Görüş Bildir
Haberler
Dudaklarına Tabak Koyandan İnek Kanı İçene! Etiyopya'nın İlginç Kabileleri

Dudaklarına Tabak Koyandan İnek Kanı İçene! Etiyopya'nın İlginç Kabileleri

Adorno
10.10.2021 - 09:15

Dünyamızda birçok zamansal dönem aynı anda yaşanıyor! Her ne kadar bizler ''modern'' şehirlerimizde rahatça yaşasak da, dünyada birçok yerde halen kabile hayatı devam etmekte. İşte bu renkli kabilelerden Etiyopya'daki bazılarını sizler için inceledik;

Kaynak: 1, 2, 3

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dudaklarına taktıkları tabaklar ile ünlü Mursi kabilesi!

Dudaklarına taktıkları tabaklar ile ünlü Mursi kabilesi!

Etiyopya'nın Jinka şehrine yakın olan Mago Ulusal Parkı içinde yaşayan kabilenin yaklaşık 7500 üyesi bulunmakta. Mursileri diğer kabilelerden ayıran en büyük özellikleri, kabilenin kadınlarının dudaklarında bulunan tabak veya plakalardır. Alt dudağa bir delik açılarak yerleştirilen plakalar, ilk olarak 15-16 yaşındaki genç kızlara takılıyor. Dudaktaki bu tabaklar ne kadar büyük olursa o kadar başlık parası veriliyor. Dolayısıyla bu aksesuarlar aslında kadının kabile içindeki statüsünü gösteriyor!

Saçlarını tereyağıyla yıkayan kadınların kabilesi Hamerler

Saçlarını tereyağıyla yıkayan kadınların kabilesi Hamerler

Mago Ulusal Parkı'nda yaşayan ve yaklaşık 50.000 üyesi bulunan Hamerlerin en dikkat çekici özellikleri saçları! Kabilenin kadınları saçlarına kırmızı kil ve tereyağı ile özel bir bakım uyguluyorlar. Saçlarına uyguladıkları kilden sonra düzenli olarak tereyağı ile yıkayarak saçın kalıp halinde kalmasını sağlıyorlar. Kabilenin erkekleri de benzer şekilde kil ve tereyağından oluşan özel kürü kullanıyorlar ancak sonrasında saçlarını topuz haline getirerek kullanıyorlar.

Rengarenk boncuklarıyla rengarenk insanları olan Banna kabilesi

Rengarenk boncuklarıyla  rengarenk insanları olan Banna kabilesi

Benna ve Hamer kabilesi gelenek ve görenek anlamında neredeyse aynıdır. Hamer kabilesi ile akraba olan Benna kabilesinin dışarıdan gözüken en ayırt edici özelliği, çok daha renkli boncuklar kullanmalarıdır.

İslam dünyası geleneklerinin zıttı: Müslüman Arbore kabilesi!

İslam dünyası geleneklerinin zıttı: Müslüman Arbore kabilesi!

Omo vadisinin güney batısında yaşayan Arbore kabilesi, dünyada Müslümanlığın en ilginç uygulamalarının görüldüğü topluluklardan biridir. Birçok İslam ülkesi kadınların kapanmasını gerekli görür ve normalleştirirken, Abore kabilesi tam zıddına açıklığı benimsemekte. Kadınlar kabile içerisinde üst vücutlarını süslerler ve çıplak gezerler. Vücutlarının alt bölgesi içinde hayvan derisinden yapılan, kenarları boncuk işlemeli etekler ve ayak bileklerinde metal halhallar kullanırlar. Kabiledeki en ilginç uygulamalardan biri ise; bekar kadınların saçlarını kazımaları ve ancak evlendikten sonra uzatabilmeleridir. Bu şekilde bekar ve evli kadınlar birbirinden ayrılmaktadır. Ticareti halen takas yoluyla gerçekleştiren kabilenin, geçim için çiftçilik ve hayvancılık ile uğraştığı bilinmektedir.

Kabile üyelerinin öldürdükleri her insan için kendine bir kesik attığı Bumeler!

Kabile üyelerinin öldürdükleri her insan için kendine bir kesik attığı Bumeler!

