Görüş Bildir
Haberler
Everest Nerede, Hangi Ülkede? Everest Dağı Yüksekliği Kaç Metre? İşte Everest Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

Everest Nerede, Hangi Ülkede? Everest Dağı Yüksekliği Kaç Metre? İşte Everest Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

Müge Kakşi
20.11.2021 - 19:50

Filmlere konu olan ünlü Everest Dağı dünya üzerindeki en büyük dağ olma özelliğini taşıyor. Birçok dağcının büyük heyecan duyduğu Everest Dağı her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Fakat dağcılar için Everest'in tepesine tırmanmak önemli bir yer teşkil etmektedir. Çünkü Everest Dağı'na tırmanan birçok dağcının tırmanış sırasında hayatını kaybettiği biliniyor. Peki Everest Dağı nerede, hangi ülkede? Everest'in yüksekliği ne kadar? İşte Everest'e dair tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Everest Dağı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Everest Dağı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Everest Dağı, Asya’da Nepal ile Çin ülkelerinin tam ortasındadır. Bu dağın zirve noktası iki ülkenin sınırı olarak kabul ediliyor.

Everest Dağı Nasıl Gidilir?

Everest’e Lhasa ve Katmandu olmak üzere iki farklı rotadan gidebilirsiniz. Lhasa üzeri gitmek isterseniz, Beijing, Shanghai, Chengdu, Xian gibi şehirler üzerinden Lhasa’ya geliyorsunuz. Lhasa’dan otobüsle Everest’e gidebiliyorsunuz. Katmandu üzerinden gitmek isterseniz, dağın kuzey tarafından gitmiş oluyorsunuz.

Everest Dağı Yüksekliği Kaç Metre? Everest Hakkında Bilgiler

Everest Dağı Yüksekliği Kaç Metre? Everest Hakkında Bilgiler

Everest, Himalayalar sisteminde bulunuyor. Bu sistemdeki dokuz adet zirveden birini oluşturuyor. Dağın yüksekliği deniz seviyesinden itibaren 8.848 metredir. Plakaların hareketinden dolayı yıllık olarak dağın yüksekliği 4 milimetre uzuyor. Ayrıca Nepal bölgesindeki depremler dağı hareket ettirebilip, hatta dağın yüksekliğini de değiştirebiliyor.

Dağın zirvesine doğru basınç düşmekte ve oksijen eksikliği yaşanmaktadır. Bu nedenle yaban hayat yaşam bulamıyor. Buna rağmen siyah ve zıplama özelliğine sahip bir örümcek türü zirvede yaşamını sürdürüyor.

Dağın hem kuzey hem de güney tarafında iki ana kamp alanı bulunuyor. Dağcılar burada mola vererek dağın atmosferine alışıyorlar. Nepal’de kalan güney tarafı tırmanış için daha rahat olduğu ve güzel bir manzara sunduğu için dağcılar güney tarafı tercih ediyorlar.

Everest Dağı, büyüleyici güzelliğinin yanında 50 bin ton çöplüğüyle de dünyanın en kirli dağıdır. Dağın zorlu koşulları nedeniyle, buraya gelen dağcıların çöpleri, atıklar, yerli halkın eski araçları saklamaları Everest’i bir çöp dağına çevirmiştir.

Everest Nasıl Oluşmuştur?

Everest Nasıl Oluşmuştur?

Büyük Himalayaların oluşumu, Miyosen Bölümde (yaklaşık 26-27 milyon yıl önce) başlamış. Bu bölümde jeolojik tortul havzalardaki sıkışmayla nedeniyle Hindistan yarımadasıyla Tibet yaylası birbirine yaklaşıyor. Bunu izleyen evrelerde Katmandu ve Khumbu napları (kırık ve devrik yamaç kıvrımları), sıkışıp yukarı doğru çıkarak birbirlerinin üzerine kıvrılarak, ilkel bir dağ sırası oluşturdular. Kuzeydeki arazi kütlesinin toptan yükselmesi, bölgenin yüksekliğini arttırıyor. Napların yeniden kıvrılmasıyla bölgenin tümü yeni bir tabakayla örtülüyor. Pleyistosen Bölümün (yaklaşık 2,5 milyon yıl önce) Mahabarat Evresinde Everest Dağı ortaya çıkıyor.

Everest Dağı Özellikleri

Everest Dağı Özellikleri

Everest, Tibetçe Çomolungma (evrenin tanrıçası) olarak adlandırılıyor. 1865 yılında İngiliz sefiri Everest’in adı verilmiştir. Zirvede hava sıcaklığı -62 derecelere kadar düşmektedir. Dağın; Çangtse, Khumbutse, Nuptse ve Lhotse gibi dorukları bulunuyor.

Dağın zirvesinden, kuzeydoğuya doğru inerken önce bir omuza inip, sonra bir boyuna geliyorsunuz. Buradaki Rongbuk ve Doğu Rongbuk buzulları Tibet’e kadar uzanıyor. Bu iki buzulun üstünde kuzey geçidi bulunuyor. Güney doğu yamaçları güney geçidine kadar iniyor. Bunun altında Batı Cwm’i adlı düzlük yer alıyor. Bu düzlük Khumbu buzuluna çıkarak Nepal’in güneyine ulaşıyor.

Everest Dağı Giriş Ücreti

Nepal hükümeti, Everest’e tırmanmak isteyen yabancılar için bir giriş ücreti istiyor. Ücret, tırmanış grubuna ve zaman aralığına bağlı olarak 11000 -25000 Amerikan doları arasında değişiyor. Tek başınıza tırmanmak isterseniz 30 bin dolar ödemek zorundasınız.

İlgili Haber

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
6
3
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın