Görüş Bildir
Haberler
Fazla Vereceğiz Diye Çıktığımız Yolda 'Açık Fazlası' ile Devam Ediyoruz: Türkiye'nin Dış Ticaret Verileri!

Fazla Vereceğiz Diye Çıktığımız Yolda 'Açık Fazlası' ile Devam Ediyoruz: Türkiye'nin Dış Ticaret Verileri!

Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,4 oranında artışla 20 milyar dolar olurken, ithalat enerji fiyatlarındaki artışların desteğini alarak 28,1 milyar dolar oldu. Böylelikle dış ticaret açığı yüzde 142 artışla 8,1 milyar dolara yükseldi.

Bakan Muş bugün açıklanan verilerde ihracat rekoruna değinirken, ithalat ve açık kısmına ise ekonomistler dikkat çekiyor!

İçeriğin Devamı Aşağıda

İhracatta rekor kırdık ya ithalatta?

İhracatta rekor kırdık ya ithalatta?

Türkiye’nin dış ticaret ve ödemeler dengesinde fazlası verme hedefini güttüğü 2022’de ilk iki aylık dış ticaret verilerinde ithalattaki yüksek oranlı artış dikkati çekiyor. 

Dünya'nın aktardığına göre, TÜİK verilerine göre ocak ayında ithalat yüzde 54,2 oranında artarken, buna bağlı olarak dış ticaret açığı da yüzde 234,9 yükselmişti. 

Ticaret Bakanlığı verilerine göre şubat ayında ithalat yüzde 45,6 oranında yükseliş gösterdi ve dış ticaret açığı da aylık bazda yüzde 141,9 yükseldi. Yılın ilk iki ayı itibariyle dış ticaret açığı artışı yüzde 186,3, ithalat artışı ise yüzde 49,7 düzeyinde gerçekleşti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, aylık bazda ihracatın tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatı olduğunu vurguladı.

Ticaret Bakanlığı, kendi kayıtları ve TİM kayıtlarına göre şubat ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, şubat ayında ihracat 20 milyar dolar, ithalat ise 28,1 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı 8,1 milyar dolara çıktı. Bir önceki yıl aynı aydaki açık 3 milyar 347 milyon dolar seviyesindeydi.

Cari fazla ile enflasyon da kur da düşecekti!

Cari fazla ile enflasyon da kur da düşecekti!
www.bbc.com

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçen yıl faiz indirimlerinin başlaması sonrasında gelen eleştirilere, cari fazlanın sürdürülmesiyle uzun soluklu fiyat istikrarını yakalamanın mümkün olacağını ve cari denge sağlandığında kurun üzerindeki baskının da azalacağını dile getirerek karşılık vermişti. 

En önemli görevi fiyat istikrarını sağlamak olarak tanımlanan TCMB'nin cari dengeye işaret etmesi kafaların karışmasına neden olmuştu. 

Ekonomistler o dönem BBC'nin aktardığına göre, bu planı eleştirirken, merkez bankalarının cari denge hedeflemesi yapmadığına dikkat çekmişti. Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, 'Cari açık kapanınca kur düşecek diye bir makroekonomik denge mekanizması yok' derken, ekonomist Mustafa Sönmez de Kavcıoğlu'nun argümanın bir geçerliliği olmadığını aktararak, 'Teoride enflasyonla mücadele için cari açığı kapatın diye bir şey yok' açıklamasında bulunmuştu.

İlk dönemde bu modele Çin modeli denmiş sonrasında modelin ismi Türkiye diye değişmiş ama model de bir çok kez değişmişti. Ekonomist Hakan Kara bunu 'Cin Modeli' olarak güncelledi!

Yoksa Yeni Ekonomi Modeli miydi?

Cari 'fazla' açık!

İçeriğin Devamı Aşağıda

İthalat artışı nereden geliyor?

Twitlerdeki görsellerin ilki👇

Twitlerdeki görsellerin ilki👇

Twitlerdeki görsellerin ikincisi👇

Twitlerdeki görsellerin ikincisi👇

Enerji fiyatlarında son duruma da bir daha dönüp bakalım mı?

Enerji fiyatlarında son duruma da bir daha dönüp bakalım mı?
www.aa.com.tr

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın enerji piyasalarında yarattığı arz sıkıntısı endişesiyle küresel piyasalarda doğal gaz ve petrol fiyatları artmaya devam ediyor.

Ukrayna'da savaşın şiddetlenmesiyle petrol fiyatları Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dün 107,67 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 104,97 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 10.43 itibarıyla kapanışa göre yüzde 7,12 artışla 112,4 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü ham petrolün varili 110,7 dolardan alıcı buldu.

Piyasalar, bugün yapılacak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplantısına odaklandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın