Görüş Bildir
Haberler
Faiz Artışı Beklentileri Değişti: ABD ve Avrupa Beklemeye mi Geçecek?

Faiz Artışı Beklentileri Değişti: ABD ve Avrupa Beklemeye mi Geçecek?

Rusya-Ukrayna savaşı para politikasına yönelik beklentileri de değiştirdi. 

Jeopolitik gelişmelerin ardından piyasada Fed'den Mart ayında 50 baz puan ve Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklentileri geri çekildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fed beklentisi rafa kalktı

Fed beklentisi rafa kalktı

Mart ayında Fed'den 50 baz puanlık faiz artışı beklentisi rafa kalktı.

Rusya'nın Ukrayna işgalinin parasal sıkılaşma görünümüyle ilgili endişeler yaratmasının ardından piyasa aktörleri Fed'in Mart ayında 25 baz puanı aşan bir faiz artışı yapmasına artık ihtimal vermiyor.

BloombergHT'nin aktardığına göre, ilgili swap göstergelerine bakıldığında 25 baz puanlık artışa ise kesin gözüyle bakılıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde Fed'in Mart ayında 50 baz puanlık faiz artışına gideceği yönündeki beklentiler yükselmişti.

10 Şubat tarihinde ilgili göstergelere göre piyasa Mart ayında yüzde 80 ihtimalle 50 baz puanlık faiz artışı bekliyordu.

Avrupa Merkez Bankası'ndan da faiz artışı beklenmiyor

Avrupa Merkez Bankası'ndan da faiz artışı beklenmiyor

ECB'nin ilk artışı Ocak 2023’te yapması ve faizi 25 baz puan yükseltmesi fiyatlanmaya başladı. Geçen ayın ortasında bankanın bu yıl Eylül ve Aralık aylarında mevduat faizlerinde iki faiz artışı yapması, böylece faizin 2014’ten bu yana ilk kez yüzde 0’a yükselmesi bekleniyordu.

Bankanın varlık alımlarını azaltma programı da Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası devreye alınan yaptırımlar ve olası ekonomik etkileri nedeniyle politika yapıcılar için daha karmaşık hale geldi.

Goldman görüşünü koruyor!

Goldman görüşünü koruyor!

Geçen hafta ECB Üyesi Robert Holzmann Ukrayna’daki çatışmanın Merkez Bankası’nın teşviklerden çıkışını geciktirebileceğini belirtmişti. Aynı şekilde bazı diğer üyeler de para politikası ayarlamalarında sabırlı olmak gerektiğine vurgu yapıyor.

Goldman Sachs ve Deutsche Bank ECB Başkanı Christine Lagarde’ın şahin söylemleri sonrası bu sene 2 faiz artışı beklediğini açıklamıştı, Goldman stratejistleri bu görüşü koruyor. 

Stratejistler sıkılaşmada daha fazla gecikmenin enflasyonda yukarı yönlü şoklara neden olabileceği uyarısı yaptı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın