Görüş Bildir
Haberler
El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Elif Ateş
20.12.2021 - 11:36

Sağlık kuruluşlarında bulunan el cerrahisi bölümü, vücudun önemli bölümlerinden biri olan el ve üst ekstrem sağlığı ile ilgilenir. Burada gelişen herhangi bir hastalık veya hasar günlük hayatı olumsuz olarak etkileyebileceği için tanı ve tedavisi oldukça önemlidir. Bu bölgede damarlar ve sinirler yoğunlukta olduğu içinde tedaviler mikroskop altında, ince uçlu mikro aletler ile uygulanır. Mikrocerrahi yöntemi ile çıplak gözle tedavisi yapılamayan lif benzeri yapıların onarımı sağlanmaktadır. Peki el cerrahisi nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Elde her türlü hareketi sağlayabilmek için çeşitli boyutlarda yirmi yedi tane kemik bulunur. El bileğinde ise sekiz kemik, avuç içinde beş tane el tarak kemiği, parmaklarda on dört tane parmak kemikleri yer alır. Ele kanı atardamarlar sağlamaktadır. Aynı zamanda Ulnar, Median ve Radial siniri olmak üzere üç sinir de burada bulunur. El parmakları diğer parmaklara nazaran oldukça aktif ve hareketlidir. Bu bölümlerde ortaya çıkan herhangi bir sorun, sağlık açısından oldukça risk taşır. El cerrahisi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

El Cerrahisi Nedir?

El Cerrahisi Nedir?

Omuzdan başlayıp parmak ucuna kadar uzanan ve üst ekstremit de gelişen her türlü hastalık ve yaralanmaların cerrahi tedavisi ile ilgilenen tıp bilim dalına el cerrahisi denir. Bu bölümlerde gelişen hastalıkların tedavileri için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Hangi Hastalıklara Bakar?

Hangi Hastalıklara Bakar?
  • Parmak ve Uzuv Kopmaları: El, parmak, kol, ön kol, bacak ve ayak kopmaları el cerrahisinin alanına giren durumlardır. Kopmaların nasıl gerçekleştiği ise tedavi şeklini belirler.

  • Atardamar, Tendon ve Sinir Yaralanmaları: Kanamaların çoğu damar kesiklerinden meydana gelir. Bu durumdan kaynaklı doku ölümleri de gerçekleşebilir. Aynı zamanda tendon kesileri de el cerrahisi bölümü tarafından tedavi edilir.

  • Kırık ve Çıkıklar: El, el bileği, ön kol, dirsek, bağ kopmaları ve kol kemiği kırıklarının da içinde bulunduğu üst ekstremitede gelişen tüm kırıklar el cerrahisi tarafından mikrocerrahi yöntem uygulanarak iyileştirilmeye çalışılır.

  • Sinir ve Tendon Sıkışmaları: Fazla bilgisayar kullanımından kaynaklı sinir sıkışmaları meydana gelebilir. Bu sıkışmalar elde uyuşma, ağrı ve güçsüzlük şeklinde kendini belli eder.

  • Karpal Tünel Sendromu:  Bu sendromun tedavisinde başvurulacak bölümlerin başında el cerrahisi gelir. El bileğinde median sinirinde birçok sebepten kaynaklı sıkışmalar olarak ortaya çıkar. 

  • Ulnar Oluk Sendromu: Dirsek seviyesindeki ulnar sinirinin sıkışmasında meydana gelir. Belirli parmaklarda uyuşma ile ortaya çıkar. Karpal tünel sendromunda yapılan yöntem ile tedavi edilir.

  • De Quervain Tendiniti: Genellikle diyabet hastalığı, doğum sonrasında ya da romatizmal hastalıklar ile ortaya çıkar. Bu hastalıkta en son çare olarak cerrahi işlem uygulanır.

  • Tümör Benzeri Oluşumlar: El ve üst ekstremite de iyi ya da kötü huylu tümörler görülebilir. Bunlar arasında en çok görüleni ise ganglion kistleridir. İleri aşamalarda cerrahi işlem uygulanır.

  • Romatizmal, Yangısal ve Enfeksiyon Hastalıklar: Romatizmal hastalıklar genellikle el ve el bileğinde görülür. Ayrıca kronik yorgunluklarda etkileyebilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın