Görüş Bildir
Haberler
Erken Teşhis Hayat Kurtarır! Herkesin Dikkat Etmesi Gereken Testis Kanserinin Belirtileri

Erken Teşhis Hayat Kurtarır! Herkesin Dikkat Etmesi Gereken Testis Kanserinin Belirtileri

Testis kanserine daha az rastlanmasına rağmen diğer kanser türleri incelendiğinde, daha çok genç hastalarda teşhis konulduğu için oldukça tehlikeli. Sinsice ilerleyen bir kanser türü olmadığı için testislerde oluşan yumru gibi belirtilerin de etkili olduğu bu tür kanserde erken teşhis koymak daha mümkün oluyor. Tek belirtisi testis yumrusu olmayan hastalığın diğer sinyal ve semptomlarını sizler için menshealth'den derledik.

Kaynak: https://www.menshealth.com/health/g19...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cleveland Kliniğinde onkoloji uzmanı olan Timothy Gilligan, testis kanserinin genellikle 15 ve 35 yaşları arasındaki kişilerde rastlandığını bildirdi.

Cleveland Kliniğinde onkoloji uzmanı olan Timothy Gilligan, testis kanserinin genellikle 15 ve 35 yaşları arasındaki kişilerde rastlandığını bildirdi.

The National Cancer Institute's Surveliance, Epidemiology, and EndResults Program (Ulusal Kanser Enstitülerini Gözetleme, Epidemiyoloji ve Sonuç Programı)-(SEER)'e göre; teşhis konan hastaların % 79'u, 44 yaşında veya daha genç bireylerden oluşuyor.

İyi haber ise bu kanser türünün daha kolay tedavi edilebilir olması.

İyi haber ise bu kanser türünün daha kolay tedavi edilebilir olması.

Dr. Gilligan, açıklamasında 100 hastanın 96'sının iyileştiğini belirtti. Hastalık, diğer organlara yayılmadan önce teşhis edilirse iyileşme oranı da artıyor. SEER'a göre: hastalık yayılmadan teşhis konulan hastaların % 99'u, beş yıl veya daha fazla yaşıyor. Gelin erken teşhis için önemli olan semptomlara birlikte bakalım:

1. Testis ve karındaki yoğun his:

1. Testis ve karındaki yoğun his:

Testislerinizde yumru olmamasına rağmen o bölgede veya karnınızda yoğun bir his varsa, bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret olabilir. Dr. Gilligan'a göre bu his, kanserin en yaygın belirtilerinden biridir. Hemen endişelenmenize gerek yok. Yoğun hissin sebebi ekstra sıvı veya lenf düğümlerindeki genişlemeden de kaynaklanabilir.

2. Testilerdeki büyüme ve küçülme...

Testislerin büyümesi ve küçülmesi fark etmeksizin, her iki durum da testis kanserinin işareti olabilir. Testislerdeki boyut değişimi genellikle belli testis tümörlerinde oluşan testosteron azalması ya da östrojen seviyesinin artmasından kaynaklanır.

3. Şiş ayaklar...

Dr. Gilligan, testis kanserinin kan pıhtısı oluşturabileceğini söylüyor. Pıhtılardan kaynaklı olarak tümörler, lenf düğümlerine sıçrayabilir ve damarlarınızdaki kan akışına baskı uygulayabilir. Genellikle bacaklarınızda oluşan kan pıhtıları, bacağınızın şişmesine sebep olabilir. Bazı durumlarda, derin toplardamar trombozundan kaynaklanan acı ve nefes darlığı gibi kan pıhtısı semptomlarını da görebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Memelerde büyüme ve ağrı:

4. Memelerde büyüme ve ağrı:

Bazı testis tümörleri, meme hassaslığına sebep olabilir veya jinekomasti olarak adlandırılan ve erkeklerde meme büyümesine sebep olan hormonları salgılayabilir. 

Bunun yanı sıra başka tümörler ise meme büyümesini tetikleyen, insan koryonik gonadotropini hormonunu normalden fazla salgılayabilir.

5. Bel ağrısı ve kısa nefes alıp verme:

Dr. Gilligan, her iki belirtinin de ilerlemiş tümör belirtisi olduğunu söylüyor. Tümörün, çok büyüdüğü için sırta veya akciğere sıçramış olabileceğini, sıçrama sonucunda da bel ağrısı veya nefes alıp verme sorunu yaratabileceğini de ekliyor. 

Testis tümörünün en hızlı büyüyen tümörlerden biri olduğunu ve acilen teşhis edilmesi gerektiğini söyleyen Gilligan'ın sözlerini de dikkate alarak, bahsedilen semptomlardan birine sahipseniz acilen doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

Düzenli olarak testislerinizi kontrol ederseniz olası garip bir durumu daha erken fark edebilirsiniz. Sıcak su testis torbalarını gevşettiği için bu işlemi duşta daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
6
4
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın