Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Ünlü Mutfaklarından Birine Sahip İngiltere'nin En Popüler Yemekleri

Dünyanın En Ünlü Mutfaklarından Birine Sahip İngiltere'nin En Popüler Yemekleri

Merhabalar. Üzerinde güneşin hiç batmadığı ülke olarak tanımladığımız İngiltere'nin kendine has bir yemek kültürü bulunuyor. Bu yemekler de genellikle patates, et ve sosis gibi temel gıdalardan oluşuyor. Ülkenin tatlıları ise hamurlu ve meyveli. Bu içerikte İngilizlerin en çok yediği, ülkede en çok meşhur olan İngiltere yemeklerini sıraladım.

Yemekler içerikte!

1. Fish and Chips

1. Fish and Chips

Fish and chips, kızartılmış patates ve balıktan oluşan bir yemektir. 1860'lı yıllarda İngiltere'de ortaya çıktığı düşünülen bu yemek günümüzde Britanya'nın ulusal yemeği olarak kabul edilir. Ayrıca İngilizce konuşan Commonwealth ülkeleri de sıklıkta yerler.

2. Eccles Keki

2. Eccles Keki

Eccles keki, kuş üzümü ve kuru üzüm karışımından yapılan bir pasta çeşididir. Karışım, şekerli milföy hamuruna sarılarak yapılmaktadır. Kökeni 1700'lü yıllara dayanan Eccles, bir dönem Britanya'da pagan bağlantılı bir tatlı olduğu düşünüldüğü için yasaklanmıştır.

3. Lancashire Güveci

3. Lancashire Güveci

Kuzu ya da koyun etinden hazırlanan Lancashire güveci, İngiltere'nin en geleneksel yemeklerinden biridir. Güveç, üzerine ince yuvarlak dilim patatesler yerleştirilerek ve kızarana kadar pişirilerek hazırlanır. Bu yemeğin tarihinin 19. yüzyıla dayandığı düşünülmektedir.

4. Pie and Mash

4. Pie and Mash

Pie and mash, Londra rıhtımlarında ortaya çıkan geleneksel bir işçi sınıfı yemeğidir. İçerisinde kıyılmış dana turtası, patates püresi ve maydanoz sosundan likör bulunur. Genellikle yılan balığı ile servis etmek popülerdir. Bu yemek 19. yüzyıldan beri Londra'daki restoranlarda yapılmakta ve özellikle Kent ve Essex'te hâlâ sevilerek yenmektedir.

5. Pazar Rostosu

5. Pazar Rostosu

Pazar rostosu İngiliz kökenli geleneksel bir yemektir. Her ne kadar pazar rostosu dense de hafta boyunca da yenebilir. İçerisinde kavrulmuş et, patates püresi, kavrulmuş patates, Yorkshire pudingi, dolma, elma ve nane sosu gibi malzemeler vardır. Ayrıca brokoli, Brüksel lahanası, lahana, havuç, karnabahar ve bezelye de içerisine dahil edilebilir. Pazar rostosunun İngiliz kültüründeki önemi o kadar fazladır ki, 2012 yılında Birleşik Krallık'ta yapılan bir ankette insanların Britanya hakkında sevdikleri şeyler listesinde ikinci sırada yer almıştır.

6. Eton Trifle

6. Eton Trifle

Diğer bir adıyla Eton mess, dondurma, çilek, muz ya da diğer meyvelerden yapılan ve çırpılmış kremayla süslenen bir tatlıdır. Dondurma ve krema ile karıştırılıp yapılan bu tatlının adının Eton Koleji'nden geldiğine inanılmaktadır. 'Mess' adını ise görünümünün karmaşık olmasından almaktadır.

7. Beef Wellington

7. Beef Wellington

Beef Wellington, fileto bifteğin puf böreği ile sarılarak pişirilmesiyle hazırlanır. Hamurunun ıslak olması için genelde içerisine krep ya da parma jambonu eklenir. Tarihçiler yemeğin adının  1. Wellington Dükü Arthur Wellesley'den geldiğine inansalar da yemeğin dük ile arasında bir bağlantısı olup olmadığı kesin değildir.

8. Manchester Turtası

8. Manchester Turtası

Manchester turtası ahududu reçeli, muhallebi dolgusu, hindistancevizi gevreği ve Maraschino kirazı ile yapılan bir hamur tatlısıdır. Bazen muhallebinin altına muz da eklenebilir. Orijinal Manchester turtası, Viktorya dönemi aşçılığı yazarı Bayan Beeton tarafından kaydedilen bir tarif olan Manchester pudinginin bir çeşididir. Bu tarif 1980'lerde İngiltere'deki okulların yemek menülerinin başrolüydü.

9. Balti

9. Balti

Balti aslında bir köri türüdür ve adını körinin pişirildiği metal tabaktan alır. Balti körisi, herhangi bir etin sebze yağıyla tavada kızartılmasıyla yapılır. İçerisinde sos olarak zerdeçal ve garam masala ile birlikte sarımsak ve soğan vardır. Balti, Büyük Britanya'nın gelişi 1970'li yıllara dayanmaktadır. Aslında bu yemek İngiltere'den önce Kuzey Hindistan'da ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde meşhurdu ve hatta adının Pakistan'dan geldiği düşünülmektedir.

10. Fat Rascal

10. Fat Rascal

19. yüzyılın başlarında Yorkshire'da ortaya çıkan Fat Rascal, kirazlı ve bademli bir meyveli çörektir. 1980 yılında basılan Yorkshire yemek kitabında yağlı, şekerli, kuş üzümlü serpilmiş ve pişirmeden önce kalın yassı kekler halinde yuvarlanan bir çörek olarak resmedilmiştir.

11. Pasty Barm

11. Pasty Barm

Pasty Barm, Kuzey Batı İngiltere'deki bir kasaba olan Bolton'a özgü bir yemektir. Mantı barm da diyebileceğimiz bu hamurun arasında et, patates ve macunsu kıvamda barm bulunur. 1950'li yıllarda okul çocuklarının ucuz olduğu için çok severek yediği pasty barm zamanla Bolton ve İngiltere'nin en sevdiği atıştırmalık olmuştur.

12. Siyah Puding

12. Siyah Puding

Siyah puding, Birleşik Krallık ve İrlanda'da çok tüketilen kan sosisi türüdür. Kahvaltıda yenen bu sosis, domuz eti, yulaf ezmesi, soğan, domuz yağı ve baharatlarla hazırlanır.

13. Yorkshire Pudingi

13. Yorkshire Pudingi

Yorkshire pudingi, yumurta, un ve süt konularak fırında hazırlanan bir pudingdir. Adına ilk defa 18. yüzyıl aşçılık yazarı Hannah Glasse'ın kitabında rastlanılmıştır. Yorkshire pudingi, bir garnitür yemeğidir ve genelde soğan sos, soslu et ile servis edilir. Yemeğin delik yerine patates ve sosis gibi yiyecekler eklenebilir.

14. Faggot

14. Faggot

Faggot, yeşil sebzeler, ekmek kırıntıları ve kıyılmış sakatatlardan yapılan bir köfte türüdür. Özellikle Güney ve Orta Galler'de geleneksel bir yemektir. 19. yüzyılın ortalarında, birçok tarım işçisinin sanayi ve madenlerde çalışmak için gittiği Güney Galler'de yayılmıştır. Popüler olmasının nedeni ise fiyatının ucuz olmasıdır.

15. Frumenty

15. Frumenty

Batı Avrupa ortaçağ mutfağında popüler bir yemek olan frumenty, yulaf lapası ve tahıldan yapılan bir yiyecektir. İçerisine genellikle süt veya et suyu ile haşlanmış kırık buğday eklenirdi. Elbette daha lüks tarifleri de vardı ve bunlara yumurta, badem, kuş üzümü, şeker, safran ve portakal çiçeği suyu konulurdu.

16. Brummie Pastırma Keki

16. Brummie Pastırma Keki

Brummie pastırma keki, peynir ve pastırma ile yapılan atıştırmalık bir çörektir. Genelde kahvaltı ve brunchlarda yenilmesi tercih edilir. Günümüzde vegan olanlar için özel olarak hazırlanabilmektedir.

Bunlar da İlgini Çekebilir

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
3
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?