Görüş Bildir
Haberler
Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nden Korkutucu Rapor: Türkiye 'Yüksek Derecede Su Kıtlığı Çeken' Ülkeler Arasında

Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nden Korkutucu Rapor: Türkiye 'Yüksek Derecede Su Kıtlığı Çeken' Ülkeler Arasında

Dünya nüfusunun en az dörtte birinin aşırı derecede susuzluk çektiği, birçok ülkede çeşme suyunun dahi verilemeyecek derecede kuraklık yaşandığı açıklandı. Ülkelerin yaşadığı su sorununa göre sıralandığı listede Türkiye 32. sırada yer alıyor. Türkiye bu pozisyonu ile 2. en yüksek riskli kategoride bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'den Kerem Congar'ın aktardığı bilgiye göre, Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) hazırladığı 'su riski' atlasında, su kıtlığı ve kuraklık görülen bölgeleri gösteren kapsamlı bir harita yayımladı. Buna göre dünyanın yaklaşık dörtte birinde kuraklık ve su sıkıntısı görüldüğü belirtilirken, küresel ısınmadan dolayı bu sıkıntının arttığı ve yakın bir zamanda Cape Town, Sao Paulo ve Chennai (Hindistan) gibi şehirlerde görülen önlenemez kuraklıkların yaşanabileceği kaydedildi.

WRI Başkanı Andrew Steer kimsenin konuşmadığı temiz içme suyu sorununun, dünyada yaşanan bir numaralı kriz olduğunu belirterek, 'Bu sorunun sonucu olarak ortaya gıda sıkıntısı, iç karışıklıklar, göç ve mali istikrarsızlık görülüyor.' diyor.

En sıkıntılı 17 ülkenin 11'i Orta Doğu'da

En sıkıntılı 17 ülkenin 11'i Orta Doğu'da

Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana. Araştırmalar, bu ülkelerdeki temiz içme suyunun yüzde 80 oranda tarım, sanayi ve şehir belediyeleri tarafından kullanıldığını ortaya koyuyor.

Nüfusu yüksek Hindistan en riskli ülkelerin başında geliyor

Nüfusu yüksek Hindistan en riskli ülkelerin başında geliyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Raporda su sorunun en çok Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde görüldüğü dikkati çekerken, 13'üncü sırada bulunan Hindistan'ın listede yer alan 16 ülkenin toplam nüfusunun 3 katı insanı barındırması bu ülkede yaşanan temiz su sıkıntısını gözler önüne seriyor.

Bunun yanında su sıkıntısı yaşayan 71'inci ülke olan ABD gibi devletlerin bazı bölgelerinde ya da bazı noktalarında (New Mexico Eyaleti) yine aşırı kuraklıkların yaşanabildiğinin altı çizildi.

Dünyada en çok su kıtlığı çeken ülkelerin listesi:

Dünyada en çok su kıtlığı çeken ülkelerin listesi:

Türkiye en riskli ikinci kategoride

Türkiye en riskli ikinci kategoride

WRI'nın listesinde dört ayrı kategori bulunuyor. 17 ülkenin 'aşırı yüksek derecede' gösterildiği listede, Türkiye ikinci kategoride yani 'yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler' arasında yer alıyor.

Araştırma verilerine göre yapılan listede Türkiye en çok su sıkıntısı çeken dünyadaki 32'inci ülke. Bunun yanında, yapılan haritada Türkiye topraklarının yarısında aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı çekildiği belirtiliyor.

Türkiye'nin bulunduğu 2'inci kategoride Yunanistan, Suriye, Irak, Ermenistan ve Kıbrıs gibi komşu ülkeler var.

Avrupa'da en çok su yokluğu çeken ülkeler San Marino, Belçika ve Yunanistan ve İspanya

Avrupa'da en çok su yokluğu çeken ülkeler San Marino, Belçika ve Yunanistan ve İspanya
İçeriğin Devamı Aşağıda

Listeye göre Avrupa'da en çok su sıkıntısı çeken ülkeler sırasıyla San Marino, Belçika, Yunanistan, İspanya, Arnavutluk, Portekiz ve İtalya. Bu ülkeler de listede Türkiye ile birlikte aynı kategoride bulunuyor.

Dünyanın en az temiz su sıkıntısı çeken ülkeleriyse sırasıyla Surinam, Liberya, Jamaika, İzlanda, Norveç, Uruguay ve Paraguay. Listede Brezilya, Kolombiya, Panama, Finlandiya, Slovakya, Belarus ve İsveç gibi Güney Amerika ile Kuzey Avrupa ülkelerinin çoğunlukta olduğu görülüyor.

3 maddelik çözüm

3 maddelik çözüm

Araştırmalar dünyada yaşanan su sıkıntısını gidermek için 3 önemli konuya dikkat çekilmesi gerektiğini gösteriyor. Tarım için gerekli suyun daha randımanlı kullanılması, şehirlerde boru şebekeleri arasına temiz su havzaları inşa etmek ve suyun da tıpkı kağıt ve plastik gibi yeniden geri dönüşümünü sağlamak.

Riskli Orta Doğu ülkeleri suyu arıtıyor

Riskli Orta Doğu ülkeleri suyu arıtıyor

Orta Doğu'daki bazı ülkeler suyun arıtılması ve yeniden kullanılması konusunda diğer ülkelere örnek teşkil edecek çalışmalar içerisinde. Örneğin Umman'da atık suların yüzde 100'e yakını arıtılarak yüzde 78'i yeniden kullanılıyor.

Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez Ortaklık Konseyi üyesi ülkelerdeyse atık suların arıtılarak yeniden kullanma oranı yüzde 44 civarında.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
149
44
41
8
7
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
frankiethefeminist

Ormanları yok ettikçe, doğa ile bir olup yaşamadıkça ne olacak sanıyorduk ki. BM iklim krizi ilan etti, bizim hükümet hala kazdağlarını sömürmeye çalışıyor. ... Devamını Gör

Ahmet Gunes

o gulme ve alkıs gıfıne hangı haın bastı acaba

witch

Sinirden güldüklerini düşünmek istiyorum....

Hüseyin Kara

Tarım bakanıcığımız yurt dışından 'buğday ithalatı' ile ilgili 'paramız var ki alıyoruz' demişti... Sayın devlet yetkililerimizden en büyüğü 'onların doları ... Devamını Gör