Görüş Bildir
Haberler
Fransa'daki Arıların Mavi Renkli Bal Üretmesi, Tüm Dünyada Gündem Oldu

Fransa'daki Arıların Mavi Renkli Bal Üretmesi, Tüm Dünyada Gündem Oldu

31.10.2022 - 08:51

'İnsanlık tarihinin ilk doğal tatlandırıcısını arılar üretti.' desek haksız sayılmayız. Bal, hiç şüphesiz kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir parçası. Çiçeklerin nektarından elde edilen ballar, arılar tarafından meydana getirilen doğal bir tatlı maddesi olarak biliniyor. 'Peki, size bal ne renk olur?' diye sorsak hiç kuşkusuz 'Sarı.' dersiniz öyle değil mi? Ancak artık mavi renkte bal üretiliyor! İşte, mavi bal üreten arıların hikâyesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransız bilim insanları şokta! Arılar, mavi bal üretti.

Fransız bilim insanları şokta! Arılar, mavi bal üretti.

Balın rengini sorsak hepimizin vereceği cevap aynı olsa da bu sorunun cevabına yeni bir seçenek daha eklendi: mavi. Nasıl mı? Gelin, bu olayı detaylıca anlatalım. Fransa'da 2012 yılında ağustos ayında eşi benzeri görülmemiş bir durum meydana geldi. Arılar, mavi ve yeşil renkte bal üretmeye başladı. Bilim insanlarını hayrete düşüren bu olay incelenmeye başlandı.

Bilim insanları gizemi çözmeyi başardı.

Bilim insanları gizemi çözmeyi başardı.

Fransa'nın Kuzeydoğusunda Ribeauville köyünde meydana gelen olay, görenleri hayrete düşürdü. Ağustos ayından beri gözlemlenen arıların, 4 kilometre uzaklıktaki Mars fabrikasının imalat tesisinde renkli şeker stoklarından beslendiği anlaşıldı. Mavi, yeşil, sarı, kahverengi ve kırmızı renkte üretilmiş M&M draje çikolatalarının atıklarını arıların yediği ortaya çıktı. Renkli ballar, laboratuvar ortamında incelemeye alındı ve ballarda gıda boyası olduğu gözlemlendi. M&M, Snickers, Mars Bar, Milky Way gibi ünlü markaların üreticisi olan Mars fabrikası; olayla alakalı sessizliğini korudu.

Balın tadı bildiğimiz baldı.

Balın tadı bildiğimiz baldı.

Arıların oranının gitgide azalıyor olması, büyük paniğe neden olurken bir de ortaya renkli balların çıkması arıcıları endişelendirdi. Arıcıların ve veterinerlerin araştırmaları sonucunda arılarda bir hastalık ya da balların tadında ve kokusunda bir değişim tespit edilmedi.

Fabrika, arıların ulaşamayacağı şekilde atıkları depolayacağını duyurdu.

Fabrika, arıların ulaşamayacağı şekilde atıkları depolayacağını duyurdu.

Mars fabrikası, şeker atıklarının temizleneceğini ve arıların ulaşımını engelleyecek şekilde hava geçirmez kaplarda depolama yapacaklarını belirtti. Philippe Meinrad olayla ilgili açıklama yaptı. Reuters'e verdiği basın açıklamasında: 'Bu durumun önüne geçebilmek için hızlı bir prosedür uygulamaya başladık.' dedi.

Arılar, şeker kaynağının nerede olduğunu bulacak kadar zeki.

Arılar, şeker kaynağının nerede olduğunu bulacak kadar zeki.

İngiliz Arıcılar Derneği sözcüsü Gill Maclean, BBC'ye basın açıklamasında bulundu. Bu durumun sert kış aylarının arıların yiyecek arama yeteneğini etkilemiş olabileceğinin üzerinde durdu. Gill Maclean ayrıca şunları da dile getirdi: 'Arılar, eğer başka şeker yoksa en iyi şeker kaynaklarının nerede olduğunu bilecek kadar zeki bir hayvandır.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüketiciler bir daha mavi balla karşılaşmayacak.

Tüketiciler bir daha mavi balla karşılaşmayacak.

Frieh Reuters, mavi bal için 'Benim için bunlar bal değil, yenilemez ve satılamaz.' dedi. Yapılan açıklamaların ardından yetkililer, 'İçiniz rahat olsun. Tüketiciler yakın zamanda mağaza raflarında mavi bal görmeyecek.' dedi.

Avrupa Birliği'nin en büyük bal üreticisi: Fransa

Avrupa Birliği'nin en büyük bal üreticisi: Fransa

Avrupa Birliği'nin en büyük bal üreticilerinden biri olan Fransa, yılda 18.330 ton bal üretimi gerçekleştiriyor. Sadece Alsace'de yaklaşık 2.400 arıcı var ve 35.000 koloniye ev sahipliği yapıyorlar. Öyle ki Fransa, son yıllarda dünya arı popülasyonundaki düşüşten büyük ölçüde etkilenmedi.

Arı kolonileri günden güne tükeniyor.

Arı kolonileri günden güne tükeniyor.

Dünya genelinde arı kolonileri günden güne azalıyor. Bilim insanları, arıların ölümünü kullanılan böcek ilaçlarına bağlıyor. Fransa, thiamethoxam içeren tarım ilaçlarını yasakladı ve arı düşüşünün önüne geçmek için büyük bir adım atmış oldu. Türkiye'de dâhil ABD, İngiltere ve birçok ülkede hâlâ thiamethoxam ve muadil ilaçlar kullanılıyor. Arıların önemini Einstein şöyle açıklamıştı: 'Eğer arılar yeryüzünden tamamen silinirse insanın yalnızca 4 sene ömrü kalır. Arı olmazsa hiçbir şey var olmaz.'

Gelelim, arıların ürettikleri doğal tatlı maddesi bal hakkında bilinmeyenlere.

Gelelim, arıların ürettikleri doğal tatlı maddesi bal hakkında bilinmeyenlere.

● Doğal bal, doğru koşullarda muhafaza edilirse asla bozulmaz. Hava geçirmeyen bir ortamda korunması gerekir.

● Balın insan yaşamının kalitesini arttırdığı da bir gerçek. Tıbbi amaçlarla yüzyıllardır kullanılır.

● Balın tadı nektarına göre değişkenlik gösterir. Çiçek balından çiçek tadı damağınıza gelirken kestane balında kestane tadı bulunur.

● Arılar, milyonlarca yıldır bal üretimini gerçekleştiriyor. 

● Bal arıları, kışın çalışmayıp kolonilerinde dinlenirler. Yazın çalışıp ürettikleri ballarla kışın beslenerek hayatta kalır. Bu nedenle bal üreticileri, kovanlarda arıların hayatta kalmasına yetecek kadar bal bırakmak zorunda.

● Bal insanın hayatta kalabilmesi için ihtiyacı olan tüm maddeleri içeren tek besin kaynağı. Enzim, mineral ve vitamini içinde bulundurur. Ayrıca balın içinde pinokembrin antioksidanı bulunur. 

● Balın kristalleşmesi bozulma belirtisi değil, doğal bir süreci temsil eder.

● Kraliçe arı, kovanda kimyasal bir madde salgılar. Tüm arılar bu maddeyi alıp kraliçe arı ile aynı kokuya sahip olur. Bu koku sayesinde kovana girmeye çalışan yabancı arılar kovulur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın