Görüş Bildir
Haberler
Fazla Böbürlenme Zeus Senden Büyük Titanlar Var! İşte Tanrıların Tanrısı 12 Titan

etiket Fazla Böbürlenme Zeus Senden Büyük Titanlar Var! İşte Tanrıların Tanrısı 12 Titan

Persephone
26.11.2015 - 22:47

Titanlar, Yunan mitolojisine göre efsanevi Altın Çağ'da dünyayı yönetmiş olan güçlü ırkdır. Genellikle baz alınan kaynaklara göre en başta on iki Titan vardı. Bunlar yaşamı meydana getiren, zaman, okyanus, hava gibi çeşitli kavramlarla özdeşleşmişti.

Hepsi Uranus ve Gaia'nın çocuklarıydı. Kronos'un Uranus'u tahttan atmasıyla yönetimi ele geçirmişlerdir. Ancak daha sonra Kronos da aynı şekilde kendi çocuğu olan Zeus'un önderliğindeki Tanrılar tarafından tahttan indirilmiştir. Böylece Titanların Altın Çağı sona ermiştir. 

İşte Altın Çağ boyunca dünyayı yöneten 12 Titan:

Kaynaklar: 1, 2, 3.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kronos - Zaman

1. Kronos - Zaman

Kronos adını zaman anlamına gelen khronos sözcüğünden almaktadır. Gaia'nın doğurduğu son titan olmakla birlikte, zamanı yarattığı ve zamanlarda seyahat ettiği söylenir. Kronoloji sözcüğü Kronos isminden türemiştir. Roma mitolojisinde Satürn olarak da bilinir.

Uranüs ve Gaia'nın son oğlu olan Kronos titanlar soyundandır ve babası Uranos'un testislerine sapladığı orakla birinci kuşak tanrıların egemenliğine son vermiş, ikinci kuşağı başa geçirmiştir.

Kronos kız kardeşi Rhea ile evlenmiş ve daha sonra dünyaya hüküm sürecek olan Tanrı çocukları  (Hestia, Demeter, Hera adlı üç kızla Hades, Poseidon ve Zeus adlı üç oğlu) meydana gelmiştir.

Kronos, Uranüs'e yaptıklarından dolayı, aynı karşılığı çocuklarından da göreceğinden korkarak doğduklarından sonra çocuklarını yemiştir. Ancak Zeus yerine kundağı sarılmış bir taşla kandırılmış ve Zeus'la gireceği savaşı kaybedip Tartaros'a kapatılmıştır.

2. Okeanos - Okyanus

2. Okeanos - Okyanus

Okeanos, Yunan mitolojisinde, Uranus ile Gaia'nın ilk çocuğu ve ilk Titan'dır. Tüm okyanusların kişileşmiş hali olan Okeanos, genelde kaslı bir adamın uzun sakallı ve boynuzlu yüzüyle simgelenirdi. Okeanos'un alt kısmı bir yılanı andırıyordu.

Okeanos'un kardeşi olan bir başka Titan'la, Tethys'le zaman geçirmesi üçbin deniz nymphelerinin oluşmasına neden oldu. Okeanid olarak da bilinen bu nymphelerin her biri ayrı bir ırmak, çay, göl ya da havuzun hakimleri oldular.  

Bazı araştırmacılar Okeanos'un önceleri tüm tuzlu suları temsil ettiğini düşünüyorlar. Bunun nedeni de o zamanlar Akdeniz ve Atlantik Okyanus'un çok fazla bilinmemesiydi. Ancak daha sonra coğrafya geliştikçe, Poseidon neredeyse tamamı bilinen Akdeniz'i, Okeanos ise daha az bilinen Atlantik Okyanusu temsil etmeye başladı. En bilindik çocukları Metis, Amphitrite, Eurynome, Styks ve Klymore'dir.

Okeanos, Thetis ve Themis ile birlikte Olimposlularla, Titanların arasında geçen savaşa katılmamıştır.

3. Tethys - Yeraltı suları.

3. Tethys - Yeraltı suları.

Tethys, denizin, bereketli okyanusun yansımasıdır. o da diğer titanlar gibi, Uranus ile Gaia'nın kızıdır. Kocası ve erkek kardeşi olan Okeanos'dan birçok çocuğu olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antik çağda onun dünyadaki büyük nehirlerin (Nil nehri vb) annesi olduğuna inanılırdı. Aynı zamanda Tethys Okeanos'dan çok güzel 3 bin kadar peri kızı doğurmuştur.

4. Hyperion - Güneş

4. Hyperion - Güneş

Hyperion; Olimpos'lu on iki tanrı tahtı Titanların elinden aldıktan sonra Tartarus'a sürgün edilen on iki Titandan biridir. Kayıtlarda Işığın Titanı olarak da geçer. Ayrıca Helios (Güneş) ve Selene'nin (Ay) babasıdır. Titanlar Dünya'yı yönetirken Dünya'nın Doğu kısmını yönetmiştir ( Güneş Doğudan doğduğu için Şafağın Efendisi ve Işığın Lordu olmuştur ) ve daha çok Doğu'nun Titanı olarak bilinir.

5. Thei - Görüntü ve değerli taşlar

5. Thei - Görüntü ve değerli taşlar

Yunan mitolojisinde Theia, Titanlar'ın aydınlıktan sorumlu olanıydı. Kardeşi ve kocası Hyperion'dan; Helios, Selene ve Eos'un annesidir. Thia veya Thea diye de anılır. Diğer bir görevi de değerli taşlar üzerinedir. Bu taşlar altın, gümüş ve mücevherlerdir. Bir diğer ismiyse Euryphaessa'dır.

6. Koios - Akıl ve Kuzey Kutbu

6. Koios - Akıl ve Kuzey Kutbu

Yunan mitolojisinde Koios, akıl Titan'ıydı. Kız kardeşi olan zeka Titan'ı Phoebe ile birleşmişler ve Leto ile Asteria olmuştur. Leto, Zeus'la birleşmiş ve Artemis ve Apollo'yu doğurmuştur. Diğer Titanlar gibi, Koios da Zeus ve diğer Olimposlu Tanrılar tarafından tahttan indirilmiştir.

7. Phoebe - Karanlık ve Gizem

7. Phoebe - Karanlık ve Gizem

Geleneksel olarak ayla ilişkilendirilen Phoebe, Apollo ve Artemis'in anneannesidir. Koios'tan Leto ve Asteria'yi dogurmuştur. Çok güçlü bir kahindir. Delphi tapınağı ona aittir fakat torunu Apollo'ya doğum gününde hediye olarak devir etmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Rhea - Doğurganlık, Bereket, Dağlık Bölgeler.

8. Rhea - Doğurganlık, Bereket, Dağlık Bölgeler.

Tanrıların anası ve Dağlık bölgelerin tanrıçası olarak bilinir. Önceleri çoğunlukla Gaia ve Kybele ile eş tutulurken sonradan, Olimpos Dağı'nda yaşamamasına rağmen, tanrı ve tanrıçalarının anası sayılmıştır.

Rhea ve Kronus'un 6 çocuğu olmuştur. Bunlar sırasıyla: Hestia, Demeter, Hera, Hades, Poseidon ve Zeus'tur. Kronos babasından öğrendiği üzere çocuklarını doğar doğmaz yutmaya başlamıştır. Rhea bu duruma artık katlanamaz hale gelmiş ve annesi ile babasından Zeus'u kurtarmak için yardım istemiştir. Bir plan yaparak bunu başarmışlardır. Bu plana göre Rhea Zeus doğduğunda onu İda Dağı'na saklamış ve Kronus'a bezlere sarılı taş yedirmeyi başarmıştır.

9. Mnemosyne - Hafıza ve Hatıra

9. Mnemosyne - Hafıza ve Hatıra

Yunan Mitolojisi'nde hafızanın yansıması olan Titandır. Yakışıklı bir çoban kılığına girmiş olan Zeus'la dokuz gece beraber olduktan sonra, ilham perileri olarak bilinen, dokuz kızları olmuştur.

Bunlar: 

  • Calliope - Epik Şiir

  • Clio - Tarih

  • Erato - Aşk Şiiri

  • Euterpe - Müzik

  • Melpomene - Tragedya

  • Polyhymnia - İlahi

  • Terpsikhore - Dans

  • Thalia - Komedi

  • Urania - Astronomi

10. Themis- Adalet ve Düzen

10. Themis- Adalet ve Düzen

Yunan mitolojisinde Uranüs ve Gaia'nın kızı olan adalet ve düzen tanrıçasıdır. İlahi adaletin temsilcisidir. Zeus'un Metis'ten sonraki ikinci karısıdır. Babaları Zeus olan, Horae ve Moirae'nin annesidir. 

Kendisi öfkeli veya cezalandırıcı değildir. Ona yeteri kadar saygı gösterilmediğinde veya adaletsizlik yapıldığında, o sessiz kalır ve onun yerine Nemesis gerekli karşılığı, cezayı verir.

İlk dönemlerde tam zıddı olduğu Eris ile beraber ve benzer resmedilmiştir. Son dönemlerde ve daha sonraki çağlarda ise gözleri bağlı elinde bir terazi ile resmedilmiştir.

11. Kriyus - Savaş

11. Kriyus - Savaş

Eurybia'dan Perses ve Pallas isimli oğullara sahip olmuştur. Bu on iki Titan arasında hiçbir bilgiye sahip olunmayan daha doğrusu hakkında pek araştırma yapılmayan tek titan Krios'dur. Ne tanrısı olduğu belli olmayan bu titan hakkında pek çok tez ortaya atılmış fakat açıklık getirilememiştir.

Tarihi kaynaklarda kabul edilen özelliği ve hakkında bilgi olmamasının sebebi şöyle açıklanmaktadır:

Krios: Bir güç ve savaş tanrısıdır. Gaia ile Titanların lideri Uranüs'ün oğludur. Ve Nike'nin en büyük ata soyudur. Eurybia ile evlendikten ve Pallas isimli bir çocuk sahibi olduktan sonra diğer titanlar tarafından tehdit olarak görülmüş fakat gücü ve kudretiyle baş edemeyeceklerini bilen Titanlar, onu ailesiyle tehdit edip lanetlemiştir. Ve bütün bilgileri kaybolmuştur, bulunamamıştır. Krios'a tapan yüz binlerce insan onun kudretine ve gücüne hayrandır. Yunan mitolojisinde Kronos'tan daha güçlü olduğu sanılan tek Titan'dır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Iapetos - Ölümlülük

12. Iapetos - Ölümlülük

İapetos veya İapetus, Okeanos ile Tethys'in kızlarından bir olan Klymene ile evlenmiş ve bunun sonucunda Atlas, Menoitios, Prometheus ve Epimetheus olmak üzere 4 çocuk meydana getirmiştir. Bunlar da ikinci kuşak titanlar arasında yer almaktadırlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
718
257
132
66
58
50
41