da adadaki doğal yaşamı koruma alanlarından birinde görüldüğü iddia edilmişti.

8. Maui ʻakepa

8. Maui ʻakepa

Hawaii adalarından Maui’ye özgü bu tür, Loxops ochraceus adıyla da biliniyor. Adaya sivrisineklerin getirilmesi sonrasında nüfusunda büyük düşüş yaşanan bu kuş türünden en son bir tanesine 1988’de ormanda gözlem yapan bir grup rastladı.

9. Maui nukupuʻu

9. Maui nukupuʻu

Kauaʻi nukupuʻu kuşunun akrabası olup neredeyse tıpatıp aynı görünüşe sahip olan bu türe Hemignathus affinis da deniyor. 80’li yıllarda adada bu kuştan sadece 28 tane olduğu düşünülüyordu. 90’lı yıllara gelindiğinde ise bir ya da birkaç tane kaldığı bildirilmişti. En son 1996’da bir erkeğe rastlandı.

10. Molokaʻi bal sürüngeni

10. Molokaʻi bal sürüngeni

Bir zamanlar Hawaii'nin Molokaʻi adasında yaşayan bu kuş, en son 1963'te görüntülendi. Diğer nesli tükenen Hawaii kuşları gibi ormanların kesilmesi ve adaya getirilen sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklar sonucu nüfusunda büyük oranda azalma yaşandı. Paroreomyza flammea ismiyle de tanına bu kuşun 70'lerde görüldüğüne dair iddialar olmakla birlikte, adanın insanlardan epey uzaktaki korunmuş küçük bir kesiminde varlığını sürdürdüğünü savunanlar da söz konusu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Poʻouli

11. Poʻouli

Melamprosops phaeosoma veya siyah yüzlü bal sürüngen olarak da bilinen bu kuş da Hawaii'nin Maui adasına özgüydü. Diğer türlerin neslinin tükenmesiyle birlikte bu canlının yakalanarak kafeste yetiştirilmesi amaçlandı fakat bunda da başarısız olundu. En son 2004'te iki kuşun varlığı gözlemlenirken sonrasında bu türe rastlayan olmadı.

12. Küçük Mariana meyve yarasası

12. Küçük Mariana meyve yarasası

Pteropus tokudae adıyla da tanınan ve Guam adasında bu yarasa türü, en son 1968'de kesin olarak görüntülendi. 70'lerde havada uçan yarasalar arasında bunun da olduğu iddia edilse de yakından incelenmediğinden herhangi bir kesinliğe varılamadı. Nüfusu çok fazlayken yenilmek üzere insanlar tarafından avlanılmasına ek olarak, başka türlerin de sonunu getiren kahverengi ağaç yılanlarının adaya getirilmesi sonucunda nesli tükendi.

13. Phyllostegia glabra lanaiensis

13. Phyllostegia glabra lanaiensis

Hawaii adalarına özgü olan bu bitki türü, tırtıklı yaprakları ve kırmızı damarlı beyaz çiçekleriyle tanınıyordu. En son 1914’te bulunan bu bitkinin soydaşı olan diğer türleri de 1980’lerden bu yana gören olmadı.

14. San Marcos sivrisinek balığı

14. San Marcos sivrisinek balığı

Gambusia georgei olarak da bilinen bu tür Teksas eyaletindeki San Marcos ırmağının kaynaklarından birinde yaşıyordu. 1969'da nüfusu 1.000'in altına düştüğü belirlenirken ırmaktaki su seviyesinde ara ara azalma yaşanması ve ırmağın kirletilmesi sonucunda nüfusları iyice azaldı. Bu türün son örneği 1983'te görüldü.

15. Scioto yayın balığı

15. Scioto yayın balığı

Noturus trautmani olarak da bilinen bu tür, Ohio’dan geçen Scioto Nehri’nin bir kolu olan Koca Darby ırmağında yaşıyordu. En son 1957 senesinde ırmakta 18 tanesine rastlanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Midye türleri

16. Midye türleri

Temiz ve sağlıklı suların aktığı akarsularda yaşaması gereken tatlı su midye türlerinin yarısından fazlasına ABD ev sahipliği yapıyor. Neslinin tükendiği açıklanan midyelerin tamamı ABD'nin güneydoğu eyaletlerinden bulunuyordu. Bu türleri kısaca sıralamak gerekirse, Marshall midyesi (Pleurobema marshalli), güney konik midyesi (Epioblasma othcaloogensis), üzengi midyesi (Quadrula stapes), yayla midyesi (Epioblasma metastriata), yeşilli inci midyesi (Epioblasma torulosa gubernaculum), sarılı inci midyesi (Epioblasma florentina florentina), kabarık inci midyesi (Epioblasma turgidula) ve tüberküllü inci midyesi (Epioblasma torulosa torulosa).

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
93
28
16
13
7
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Hep amerika aradada hawai fln

TC Metehan Zorkun

Hep insan yüzünden. Ya insan yok olacak yada bütün yaşam. İnşallah bütün insanlık acılar içinde yok olup gider.