Tarım ve hayvancılıkla geçinen Bume kabilesinde, kadınlar genel olarak keçi derisinden yapılan etekler giyerler ve göğüs bölgeleri çıplaktır. Mursi kabilesi ile benzer bir şekilde dudaklarına halklar takar ve renkli boncuklar ile süslenirler. Kabilenin en dikkat çekici özelliklerinden biri, erkeklerin öldürdükleri insan ve hayvan sayısı kadar vücutlarına kesici cisimlerle kesikler atmalarıdır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

En yükseğe zıplayanın eş bulabildiği ilginç topluluk Karo kabilesi

En yükseğe zıplayanın eş bulabildiği ilginç topluluk Karo kabilesi

3.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Karolar, diğer kabilelere nazaran oldukça az bir nüfusa sahiptirler. Özellikle dans törenleriyle ayırt edici olan Karolar, bu tören sırasında tüm vücutlarını kireç ve tebeşirle boyarlar. Yüzlerini siyah, beyaz, kırmızı ve sarı gibi renklerle boyadıkları tören sırasında, erkekler en yükseğe zıplamaya çalışırlar. Sonrasında kabileden bir kadın gelir ve kendisine en uygun gördüğü erkeği seçer. Bir eş bulma ritüeli olan bu dans yalnızca dolunay sırasında gerçekleştirilmektedir. Oldukça verimli topraklar üzerinde yaşayan Omo kabilesi geçimini sorgum, süpürge darısı, mısır ve fasulye yetiştiriciliğinden kazanmaktadır.

Bereketli kabile Ariler

Bereketli kabile Ariler

Mago Milli Parkı'nın kuzey bölümünde yaşayan Ariler, diğer kabilelere göre daha iyi şartlarda yaşamaktadırlar. Bunun sebebi çok büyük hayvan sürülerini besleyebilecek alanlarının olmasında ve bereketli topraklar üstünde yaşamalarında yatmakta. Halkın geneli yüzlerine demir takılar (piercing) takmakta ve kireçle boyamakta. Kabilenin geçimini kahve, tahıl, meyve ve bal üretimi ile sağladığı biliniyor.

Saygınlıklarını şişmanlıkla kazananların kabilesi Bodiler!

Saygınlıklarını şişmanlıkla kazananların kabilesi Bodiler!

Bodi kabilesini diğer kabilelerden ayıran en önemli özellikleri oldukça farklı olan bir törenleridir. Haziran ayında düzenlenen, genç erkeklerin yarıştığı törende en önemli kural kilolu olmak! Erkekler bu törene katılabilmek için 6 ay boyunca inek kanı ve sütü içip kilo almaya çalışıyorlar. Çünkü bu kabiledeki geleneğe göre en kilolu erkek en yakışıklı olarak görülüyor. Erkeklerde bu sebeple özel hazırlık sürecinden sonra yarışmayı kazanarak hem statülerini arttırmayı hem de eş bulmayı umuyorlar.

Sabahtan akşama kadar içip, dans etmek isteyenlere Surma kabilesi!

Sabahtan akşama kadar içip, dans etmek isteyenlere Surma kabilesi!

Özellikle yaşam şekilleri ile dikkat çeken Surmalar, korkusuzlukları ile diğer kabilelerden daha güçlü bir konuma sahiptirler. Akşam başlayıp sabahlara kadar içen ve sürekli dans eden kabile üyeleri, bu dansın ruhlarındaki kötü enerjiyi dışarıya attığına inanmakta. Diğer kabilelere göre oldukça süslü olan Surmalar'da da diğer kabileler ile benzer şekilde kadınlar çalışır ve erkekler ise gün boyunca rahat işlerle uğraşırlar. Mursi kadınlarının dudaklarına tabak koyma geleneklerinin Surma kabilesinden geldiğine inanılmaktadır. Bu kabilede de kadınların dudaklarına koydukları tabaklar ne kadar büyükse kadının statüsü o kadar yukarıda görülmektedir.

Her erkeğe bir heykel: Konso kabilesi!

Her erkeğe bir heykel: Konso kabilesi!

Etiyopya'nın dağlık bölgelerinde yaşayan Konso kabilesinin yaklaşık 250.000 kişilik bir nüfusu bulunuyor. Kabile Kuzey Etiyopya ve Omo vadisi arasında yer aldığı için bir ticaret merkezi olarak kullanıyor. Bu yüzden de diğer kabileler arasındaki en zenginleri! Konso kabilesinin en ayırt edici özelliklerinden biri, hem ergenlik çağına gelen genç erkekler hem de düşman ya da hayvan öldüren yaşlı erkekler için ''Waga'' adı verilen heykeller dikmeleridir. Çok eşliliğin görüldüğü Konso kabilesinin bir diğer özelliği ise üzerlerine giydikleri renkli kumaşlar ve pileli eteklerdir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
8
6
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lyssa

Surma kabilesine nasıl katılabilirim?