Görüş Bildir
Haberler
En İyi Öğrenciler Bilir: 'Altıncı Tat Duyusu' Keşfedildi

En İyi Öğrenciler Bilir: 'Altıncı Tat Duyusu' Keşfedildi

Ulaş
06.09.2016 - 20:02 Son Güncelleme: 07.09.2016 - 14:34

Amerikalı bilim adamları, insanların 'nişasta' içeren makarna, ekmek, pirinç ve patates gibi yiyecekler için altıncı bir tat duyusu olduğunu keşfetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Ajansı'nın New Scientist dergisine dayandırdığı habere göre; Amerikalı bilim adamları, insanların makarna, ekmek, pirinç ve patates gibi nişastalı ürünlere neden bu kadar düşkün olduğunu çözdü.

Oregon Devlet Üniversitesi araştırmacıları, insanın 'nişasta' içeren yiyecekler için altıncı bir tat duyusu olduğunu keşfetti.

İnsanın tat alma duyusu karbonhidratları ayırt edebiliyor

İnsanın tat alma duyusu karbonhidratları ayırt edebiliyor

Oregon Üniversitesi Gıda Bilimi ve Teknolojileri Bölümü'nden Doç. Dr. Juyun Lim, yaptıkları araştırmada insanın tat alma duyusunun makarna, pasta, patates ve ekmek gibi gıda ürünlerindeki karbonhidratları ayırt edebildiğini ortaya çıkardıklarını söyledi.

Lim, 'Her kültürün bir ana karbonhidrat kaynağı var. Araştırma sırasında gönüllülere tükürük enzimlerini ve tatlı alıcılarını bloke eden bir karışım verdik. Daha sonra gönüllülere farklı seviyelerde ayrıştırdığımız karbonhidratı sıvı olarak verdik. Araştırmaya katılanlar, denedikleri tadı 'nişastalı' olarak tanımladı. Asya kökenli gönüllüler söz konusu tadı pirince benzetirken beyaz ırktan gelenler tadı tanımlamak için ekmeği kullandı.' dedi.

Henüz dil üzerinde sadece 'nişastayı' ayırt eden alıcıları bulamadıklarını belirten Lim, araştırmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Şimdiye kadar insan tükürüğündeki enzimlerin nişasta moleküllerini basit şekere ayırabildiği ve insanın sadece karbonhidrattaki şekeri tadabildiği sanılıyordu.

Beşinci tat: Umami

Beşinci tat: Umami
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tatlı, tuzlu, acı ve ekşi temel tatlarına yedi yıl önce umami de eklenmişti. Dildeki L glutamat alıcılarıyla algılanan beşinci temel tada, Japoncada 'lezzetli' anlamına gelen 'umai' ve 'tat' anlamına gelen 'mi' sözcükleri birleştirilerek türetilen umami adı verilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
140
35
24
19
12
9
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ser Can

feşfedildiyse sorun yok ama keşfedildiyse büyük sıkıntı sayın editör

Ulaş

Düzeltildi, teşekkür ederim uyarı için :)

KediSevici

6. duyum aşırı açık da