Düzce'de İki Lise Öğrencisi, İşitme Engelliler İçin 'Alt Yazılı' Gözlük Geliştirdi
Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, işitme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir çalışma yapmaya karar verdi.

AA'nın haberine göre, Düzce Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, fizik öğretmenleri Adem Akkuş'un danışmanlığında, işitme engellilerin hayatını kolaylaştırma amacıyla bir çalışma yapmaya karar verdi.
Öğrenciler, takıldığı gözlüğün yan bölümünde konuşmaları 'alt yazı' olarak veren bir düzenek geliştirdi.

Mikrokontrol kart yardımıyla, Android işletim sisteminden aldığı sözel veriyi, kodlar yardımıyla yazıya çevirerek led ekrana aktaran sistem, işitme engelli bireylere karşısındaki insanın konuştuklarını okuma olanağı sağlıyor.
'İşitme engelliler belgesel ve film izleyebilecek'

Proje danışmanı Adem Akkuş, BİLSEM'de bu tür birçok proje olduğunu ifade ederek, öğrencilerin imza attığı başarıyla ilgili olarak 'Öğrencilerimizin birçoğu proje yapıp yarışmalara katılıyor. Öğrencilerimizin empati kurup işitme engelli bireyler için bir şeyler üretmeleri, çok hoşuma gitti. Ürünle ilgili eksik noktaları birlikte tamamladık. Azim ve gayretleri sayesinde proje üretti. Gayet de güzel çalışıyor. Umarım bundan sonra bu projeyi daha güzel ve pratik hale getirirler.' ifadelerini kullandı.
Akkuş, proje ile birlikte işitme engelli bireylerin belgeselleri ve sinemaları izleyebileceklerini söyledi.
'İletişimi kolaylaştırmış oluyoruz'

Projeyi geliştiren öğrenciler arasında yer alan Dağhan Akyürek, fikrin ortaya çıkış süreci ile ilgili 'Bilim ve Sanat Merkezi'nde genelde proje odaklı çalışıyoruz. Yeni bir proje için beyin fırtınası yaparken işitme engelli bireyler için böyle bir proje yapmaya karar verdik. Bu konu hepimize mantıklı geldi. Bu şekilde yola çıktık.' ifadelerini kullandı.
Akyürek, projesini 'Mikrofondan aldığımız sesi, arduino aracılığıyla gözlükteki led ekrana iletiyoruz. Bu led ekranda, ayna sayesinde yazı görülüyor. Bu şekilde işitme engelliler için iletişimi kolaylaştırmış oluyoruz.' sözleriyle özetledi.
Yorum Yazın
Başarılı olur ya da olmaz önemli değil. Devlet okulları leş gibi bir durumdayken bu gençlerin birşeyler yapmaya çalışmaları, onlara ilham vermeye çalışan öğr... Devamını Gör
Brawo . Geliştirip umarım faydalı birş ekilde kullanırlar . Papaz eriği gibi projeler orjinal evet daha önce kimse düşünmemiş. Neden düşünülmediğinide düşüns... Devamını Gör
abd kapar bu gençleri