Görüş Bildir
Haberler
Efes Antik Kenti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Efes Antik Kenti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Serhat Engül
28.07.2017 - 00:30

Efes Antik Kenti Hakkında

Efes Antik Kenti Hakkında
serhatengul.com

Efes Kenti, antik çağların en önde gelen felsefe ve kültür merkezlerinden birisiydi. Efes Şehri, ilk olarak Atina Kralı Androklos tarafından kurulmuş ve Ege’de konuşlanmış olan İyonya şehir-devletlerinden (Ionian League) biri olarak varlık göstermişti. İşlek bir liman kenti olduğu için hızla büyüyen ve kısa sürede büyük bir refaha erişen Efes, Ege kıyılarında asırlar boyunca önemli bir cazibe merkezi oldu.

Sırasıyla Lidya Krallığı, Pers İmparatorluğu, Büyük İskender, Diadoklar ve Roma İmparatorluğu egemenlikleri altında kalan Efes Antik Kenti, hatırı sayılır bir tarih ve kültür birikimine sahip olmuştur. Günümüzde İzmir'in Selçuk İlçesi sınırlarında olan Efes Antik Kenti, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Efes Kentinde Roma Egemenliği

Efes Kentinde Roma Egemenliği
ephesusprivatetourguide.com

Efes Antik Kenti, en görkemli çağını Roma İmparatorluğu’na bağlı olduğu M.S. 1. Ve 2. Yüzyıllarda yaşamıştır. Bu dönemde Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaletleri Başkenti gibi bir ünvana sahip olan Efes kenti, Roma mimarisi ile baştan başa tekrar imar edilmiş ve daha da güzelleşmiştir.

Romalıların bina, köprü ve yol yapma konusundaki başarıları, onları güçlü imparatorluk yapan başlıca etkenlerdi. Zira Romalılar gittikleri her yere yerlere su kemerleri, mahkeme ve yönetim binaları, geniş yollar ve saraylar inşa eder ve el attıkları her eyaleti hem güzelleştirir hem de bölgesinde bir çekim merkezi haline getirirlerdi.

Efes’in en geniş çaplı etkiye ve refaha eriştiği dönem, Nerva-Antonine Hanedanı’na bağlı olan Evlatlık İmparatorlar döneminde yaşanmıştır. Bu beş büyük imparatordan Hadrian, Efes Antik Kenti’nin limanını temizletir ve kenti ihya eder. Meşhur Kütüphane (Celsus Kitaplığı) de onun hükümdarlık yıllarında inşa edilir. Efes tarihi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi arayışında iseniz Efes Kenti Tarihi yazısına da bakmak isteyebilirsiniz.

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı
istanbultourguideserhat.blogspot.com.tr

Efes Antik Kenti, ilk zamanlarında Bereket Tanrıçası Kibele (Cybele) kültüne sahip bir şehirdi. Bu güçlü Tanrıça (Goddess) inancı, İyonya kent devletlerinin etkisi ile zaman içerisinde Yunan Tanrıçası Artemis Kültürüne evrildi. Öyle ki, Artemis’e adanmış en görkemli tapınak; o dönemin Efes Kenti’nin sınırlarında inşa edildi. Efes Antik Kenti’ne Dünya çapındaki şöhretini kazandıran Artemis Tapınağı'nın tarihteki varlığıdır.

Celsus Kitaplığı

Celsus Kitaplığı
ephesusprivateguide.net

Celsus Polemaeanus, milattan sonraki beş büyük Roma İmparatorundan Trajan isimli imparatorun döneminde yaşadı. Celsus, Roma İmparatorluğu bürokrasisi içinde varlıklı ve güçlü bir senatördü. Siyasette merdivenleri hızla tırmanan Celsus, Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaletleri Valisi oldu ve gücünün doruğuna erişti.

Oğlu Tiberius Julius Aquila, babası Celsus'un ismini Roma'nın Asya vilayetlerinde ölümsüz kılmak için, Asya Eyaletlerinin Başkenti olan Efes Kenti'nde onun onuruna Celsus Kütüphanesi’ni inşa etti.

Celsus, M.S. 114 yılında öldüğünde, kendi onuruna yapılmakta olan kütüphanenin batı kanadında bir yere gömülür. Kitaplığın inşaatı ise M.S. 117 yılında tamamlanır.

Celsus Kütüphanesi, antik çağdan kalan en büyük 3. kütüphane olarak kayda geçmiştir. Efes Antik Kenti harabeleri arasında, ayakta kalmış ön cephesi ve muhteşem heykelleri ile en belirgin tarihi eserdir.

Efes Kuretler Caddesi

Efes Kuretler Caddesi
dunyagezirehberi.wordpress.com

Efes Antik Kenti'nin Kuretler Caddesi, antik sütunlar ve yapılarla süslenmiş muhteşem bir Roma Yoludur. Bu caddenin üzerinde yürürken Herakles Kapısı, Hadrian Tapınağı, Roma Hamamı ve Celsus Kitaplığı gibi noktalar görülebilir.

Efes Kuretler Caddesi üzerinde yürümek, size kendinizi antik çağlarda yaşayan bir Roma vatandaşı gibi hissettirebilir. Efes Antik Kenti ve bu cadde, fotoğraf çekme hobisi olanlar için de çok ideal bir yerdir.

İmparator Hadrian Tapınağı

İmparator Hadrian Tapınağı
cappadociatoursprivate.com

Hadrian Tapınağı, Efes Antik Şehrinde bulunan Kuretler Caddesi'nde konumlanmış bir antik eserdir. Günümüzde yalnızca giriş kapısı, sütunları ve iç mekanın genel hatları ayakta kalmış olan bu tapınak, Roma İmparatoru Hadrian onuruna inşa edilmiş bir pagan tapınağıdır

Hadrian, Roma İmparatorluğu'nun en etkili olduğu dönemde hükümdarlık yapan bir imparatordur. M.S. 1. ve 2. asırlarda, Roma İmparatorluğu yönetiminde Evlatlık İmparatorlar denen hanedan olmuştur. Bu hanedanın üyelerinden biri olarak yaşamış olan Hadrian, Roma'nın gelmiş geçmiş en ünlü imparatordan biridir.

Hadrian Tapınağı, M.S. 138 yılında inşa edilmiş ve ana hatlarıyla günümüze dek ulaşabilmiştir. Bu anlamda, Roma'nın üstün mimari kabiliyetine de güzel bir örnektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın