Görüş Bildir
Haberler
Düzce'de İki Lise Öğrencisi, İşitme Engelliler İçin 'Alt Yazılı' Gözlük Geliştirdi

etiket Düzce'de İki Lise Öğrencisi, İşitme Engelliler İçin 'Alt Yazılı' Gözlük Geliştirdi

Düzce'de lise öğrencisi iki genç, takıldığı gözlüğün yan bölümündeki led ekrana konuşmaları alt yazı ile yansıtarak, işitme engelli bireyler için kolaylık sağlayacak bir düzenek geliştirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, işitme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir çalışma yapmaya karar verdi.

Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, işitme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir çalışma yapmaya karar verdi.

AA'nın haberine göre, Düzce Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Ömer Berkay Biçen ve Dağhan Akyürek, fizik öğretmenleri Adem Akkuş'un danışmanlığında, işitme engellilerin hayatını kolaylaştırma amacıyla bir çalışma yapmaya karar verdi.

Öğrenciler, takıldığı gözlüğün yan bölümünde konuşmaları 'alt yazı' olarak veren bir düzenek geliştirdi.

Öğrenciler, takıldığı gözlüğün yan bölümünde konuşmaları 'alt yazı' olarak veren bir düzenek geliştirdi.

Mikrokontrol kart yardımıyla, Android işletim sisteminden aldığı sözel veriyi, kodlar yardımıyla yazıya çevirerek led ekrana aktaran sistem, işitme engelli bireylere karşısındaki insanın konuştuklarını okuma olanağı sağlıyor.

'İşitme engelliler belgesel ve film izleyebilecek'

'İşitme engelliler belgesel ve film izleyebilecek'

Proje danışmanı Adem Akkuş, BİLSEM'de bu tür birçok proje olduğunu ifade ederek, öğrencilerin imza attığı başarıyla ilgili olarak 'Öğrencilerimizin birçoğu proje yapıp yarışmalara katılıyor. Öğrencilerimizin empati kurup işitme engelli bireyler için bir şeyler üretmeleri, çok hoşuma gitti. Ürünle ilgili eksik noktaları birlikte tamamladık. Azim ve gayretleri sayesinde proje üretti. Gayet de güzel çalışıyor. Umarım bundan sonra bu projeyi daha güzel ve pratik hale getirirler.' ifadelerini kullandı. 

Akkuş, proje ile birlikte işitme engelli bireylerin belgeselleri ve sinemaları izleyebileceklerini söyledi.

'İletişimi kolaylaştırmış oluyoruz'

'İletişimi kolaylaştırmış oluyoruz'

Projeyi geliştiren öğrenciler arasında yer alan Dağhan Akyürek, fikrin ortaya çıkış süreci ile ilgili 'Bilim ve Sanat Merkezi'nde genelde proje odaklı çalışıyoruz. Yeni bir proje için beyin fırtınası yaparken işitme engelli bireyler için böyle bir proje yapmaya karar verdik. Bu konu hepimize mantıklı geldi. Bu şekilde yola çıktık.' ifadelerini kullandı.

Akyürek, projesini 'Mikrofondan aldığımız sesi, arduino aracılığıyla gözlükteki led ekrana iletiyoruz. Bu led ekranda, ayna sayesinde yazı görülüyor. Bu şekilde işitme engelliler için iletişimi kolaylaştırmış oluyoruz.' sözleriyle özetledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
560
182
24
5
4
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Resho

Başarılı olur ya da olmaz önemli değil. Devlet okulları leş gibi bir durumdayken bu gençlerin birşeyler yapmaya çalışmaları, onlara ilham vermeye çalışan öğr... Devamını Gör

spiritorbs

Brawo . Geliştirip umarım faydalı birş ekilde kullanırlar . Papaz eriği gibi projeler orjinal evet daha önce kimse düşünmemiş. Neden düşünülmediğinide düşüns... Devamını Gör

Evren Kurtoğlu

abd kapar bu gençleri