Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Yılbaşı Gecenizin Yıldızı Olacak 12 Oyun

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Yılbaşı Gecenizin Yıldızı Olacak 12 Oyun

Ercan Altuğ Yılmaz
30.12.2020 - 13:18 Son Güncelleme: 30.12.2020 - 19:15

10,9,8,7,6,5..  

Ve geri sayım başladı!  

2021‘i karşılamamıza çok az bir zaman kaldı. 

Devam eden koronavirüs salgını ile yıl boyunca fazlasıyla bunaldığımız günler geçirmiş olsak bile, yılın çok çabuk geçtiğini düşündüğünüzü ve bu konudaki şaşkınlığınızı gizleyemediğinizi biliyoruz. 

Bu yılbaşı karantina altında her zamankinden biraz daha farklı geçecek olsa da eminiz ki yılbaşı planınızı yapmaya başladınız... O halde biz de yılbaşı gecesinde daha keyifli zaman geçirmenize yardımcı olacak, yılbaşında evde yapılabilecek aktiviteler arasında yer alan ve hatta  Skype, Zoom, Facetime gibi görüntülü konuşma ortamları üzerinden arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz oyunları sıralayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tatlı Meydan Okuma

Bazı küçük şekerlemeleri büyük bir kaseye boşaltıyoruz. Oyuncular sırayla küçük şekerleri pipete çekerek başka, daha küçük bir kaseye veya bardağa aktarmalıdır. Oyuncular ellerini kaseyi tutmak için kullanamazlar, ellerin arkamızda kalması daha güvenli. :) 

Her oyuncu sağındaki oyuncu zar atana kadar şekerleri toplamaya ve aktarmaya devam edebilir. Her oyuncu bir tur oynadıktan sonra, en çok şekere sahip olan oyunu kazanır.

2. Balon patlatmaca

Şişirilmiş balonları yeni yıl ile ilgili kelime ve ifadelerle doldurun. Tüm oyuncuların sırayla balonları patlatmasını ve kağıt üzerindeki kelime veya cümleleri canlandırmasını sağlayın. Her oyuncunun cevabını keşfetmesi için gereken süreyi takip edin. (En uzun süre 1 dk gibi.) En kısa sürede anlatımını tamamlayan oyuncu oyunu kazanır.  

Ve bazı balonlara su eklemek ya da balonların içinden çıkan küçük hediyeler dağıtmak serbest.  :)

3. Bilyeli bayrak yarışı

Her iki oyuncu için bir tane olmak üzere boş, karton kağıt havlu rulolarından edinmeniz gerekecek. Bir oluk oluşturmak için kağıt havlu kartonlarını ortadan uzunlamasına kesin. Oyuncuları on veya daha az oyuncudan oluşan iki veya daha fazla takıma bölün. Takımın yarısı odanın bir tarafında, yarısı diğer tarafında olmalı. Amaç, tüm takım üyeleri yarışı tamamlayana kadar kartonu kullanarak bilyeyi ileri geri taşımaktır. Bir yandan varış noktasına yürürken, bir yandan bilyeyi ileri geri hareket ettirecekler ve tabii ki bilye düşerse, o oyuncu baştan başlayacaktır. 

Varyasyon:  Grubunuz küçükse, bir sıra oluşturup oyuncuların bilyeleri düşürmeden yürümelerini sağlayın. Bilyeyi düşüren herkes oyundan çıkar ve kalan son oyuncu oyunu kazanır.

4. Ben kimim?

4. Ben kimim?

Bir ünlü, tanınınmış bir bilim adamı, politikacı, kitap veya film karakteri gibi bir kişinin adını yazmaları için oyunculara yapışkan not kağıtları verin. İsimleri kağıda etrafında oturanlara göstermeden yazmalarını ve yanındaki kişinin alnına yapıştırmalarını isteyin. Şimdi eğlence başlıyor! 

Her kişi diğer oyunculara kim olduklarını belirlemek için çeşitli sorular sorar. Sorular yalnızca 'Evet' veya 'Hayır' ile yanıtlanabilir, farklı bir cevap verilmemelidir. 

Oyunun amacı, ünlülerinin adını tahmin eden son kişi olmamaktır.

5. Yüksek seste kelime bulmaca

Eğer evde büyük bir kulaklığınız varsa, müziğin sesini yükselterek oynayacağınız harika eğlenceli bir oyun. Eşleşme yaparak oynayacağınız bu oyunu oynarken, bir kişi kulaklığı takarak yüksek seste müzik dinliyor. Müziğin, kesinlikle dışarıdaki hiç bir sesi algılayamayacak kadar yüksek seste verilmesi oyunun püf noktası.. 

Eşleştiği kişi bir kelime söylüyor ve kulaklık takılı olan eşi ise o kelimeyi ağız hareketlerinden çözümlemeye çalışıyor. Amaç; duymadığı kelimeyi dudak hareketleri üzerinden tahmin etmeye çalışmak. Ortaya çıkan kelimeler ortamı oldukça eğlenceli hale getirecek. 

Bu yıl, yeni yılı evde ve arkadaşlarımızdan uzakta geçireceğimizi düşünürsek, çevrimiçi platformlar üzerinden de bu oyuna eşlik edebiliriz. Uygulamadan kelimeyi tarif eden kişi sesini kapatarak kelimeyi dudak hareketleriyle karşı tarafa anlatmaya çalışır. Amaç yine aynı: Duymadığı kelimeyi tahmin etmeye çalışmak!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sessiz Sinema

Sevdiğiniz popüler filmleri el işaretleri, jest ve mimiklerle anlattığınız tahmine dayalı en komik oyunlardan biri olan sessiz sinema sizi bu özel gecede çok eğlendirecek. İsterseniz tekli isterseniz çiftli oynayarak oyunculuk kabiliyetinizi geliştirebilirsiniz. Üstelik bu oyun görüntülü görüşme uygulamaları ile de oynanabilir. 

Varyasyon: Charades (Uygulama / Kutu oyunu) 

Oyun belli başlı kategorilerde kişiye anlatmak için isimler sunuyor. Örneğin; bir kitap ismi, oyuncu ismi ya da filmi ismi öneriyor, siz de bunu karşınızdakilere anlatmaya çalışıyorsunuz. Bir nevi sessiz sinema için isim kaynağı sağlıyor da diyebiliriz. Bu noktada Charades'in sadece İngilizce dil seçeneğine sahip olduğunu da belirtelim. Ancak özel isimler söz konusu olunca dilin çok da önemi kalmıyor.

7. İki Doğru & Bir Yalan

Yılbaşı partiniz yavaşlamaya başlıyorsa, ortamı canlandırmak için arkadaşlarınıza yeni yıl için aldığı kararlarını da paylaşma fırsatı verecek bir yılbaşı gecesi oyunu oynamaya ne dersiniz? 

Her katılımcı, ikisi doğru ve biri yalan olan üç yeni yıl kararını söyler. Herkes sırayla paylaştıkça, diğer oyuncular hangisinin gerçek kararı olduğunu ve hangisini uydurduğunu anlamaya çalışır. Dilerseniz en çok puan toplayana ödül verebilirsiniz.

8. Tabu

8. Tabu

Yılbaşına ailenizle ya da toplu bir arkadaş grubu ile girecekseniz, eğlencesi bol ve en keyifli oyunlardan biri de şüphesiz ki Tabu’dur. Yasak kelimeleri kullanmadan en çok kelimeyi takım arkadaşına anlatarak puan toplamaya çalıştığınız bu oyun ile yılbaşında dostlarınız ile çok eğlenebilirsiniz. Kutu oyunu ya da Tabu’nuz yoksa oyunun kutusuz versiyonu ile saatlerin nasıl geçtiğini anlamadan kendinizi bir anda geri sayım yaparken bulabilirsiniz. :) 

Dilerseniz bu oyunun XL versiyonu ile eğlencenizi ikiye katlayabilirsiniz. Klasik oyunun yanı sıra çizerek, Tabu kuklasıyla anlatarak ve en fazla 15 kelime kullanarak oynayacağınız Tabu XL online platformda da oynanabilmesi özelliğiyle sanal partinize eğlence katacak!

9. Tombala

İlk kez bir sosyal sorumluluk projesi için gelir elde etmek amacıyla İtalya’nın güneyindeki birkaç kasabada oynanan bu oyun günümüze kadar yılbaşı gecelerinin olmazsa olmazı hatta demirbaşı diyebileceğimiz büyükten küçüğe herkesin bildiği ve sevdiği bir oyun olarak gelmiştir.1-99 arasındaki rakamların olduğu düğmeler bir kese içerisine konur. Bir kişi sırayla kesede bulunan düğmeleri çeker ve rakamı söyler. Herkes elindeki tombala kağıdına bakar. Söylenen rakamın kendisinde olması halinde o düğmeyi alarak elindeki rakamın üzerine yerleştirir. Önce birinci çinko, sonra ikinci çinko ve nihayet elindeki tüm numara yazılı alanları doldurulan oyunu kazanır ve en son rakamı doldurduğunda “tombala” der.  

Böylece ödülü kazanmış olur.

10. Kulenga

10. Kulenga

Bu kutu oyunun tasarımcıları oyuna,  insanlığın ve hikayelerin beşiği olan Afrika’daki Swahili dilinde “yaratıcı-yaratmak” anlamına gelen Kulenga ismini vermişler. Oyunumuz 130 karttan oluşan bir hikaye yaratma ve anlatma oyunu! 

Kulenga kendi içinde Bil Bakalım, Tanış Onunla Oyunu, Aklımda Oyunu, Asalak Sesler Oyunu gibi çeşitli oynama şekilleriyle kendi varyasyonlarını yaratmış. 

Varyasyon:  Asalak Sesler Oyunu 

Oyunda her oyuncu kendisine bir rakip seçer ve karşılıklı otururlar. Görev kartları oyun dışına çıkarılır ve hikaye kartları masanın üzerinde kapalı bir şekilde hazır bulundurulur. Oyuna anlatıcı olarak başlayacak kişi belirlenir. Anlatıcı bir hikaye kartı çekerek hikayesine giriş yapar. Kartındaki imgeyi kullandıkça, yeni kartlar çekerek toplamda 10. Karta vardığında hikayesini tamamlayacaktır. Dinleyicinin görevi; Anlatıcıların kullandığı yasaklı kelimeleri saymaktır. 10 kartın sonunda kullanılan yasaklı kelime sayısı not edilir. Ve oyuncular yer değiştirir. Sonunda en az yasaklı kelimeyi kullanan kişi oyunu kazanır. 

Varyasyon:  Tanış Onunla Oyunu 

Her oyuncu bir başka oyuncuyla eşleşerek karşılıklı oturur. Hikaye kartlarından kapalı bir şekilde 5’er adet alırlar. Eşlerden biri kapalı destesinden bir kart çekerek diğerine gösterir. Kartı gösterdiği kişi de hikaye kartındaki imgenin, kendisiyle ilgili ne gibi bir ipucu barındırdığını bir kaç kelimeyle anlatır. Ardından anlatan kişi destesinden bir kart açar ve aynı şekilde bu sefer diğeri kartla ilgili paylaşımını yapar. Bu şekilde 5 kart bitene kadar eşler birbirleriyle farklı yönleriyle tanışmış olurlar. Daha uzun tanışma etkinlikleri için, tur sayısı isteğe bağlı olarak arttırılabilir. 

Dikkat: Oyuna kendinizi fazla kaptırmak yeni flörtler için ideal bir başlangıç noktası olabilir. Uyarıyoruz! :)

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İskambil Oyunları

İskambil kartlarıyla oynanan oyunların, tüm zamanların her zaman en eğlenceli oyunları arasında olduğunu kabul ediyoruz. Çok sayıda oyun seçeneği sunan 52’lik deste, yılbaşı akşamında eğlenceli vakit geçirmek için de ideal bir tercih olabilir. Batak, blöf, blum, konken, tavsiye edeceğimiz iskambil oyunlarından...

12. Scrabble

12. Scrabble

Pek çok farklı ülkede otuzdan fazla dilde oynanan, turnuvaları dahi düzenlenen Scrabble, iki, üç ya da dört kişi tarafından 15'e 15 eşit karelerden oluşan bir tablo üzerinde oynanan bir oyundur. 

Oyunun amacı, her kare üzerine bir harf dizmek yoluyla, anlamlı kelimeler üretmek ve en az bir harfi bu kelimelerle bitişen başka anlamlı kelimeler oluşturmaktır. 

 Mümkün olduğunca yüksek puan değerine sahip harften oluşan uzun kelimeler kurmak ve bu kelimeleri tablo üzerindeki puan katlayan özel karelere denk getirmek önemlidir. Üretilen her kelime, eğer başka bir kelimenin harfi ile bitişirse, bitişen harfin puan değeri de ana puana eklenir. 

Torbadaki ve oyuncuların elindeki taşlar bittiğinde oyun sona erer ve en yüksek puanı alan oyuncu, oyunun galibi olur.

Umarız ki yeni yıl bizlere daha parlak günler getirir ve bu yıl 2020’nin aksine kutlamaya değer. Şimdiden mutlu, sağlıklı ve hayallerinizi gerçekleştireceğiniz bir yıl dileriz. 

Bu yazı Gamfed Türkiye gönüllülerinden Beray Çinçin’in katkılarıyla yazılmıştır. 

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
7
4
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cem Eröksüz

koltuklarla oynarım artık :,(

Ergün Zereyak

1 ve 2 numaralı oyunları oynayana koronavirüs aşısına gerek yok.