Görüş Bildir
Haberler
Diyarbakır'da Oluşturulan Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı'na Tepki

Diyarbakır'da Oluşturulan Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı'na Tepki

MHP Diyarbakır İl Başkanlığı'nın öncülüğünde Kırklar Dağı'nda tarihi surlara bakan tepenin yamaçlarındaki 210 dönümlük araziye 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı' yapılıyor. HDP ve Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları ise projeye sert tepki gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Hatice Kemer'in haberine göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kırklar Dağı'na inşa edilen apartmanların yıkımından sonra geçen ay bölgeyi ağaçlandırmış ve mesire alanına 'Fetih Ormanı' adını vermişti. MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı' alanının çevresine tel örgü çekildiğini ve fidan ekimine başlandığını söyledi. Kayaalp, alana, çoğu meyve verecek 10 bin fidan dikileceğini söyledi.

Arazinin tapusunun Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait olduğunu belirten Kayaalp, herhangi bir devlet kurumundan katkı almadıklarını vurguladı:

Arazinin tapusunun Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait olduğunu belirten Kayaalp, herhangi bir devlet kurumundan katkı almadıklarını vurguladı:

''Her bir fidana da şehit düşen güvenlik görevlilerimizin adını vereceğiz. Bilerek bazıları işi politik alana çekiyor ama tamamen insani bir şey ve tamamen Diyarbakır'a hizmet maksatlı bir çalışma, Devlet Bahçeli de Türkiye'ye mal olmuş önemli bir isim.''

Kayaalp, orman yapılmasına karşı çıkanların 'PKK ile Kürtleri eşitleyenler ve şehri karıştırmak isteyenler' olduğunu iddia etti, ''Biz MHP olarak Kürtlere değil PKK'ya karşıyız. Devlet Bey'in de Kürtlerle ilgili olumsuz hiçbir açıklaması olmadı' diye konuştu.

'Kürt halkına hakarettir'

'Kürt halkına hakarettir'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise dün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ' 'Bahçeli adına Diyarbakır'da hatıra ormanı yapacağız' demek Kürt halkına hakarettir' dedi. 'Bu artık gerçekten Diyarbakır halkına, Diyarbakır halkının kültürüne, kimliğine, onuruna saldırılarda pervasızlığın son örneğidir' diyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Devlet Bahçeli, Diyarbakır halkına ne verdi? Her gün Kürt halkına hakaret eden, Kürt halkının siyasi temsilcileri olan bizleri, onların meşru iradesini Türkiye halklarının meşru iradesi ile birleştiren HDP'yi her gün hedef gösteren, halkar arası düşmanlığı körükleyen söylem ve politikadan başka ne yapıyor? Diyarbakır'a onun adıyla bir hatıra ormanı hangi gerekçeyle kuruluyor?'

'Acilen bu kirli karardan vazgeçilmeli'

'Acilen bu kirli karardan vazgeçilmeli'

Diyarbakır'da kültür ve sanat kurumlarının ağırlıkta olduğu 20'ye yakın sivil toplum kuruluşu (STK), Salı günü ortak bir basın açıklaması yaptı. 'Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı' projesine tepki gösteren STK temsilcileri tarihi On Gözlü Köprü'de açıklamak yapmak ve Kırklar Dağı'na yürümek istedi.

Polis engeliyle karşılaşan STK temsilcileri, basın açıklamasını köprünün girişinde yaptı. STK temsilcileri, projeyi, 'Kürt halkına hakaret' olarak nitelendirerek Kürt halkının bilinci ve hafızasıyla oynandığını öne sürdü.

Yapılan açıklamada, ''Faşizmin geldiği düzey artık tarihi yerlerin ismine bile tahammüllerinin kalmadığını göstermektedir. Kürt halkını kültürel bilinçlerinden koparmak için birey isimlerinden tutun; köy ve kentlerin, sokak ve caddelerin, vadi ve ırmakların, dağ isimlerine kadar; hatta işyeri isimlerini değiştirmeye kadar götürmüştür. Bununla açıkça söyledikleri; 'Önce sizi kültürel ve tarihi açıdan, sonra da her açıdan yok edeceğiz, size ait hiçbir şeyi bırakmayacağız'.' denildi.

Dicle Nehri kıyısındaki Diyarbakır'ın güneybatısındaki tepelik bölge, adını 'Kırklar Efsanesi''nden alıyor

Dicle Nehri kıyısındaki Diyarbakır'ın güneybatısındaki tepelik bölge, adını 'Kırklar Efsanesi''nden alıyor

Günümüze kadar gelen efsaneye göre, zamanında 40 evliya tepenin yamacındaki mağaraların birine girmiş ve bir daha oradan çıkmamış. Bu evliyaların Perşembe akşamları toplanıp birer beyaz güvercine dönüşerek sabaha kadar ibadet ettiklerine inanılıyor.

Diyarbakır halkı da Kırklar Dağı'na ziyaretleri kutsal görüyor ve yakın döneme kadar bölgede adaklar adanıyordu.

Kırklar Dağı ile ilgili anonim halk türküsü 'Suzan Suzi', Diyarbakır sıra gecelerinde en çok söylenen türkülerin başında geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kırklar Dağı, Sur Belediyesi sınırında yer alıyor.

Kırklar Dağı, Sur Belediyesi sınırında yer alıyor.

2011 yılında, BDP'li Abdullah Demirbaş'ın Sur Belediye Başkanı olduğu dönemde belediye meclisi kararıyla imara açılan bölgede 15 katlı birçok apartman inşa edilmişti.

Projeye göre bölgede apartmanların yanı sıra otel, AVM, tenis kortu ve piknik alanları da olacaktı. İmar projesi ilk günden itibaren büyük tepki çekti, Diyarbakır'da STK'lar tarafından sık sık eleştirildi.

2016 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle apartmanlar yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi'ne atanan ilk kayyım olan Cumali Atilla döneminde bölge ticari mekanlara açıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) inşa edilen yapıları mahkemeye taşıdı ve mahkeme TMMOB'u haklı buldu.

Diyarbakır Büyükşehir Belesiyesi bunun üzerine Dicle Vadisi Projesi kapsamında Kırklar Dağı'nı 'Fetih Ormanı' adıyla ağaçlandırmış, çevreye de mesire yeri yaptırmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
17
15
11
6
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Y. O.

Bahçeli'yi sevmem ama bu mezopotamya sıçanlarını kudurtması hoşuma gitti :)))

adidass j

ne diyon orta asya sıçanı boş yapma

Charlie Brown

Bahçeliyi günahım kadar sevmem amam APO hatıra ormanı olsaydı gene böyle tepki olur muydu...

sirius

Ne alaka bahçenin diyarbakırla alakası nedir elinden gelse yok eder niye adı olsunki orada bahçeli normal biri mi çığırtkanliktan başka ne işe yarıyor

Bozkurt

Diyarbakır Dağkapı Meydanı çözüm süreci denilen illet dönemde Şeyh Sait Meydanı yapılırken sıkıntı yoktu ama değil mi onun bunun çocukları?! MHP bu konuda ge... Devamını Gör