Görüş Bildir
Haberler
En 'Başarılı' Banka Soyguncusu Bir Türk

En 'Başarılı' Banka Soyguncusu Bir Türk

Dünyanın çeşitli ülkelerinde hızlı para çekme makinalarından (ATM) çalıntı ve kopyalanmış kartlarla yaklaşık 55 milyon dolar para çeken siber çetenin başı Türk hacker Ercan Fındıkoğlu suçunu itiraf etti.

Voice of America'dan Can Kamiloğlu'nun haberine göre önceki gün New York’ta Brooklyn Federal Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Fındıkoğlu,  hakkındaki beş ayrı suçlamayı da kabul etti. Maksimum 57.5 yıl hapis cezası alacak Fındıkoğlu’nun cezasının suçunu kabul etmesiyle karar aşamasında 10 ile 14 yıla kadar düşebileceği belirtiliyor. 

Savcılar, hazırladıkları dosyada, Türk hacker Fındıkoğlu’nu tarihin en başarılı banka soyguncusu olarak nitelendirdiler.

Türk hacker Fındıkoğlu, liderliğindeki siber çete, dünyanın en bilinen ve güvenlikli finans kuruluşlarına düzenlediği siber saldırılarla sızıp banka kartlarının numaralarına ulaşmış, şifrelerini almış ve ele geçirdiği kartların bankacılık sistemlerinde kayıtlı olan limitlerini yükselterek aynı anda milyonlarca doları çekmişti.

New York’ta yarım günde 2.4 milyon doları ATM’lerden çekti

New York’ta yarım günde 2.4 milyon doları ATM’lerden çekti

Savcılar, hazırladıkları mahkeme dosyasında yaptığı sofistike ve  olağanüstü koordinasyonla Fındıkoğlu ve çetesinin banka soygunculuğu tarihinin en başarılı operasyonunu gerçekleştirdiğini ifade ettiler.

Türk hacker Fındıkoğlu’nun yönettiği çete 10 saat içerisinde 24 ayrı ülkede bulunan ATM’lerden tam 40 milyon doları kopyalanmış kartlar aracılığıyla çekmeyi başarmıştı. 2011 yılında Fındıkoğlu, sadece New York’ta 11 saat içerisinde 2.4 milyon dolar nakit parayı ATM’lerden çekmişti.

ATM’lerden çektiği paraları yorgan yapıp poz veren fotoğrafını sosyal medya aracılığıyla paylaşan Fındıkoğlu’nu yakalamak için İnterpol kırmızı bülten yayınlamıştı.

Almanya’da yakalanıp ABD’ye teslim edildi

Almanya’da yakalanıp ABD’ye teslim edildi

Dünyanın en tehlikeli ve en sofistike siber saldırılarını gerçekleştiren 34 yaşındaki Ercan Fındıkoğlu, 2013 yılının Aralık ayında Almanya’da yakalanmış, 2015 yılının Haziran ayında da Alman makamlar tarafından yargılanmak üzere ABD’ye teslim edilmişti. ‘Segate’ ve  ‘Predator’ isimleriyle de anılan Fındıkoğlu,  en çok aranan uluslararası hackerlar listesinin başında yer alıyordu.

Cezası 14 yıla inebilir

Cezası 14 yıla inebilir

New York Savcılığı yayınladığı açıklamada; Fındıkoğlu’nun kurduğu siber suç çetesi aracılığıyla  2011 - 2013 yılları arasında, saatler içerisinde çeşitli küresel finans kurumlarından 55 milyon dolar çaldığını ve suçunu Federal Hakim  Kiyo A. Matsumoto’nun başkanlık ettiği mahkemeye itiraf ettiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada yargı süreci devam eden Fındıkoğlu’nun 57.5 yıl hapisle cezalandırılabileceği ifade edildi. Fındıkoğlu’nun ceza üst sınırı 57.5 yılla yargılandığını ifade eden hukuk uzmanları da  bu cezanın uzlaşma, suçun kabulü ve itiraf gibi nedenlerden dolayı 14 yıl ile  10 yıl hapis cezasına kadar düşebileceğini belirttiler.

Gizli Servisin desteği

Fındıkoğlu’nun suçunu itiraf etmesinin sonrasında, New York, Doğu Bölge Savcısı Robert L. Capers da yazılı bir açıklama yaptı. Capers, , Fındıkoğlu’nun küresel finans kuruluşlarına düzenlediği siber saldırılarla masum insanların paralarını çaldığını belirterek bu tür siber saldırıları düzenleyen suçluların yakalanmasında Amerikan Gizli Servisinin de büyük katkısı olduğunu, Fındıkoğlu’nun davasında da bu kuruluşun desteği olduğunu belirtti.

VOA

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
13
4
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer yılmaz

beyler ben asıyorum bayrakları

F

Allahtan Türkiyede yapmamış bunu zaten 400 lira bursu zor veriyo devlet valla onu da kaptırsak aç kalırdık

Onur Işık

zaten -350 de hesap her ay gelsin çeksin çekebiliyorsa .D

Gönül Doğan

Amerika'ya zerre kadar üzülmedim. İyi olmuş. Keşke donlarına kadar soysaydı.