Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın Gözü Merkez'de Herkesin Parasına Yön Verecek: Fed Bu Akşam Ne Söyleyebilir?

Dünyanın Gözü Merkez'de Herkesin Parasına Yön Verecek: Fed Bu Akşam Ne Söyleyebilir?

Fed FOMC'de bu akşam mart ayında faiz artırımının sinyalini verirken ek parasal sıkılaştırma önlemleri de yolda olacak. 

FOMC tutanaklarında Fed’in yükselen enflasyonla mücadele kararlılığının vurgulanması bekleniyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Wall Street, Fed'i yavaşlatmaz!

Wall Street, Fed'i yavaşlatmaz!

CNBC.com’a konuşan bir stratejiste göre, Wall Street’teki çalkantı Fed’i yavaşlatmaz. 

Enflasyonla etkin mücadele için finansal koşulların sıkılaştırılması zorunlu.

Fed’in Türkiye saati ile bu akşam 21:00’de yapılacak FOMC açıklamasında öncelikle enflasyonla mücadele kararlılığını vurgulaması bekleniyor. İlk faiz artırımı Mart’ta gelebilir.

Fed piyasaları bozacak bir adım atar mı?

Fed piyasaları bozacak bir adım atar mı?

Bank of America Hazine stratejisti Mark Cabana “FOMC’den güvercin mesaj çıkmasını beklemiyoruz. Belki de Wall Street'teki satış dalgası şahince bir açıklamayı biraz yumuşatabilir, o kadar” dedi. “Nihayetinde, Fed piyasalarda yerleşen 2022’de 4 kez faiz artırımı fiyatlamasını bozacak bir adım atmaz”.

ABD’de %7’ye fırlayan TÜFE ile güreşen Fed’in ilk faiz artırımını Mart’ta yapması genel beklenti.  Fed 2018’de Büyük Finansal Kriz sonrası ilk faiz artırımına hazırlanırken piyasalara bu kadar hazırlık yapma mühleti bırakmıştı. Ancak, Fed’in Wall Street’teki satış dalgasının derinleşmesi halinde, ya da Rusya-Ukrayna krizi büyürse parasal sıkılaştırma programını ötelemesi de mümkün.

Enflasyonla mücadelenin ciddiye alınması açısından neler önemli?

Enflasyonla mücadelenin ciddiye alınması açısından neler önemli?

Grant Thornton baş ekonomisti Diane Swonk “Fed’in fazla manevra alanı yok” dedi ve ekledi: 

Enflasyonla mücadelenin ciddiye alınması açısından finansal koşulların sıkılaştırılacağının vurgulanması önemli. Velakin, Fed veriler kadar jeopolitik risklerin şekillenmesine göre para politikasını değiştirebileceğini tutanaklara ekleyebilir.

Diane Swonk, Fed’in bir yanda faiz artırımına hazırlanırken, öte yanda hala tahvil alımları  yoluyla bilanço genişletmesinin tutarsız göründüğünün altını çiziyor. Eğer FOMC tutanaklarında bilanço daraltma süreci ile ilgili somut bir ifade yer almayacaksa, şahin guvernör James Bullard (St Luis) itiraz şerhi koyabilir. Bullard bilançoya tahvil alımlarının derhal durmasını istiyor. Swonk’a göre bilançodan $500 milyar kırpma, 25 baz puan faiz artırımına eşit.

Endeks dengede durur mu?

Endeks dengede durur mu?

Cabana’ya göre Wall Street’te satışların başlıca nedeni %70-80 olasılıkla Fed’in şahince tavırları. Yatırımcılar Fed’in riskleri sigorta etmesine alıştı, bu bağımlılıktan kurtulurken de bayağı acı çekecekler. 

Öte yanda, Ironsides Macroeconomics araştırma direktörü Barry Knapp, Fed’in parasal sıkılaştırmaya başlaması öncesi S&P500’de %10 düzeltmenin tarihsel normlara uygun olduğunu belirtiyor. S&P500 Salı kapanış itibarıyla zirveden-dibe %11 geriledi. Knapp, Fed şahince bir sürpriz yapmazsa, endeksin bu düzeylerde denge bulmasını bekliyor.

Swonk’a göre, Fed “yakında” bilançosunu aylık $100 milyarlık dilimlerle daraltacak. Bilanço daraltma hususunda tarih ve miktar açıklanması, yatırımcıların henüz beklemediği kötü bir sürpriz olur. Knapp ise TÜFE’nin en katı kalemleri olan kira ve konut giderlerini yavaşlatmak için Fed’in öncelikle bilançosundaki ipoteğe dayalı VIDIMIK’ları elden çıkartması gerektiğini düşünüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın