Görüş Bildir
Haberler
Ece Benligiray Yazio: Mükemmeliyetçiler Neden Kilo Veremez?

etiket Ece Benligiray Yazio: Mükemmeliyetçiler Neden Kilo Veremez?

Ece Benligiray
14.02.2022 - 23:07 Son Güncelleme: 17.02.2022 - 10:53

Mükemmeliyetçi misiniz?

Eğer öyleyseniz bu makaleyi dikkatle okuyun derim. Çünkü mükemmeliyetçilik kilo vermenizin önündeki en büyük engellerden biri olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Durumu nasıl yöneteceğinizi anlatacağım. Ama önce şu mükemmeliyetçilik denen, adı süslü, kendisi baş belası sıfata biraz yakından bakalım.

Durumu nasıl yöneteceğinizi anlatacağım. Ama önce şu mükemmeliyetçilik denen, adı süslü, kendisi baş belası sıfata biraz yakından bakalım.

TDK mükemmeliyetçiliği şöyle açıklıyor;

- Aşırı titiz davranan kimse

- Ahlaki olgunluğa erişmeyi amaç edinen kimse

- Mükemmel olma yolunda aşırı çaba sarf eden kimse

Tanımlar doğru, ama ilk tanım haricinde aktif bir eylem olmadığını fark etmişsinizdir sanırım :)

İşte kilit burada oluşuyor. Amaç edinmek, çaba sarf etmek, yapmaya çalışmak vs vs. Tüm bu tanımlar daha çok zihin boyutunda gerçekleşen ancak eyleme geçerken zorlanılan durumları tarifliyor.

Kendiniz mükemmeliyetçiyseniz kendinize, tanıdığınız birini mükemmeliyetçi ise o kişiye bakın. Yapacakları konusunda hareketten çok planı, düşünceleri, hazırlıkları, doğru zamanı beklemeleri vardır.

Yapacağı iş her ne ise; (özellikle tamamlanması zamana yaylımış işlerden ve hedeflerden bahsediyorum) işe başlamadan önce, o işin mükemmel olması için uzun uzun düşünür, kafasında döndürüp durur, sonunda da doğru zamanı bekler. Sonuç: Sonuç çıkmaz genelde :)

Eminim tanıdık gelecektir.” İşler biraz hafiflesin, şu kiloları vereceğim”, “Çocuklar biraz büyüsün, ben de salona yazılacağım”, “Biraz daha param olsun o kampa yazılacağım” cümleleri. İşler hafiflemez, çocuklar büyüse de sorumlulukları pek değişmez, o beklenen artı para asla oluşmaz.

Aylar, yıllar geçerken her şeyin mükemmel olmasını bekleyen mükemmeliyetçi için arzu ettiği hedefe ulaşmak da gün geçtikçe uzaklaşır. Mazeretler şekil değiştirir, -mış gibi aktivitelerle niyetli görünür ama kiloları bir türlü veremez.  Ya da bir anda karar verip hızlıca yaptığı sıkı! diyetler sonrası verdiği kiloları da aynı hızda geri alır.

10 yılı aşkın süredir yazıyorum, sadece irade gücü ile kalıcı kilo vermezsiniz!

10 yılı aşkın süredir yazıyorum, sadece irade gücü ile kalıcı kilo vermezsiniz!

İrade ile yapabildiğiniz genellikle yeme isteğini baskılamaktır. Baskı kalktığında ortaya çıkacak enerjiyi artırmaktan (yaşasın özgürlük duygusu), size geçici bir “Ay ne kadar zayıflamışsın” sarhoşluğu yaşatmaktan öteye pek de işe yaramaz.

Hoş mükemmeliyetçilerin bir kısmı başlarda bu durumdan memnundur, “Bak, aklına koyunca nasıl da yapıyor”, “Bravo o 10 kiloyu nasıl verdi” denmesi hoşlarına bile gider ama tekrarlar, verip verip geri almalar bir süre sonra yorar. Yeniden bir mükemmellik döngüsüne girip ipin ucunu tamamen bırakabilir ya da kiloları ile barışarak konuya çözüm getirebilirler. Ne de olsa mükemmeliyetçiliklerine de zeval gelsin istemezler.

Tespiti yaptık, ilaveniz/itirazınız varsa memnuniyetle yorumlara yazabilirsiniz. Durumu nasıl değiştireceğiz diyorsanız okumaya devam edin.

Öncelikle; sizin için mükemmelin ne olduğunu tanımlayın. Kusursuz, eksiksiz, dört dörtlük, tam zamanında vs tanımlar gelebilir. Sonra bu tanımı biraz daha açın. Kime göre kusursuz, neye göre eksiksiz? Sonra kilo vermek için yapmayı planladıklarınızın listesini çıkarın. Listenizi bir takvim eşliğinde yapın çünkü mükemmeliyetçiler süper erteleyicidir aynı zamanda. Başlamak, adım atmak için mükemmel olmasını istediğiniz tüm koşulları yazın.

Sonra bu listenin ne kadar gerçekçi olduğunu bir kez daha gözden geçirin. Burada bir diğer tavsiyem, listeyi, hayatını çok iyi bildiğiniz biri için yapmak. O zaman daha objektif olacaksınız.

İlk mükemmel olmayan adımı attığınız zaman kendinizi kutlayın. Ve kutlama işini mükemmel olmayan her adımınızda tekrarlayın. Kutlamalarınız da mükemmel olmasın :)

İlk mükemmel olmayan adımı attığınız zaman kendinizi kutlayın. Ve kutlama işini mükemmel olmayan her adımınızda tekrarlayın. Kutlamalarınız da mükemmel olmasın :)

Yazıyı bitirirken değinmeden edemeyeceğim bir gerçeklik daha var ki; Doğarken mükemmeliyetçi değildiniz. Anneme mükemmel güleyim, ilk adımı mükemmel atayım gibi düşünceleriniz yoktu. Muhtemelen beklenti çıtaları yüksek ebeveynlerle yetiştiniz. Ve hala onların sürekli yükselen (artık hayatta olmasalar ya da sizden bir beklentide olmasalar bile) çıtalarına yetişmeye çalışıyorsunuz. Bazen bildiğiniz halde işin içinden çıkamıyorsanız nedeni budur. (detaylar başka bir makaleye kalsın)

Ve kendinize sıklıkla hatırlatın.

Ben her halimle değerli ve mükemmelim.

Herkes için sağlıklı, keyifli, neşeli ve tabii ki zinde bir yaşam diliyorum 😊

Instagram

Twitter

Facebook

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hatice Özdemir

Ece hanım sizinle yeni tanıştım,ama tüm makalelerinizi soluksuz okuyorum acaba burda ne demiş diye merak ediyorum . En kısa zamanda kitabınızda okuyacam ve ç... Devamını Gör