Görüş Bildir
Haberler
En İyi Dostlarımız Olan Kedi ve Köpeklerin Asla Yememesi Gereken Zararlı Yiyecekler

En İyi Dostlarımız Olan Kedi ve Köpeklerin Asla Yememesi Gereken Zararlı Yiyecekler

merverdd
15.01.2023 - 07:11

Bizler için sağlıklı ve besleyici olan yiyecekler, çok sevdiğimiz dostlarımız için tehlikeli olabiliyor.  Akşam yemeğinde afiyetle yediğimiz yemeğimize göz koyup, masum masum bakıp yemeğimizden isteseler de, onların sağlıklarını korumak için verdiğimiz besinlere çok dikkat etmeliyiz. Hayvanların, insanlara göre çok daha hassas mideleri ve sindirim sistemleri var. Bu sebeple onları beslerken asla vermememiz gereken yiyecekleri biliyor olmak çok önemli! Hadi gelin hep birlikte sokaktaki ve evdeki dostlarımızı beslerken asla vermememiz gereken yiyecekleri birlikte öğrenelim. 👇

Sokaktaki dostlarımız için, soğuk kış günlerinde kapımızın önüne bir kap su ve mama koymayı da ihmal etmeyelim. ❤️

1. Avokado:

1. Avokado:

Bizler için çok faydalı bir besin olan avokado, kedi ve köpekler için çok zararlı. İçeriğinde bulunan 'persin' adlı madde, alerjik reaksiyonlara yol açabilir, kusma ve ishale sebep olup evcil dostunuzu hastalandırabilir.

2. Üzüm:

2. Üzüm:

Kurusu dahil tüm üzümler kedi ve köpekler için çok zararlı. Az miktarda bile olsa üzüm tüketen hayvanlarda böbrek sorunu oluyor. İçinde üzüm bulunan herhangi bir besini evcil hayvanınıza yedirmemelisiniz.

3. Soğan, sarımsak ve pırasa:

3. Soğan, sarımsak ve pırasa:

Soğan, sarımsak ve pırasa gibi gıdalar, kedi ve köpeklerde kırmızı kan hücrelerine zarar veriyor. Fazla miktarda tüketildiğinde zehirlenmelere yol açıyor ve kırmızı kan hücrelerine zarar verdiği için evcil dostunuzun anemi olmasına sebep oluyor. 

Çiğ yada pişmiş fark etmez. Evcil dostunuzun asla tüketmemesi gerekiyor.

4. Narenciye:

4. Narenciye:

Turunçgillerden olan portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi meyvelerde bulunan sitrik asit, kedi ve köpeklerde merkezi sinir sisteminde hasarlara ve midelerinde tahrişe sebep oluyor. Küçük dozda bile alındığında, midelerinde büyük sorunlara yol açtığı için evcil dostlarınızın mutlaka uzak durması gereken besinlerden.

5. Çiğ yumurta:

5. Çiğ yumurta:

Çiğ yumurta akının içinde bulunan 'avidin' adlı madde, B7 vitamininin emilimini azaltıyor ve vitamin yetersizliğine neden oluyor. Bu durum da evcil hayvanınızda ciddi deri ve tüy problemlerine yol açıyor. Ayrıca çiğ yumurta enfeksiyona da sebebiyet verdiği için hayvanlara asla verilmemesi gereken gıdalar arasında.

Not: Yumurtayı, pişmiş olarak belirli miktarda evcil dostunuza verebilirsiniz.

6. Çiğ balık ve çiğ et:

6. Çiğ balık ve çiğ et:

Kediler ve köpekler çiğ balık ve çiğ eti severler. Önlerine koyduğunuzda da iştahla yerler bu doğru. Ancak evcil dostlarımız için çok zararlı. 

Çiğ balık ve et hayvanlarda parazit oluşumuna sebep oluyor. Ayrıca B1 vitaminini de yok ederek sinir sisteminde ciddi sorunlara yol açıyor.

7. Süt ve süt ürünleri:

7. Süt ve süt ürünleri:

Sokakta yavru bir kedi veya köpek gördüğümüzde onu beslemek için, ilk olarak akla zararsız olduğunu düşündüğümüz süt gelir. Şaşıracaksınız belki ama süt minik dostlarımız için çok zararlı. Hayvanların sindirim sistemi laktozu kaldıramıyor ve fazla tüketildiğinde gaz ve ishale sebep oluyor. İshal, tedavi edilmezse ölüme sebebiyet verebiliyor.

Aman dikkat! Sokak hayvanlarını yada evcil dostunuzu süt ürünlerinden uzak tutun.

8. Tuzlu gıdalar:

8. Tuzlu gıdalar:

Aşırı tuzlu gıdalar insanlarda olduğu gibi hayvanlara da zararlı. Köpeklerde aşırı tuzlu gıda tüketimi elektrolit dengesizliğe yol açıyor. Kedilerde ise böbrek sorunlarına sebep oluyor.

9. Çikolata:

9. Çikolata:

Çikolata, kedi ve köpekler için tehlikeli olan theobromin ve kafein içeriyor. Tehlikeli olan bu iki madde sütlü çikolata dahil tüm çikolata çeşitlerinde bulunuyor. Hayvanların çikolata tüketmesi, ishale, kusmaya, titremelere, sinir sistemi problemlerine, nöbetlere, kalp rahatsızlıklarına ve hatta ölüme bile sebep olabilir.

10. Kemikli ve kılçıklı gıdalar:

10. Kemikli ve kılçıklı gıdalar:

Kemikli ve kılçıklı gıdalar yutulduğu anda sindirim sisteminde ciddi sorunlara ve nadir de olsa bağırsaklarda yırtılmalara sebep oluyor. Böyle bir durumda erken müdahale edilmemesinde de ölüme yol açabiliyor.

Sevimli dostlarımız kemikleri çıtır çıtır yemeyi çok sevse de, onları korumak adına uzak tutmalıyız.

11. Patates ve domates:

11. Patates ve domates:

Patates ve domates, hayvanlarda fazla tüketildiği takdirde içerdiği oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yollarında sorunlara sebep oluyor.

12. Mantar:

12. Mantar:

Tüm mantar türleri hayvanlar için çok zararlı ve kesinlikle tüketmemeleri gereken besinlerden. Az miktarda da olsa mantar tüketimi hayvanlarda, karın ağrısı, böbrek ve karaciğer harabiyetleri, kusma, ishal, kasılma, koma ve ölümle sonuçlanan zehirlenmelere neden oluyor.

13. Şeker ve şekerli ürünler:

13. Şeker ve şekerli ürünler:

Şeker, kedi ve köpekler için en zararlı gıdalardan biridir. Şeker tüketimi hayvanlarda, obeziteye, diş sağlığı sorunlarına, şeker hastalığına ve ileri aşamalarda görme kaybına varan göz bozukluklarına neden oluyor.

14. Kahve, çay ve kakao:

14. Kahve, çay ve kakao:

Ksantin, kafein ve teheofilin gibi maddeler hayvanların sinir sisteminde, idrar yollarında ve kalp kasında problemlere yol açar. Kahvenin içerisinde bulunan kafein, kedi ve köpekler için son derece riskli. Kedi ve köpeklerde uyarıcı görevi gören kahve; kalp atış hızının artmasına, yüksek tansiyona, titremelere ve hatta nöbetlere yol açabilir.

15. Makademya fıstığı:

15. Makademya fıstığı:

Köpeklerin midelerini tahriş edebilecek yüksek yağa sahip bu fıstık çeşidi, aynı zamanda köpekler için toksik bir yiyecek. Köpeğinizin vücut ağırlığının kilogramı başına 2 adet fıstık yemesi, geçici felce sebep olabiliyor. Ayrıca felç, şiddetli halsizlik, mide bulantısı gibi hastalıklara neden olabilir.

16. Beyaz ekmek:

16. Beyaz ekmek:

Zararsız olarak düşündüğümüz beyaz ekmeğin, içinde bulunan ek gıdalar dostlarımız için oldukça zararlı. Hayvanların pankreasına büyük oranda zarar veriyor. Bu sebeple evcil dostunuzdan uzak tutmalısınız.

17. Çiğ hamur:

17. Çiğ hamur:

Hamurun içinde bulunan maya, hayvanlar çiğ hamur tükettiğinde midelerinde genişlemeye devam ediyor. Bunun sonucunda da ağrı ve bağırsak yolunda tıkanıklık gibi ciddi sorunlar oluşuyor.

18. Yapay tatlandırıcı (Ksilitol):

18. Yapay tatlandırıcı (Ksilitol):

Ksilitol, bir yiyecek değil fakat tükettiğimiz çoğu yiyeceğin içinde bulunuyor. Şeker, sakız, unlu mamüller ve pek çok hazır gıdada bulunan bu yapay tatlandırıcı, evcil dostlarımızın kan şekerinin düşmesine ve ileri seviyede karaciğer yetmezliğine neden oluyor. Bu sebeple tüketmemeleri gerekiyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın