Görüş Bildir
Haberler
Enflasyonda Yeni Zirve: ABD'de Fiyatlar Artmaya Devam Ediyor!

Enflasyonda Yeni Zirve: ABD'de Fiyatlar Artmaya Devam Ediyor!

ABD'de Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

Enflasyon verileri Fed'in para politikası patikası açısından kritik konumda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Enflasyonda 40 yılın zirvesi

Enflasyonda 40 yılın zirvesi

ABD'de tüketici fiyatları artışını sürdürdü ve yıllık bazda son 40 yılın en yüksek seviyesine kalmaya devam etti.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ocak ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 0,4 olacağı yönündeydi.

Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 7,5 olarak gerçekleşti. Analistler yıllık artışın yüzde 7,2 olacağı tahmininde bulunmuşlardı. Böylece 1982 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek seviye görüldü.

Geçen ay yıllık enflasyon yüzde 7 olmuş 40 yılın zirvesini görmüştü. Yeni gelen veriyle zirve yenilendi.  

Çekirdek fiyat olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,6, yıllık yüzde 6,0 arttı. Analistlerin beklentisi aynı sırayla yüzde 0,4 ve yüzde 5,9 artış olacağı yönündeydi. 

Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 0,9 artarken, yıllık yüzde 27,0 artış gösterdi. Gıda fiyatlarında aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 7,0 artış yaşandı.

Ortalama haftalık kazançlar yüzde 0,5 azalış gösterdi.

ABD'de 10 yıllık tahvil faizi enflasyon verisi sonrasında %1,974 ile 1 Ağustos 2019'dan beri en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli piyasalarda veriler öncesi Fed cephesinden Mart ayı için 25 baz puanlık bir faiz artırımı fiyatlanıyordu.

Fed eğrinin gerisinde kaldı

Fed eğrinin gerisinde kaldı

Bloomberg HT haberine göre, veriler öncesi Franklin Templeton Fixed Income CIO’su Sonal Desai yaptığı değerlendirmede, piyasaların 2022’nin ikinci yarısı için biraz iyimser olduğunu ve enflasyonun keskin şekilde gerilemesini beklediğini belirtti.

Desai, “Bana göre bu biraz fazla iyimser çünkü enflasyonu körükleyen faktörlerin büyük bir bölümü hala bizimle olacak. Fed de zaten eğrinin gerisinde kalmış durumda” dedi.

Kritik ABD enflasyon verisi öncesi Fed yetkililerinden de kritik açıklamalar gelmişti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 2015’teki sıkılaşma döngüsünden daha hızlı bir şekilde artıracağını öngördü.

Çarşamba günü European Economics and Financial Centre tarafından düzenlenen online seminere katılan Mester, mart ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artırım ihtimali konusunda “Hiçbir ihtimali tamamen masadan kaldırmayı sevmem” ifadelerini kullansa da bu büyüklükte bir adım için şu aşamada bir gereklilik görmediğini belirtti.

Öncesinde CNBC yayınına katılan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de faiz artırımının büyüklüğünün 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağının açıklanacak verilere bağlı olacağını söyledi. Bostic de her ihtimalin masada olduğunu vurguladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın