Görüş Bildir
Haberler
Dışa Dönük İnsanların Çok Daha Tatminkâr Bir Hayat Yaşadığının 10 Bilimsel Kanıtı

Dışa Dönük İnsanların Çok Daha Tatminkâr Bir Hayat Yaşadığının 10 Bilimsel Kanıtı

cakyz
26.06.2016 - 20:01

Tarihin en önemli psikiyatristlerinden Carl Gustav Jung, içe dönük/ dışa dönük ayrımının, belirli davranışlar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Ona göre içe dönükler daha düşünceli, gözlemci, sosyalleşmek ve diyalog kurmak konusunda isteksiz kişilerdir. Öte yandan dışa dönükler girgin, sosyal, sevgi dolu ve konuşkan insanlardır. Açıkçası çoğu insan bu iki ayrı uçtaki özellikleri de zaman zaman göstermektedir; ancak genel anlamda bir taraf daha ağır basmaktadır. 

İşte dışa dönük olmaya eğilimli insanların daha tatminkâr bir yaşam sürdüğünün 10 kanıtı:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Sağlam bir diyaloğun önemini bilirler

1. Sağlam bir diyaloğun önemini bilirler

Günümüzde çoğu insan durmaksızın akıllı telefonuyla ilgilendiği için candan bir muhabbet etmenin önemi artmaya başladı. New York Times gazetesinin yaptığı araştırmaya göre herkes bir şekilde birbiriyle bağlantılı ancak kimse birbiriyle konuşmuyor. Peki bu döngüyü kıranlar genellikle kimlerdir? Dışa dönükler. Bir ortamda insanların dikkatini çekmeyi ve onları konuşturmayı başarırlar, gülerler, şakalar yaparlar ve dinlemeyi bilirler. Sosyal hayatımızın kurtarıcılarıdır dışa dönükler...

2. Ödüllerini hemen isterler

2. Ödüllerini hemen isterler

Biyolojik psikoloji son yıllarda yükselişte olan bir alan. Yapılan araştırmalara göre dışa dönüklerin beyinlerinde ödül, öğrenme ve yeni durumlara uyum sağlama, yani kısacası dopamin nörotransmiterinin salgılanmasından sorumlu olan bölüm diğer insanlara göre çok daha aktiftir. Bu sebeple dışa dönük insanlar ödüllerini hemen şimdi isterler. Para biriktirmek ve uzun vadeli planlar yapmak konusunda iyi değildirler. Anı yaşarlar ve gerisini düşünmezler...

3. Sosyal medyanın sınırlarını bilirler

3. Sosyal medyanın sınırlarını bilirler

Dışa dönük insanlar fiziksel dünyada sosyalleşmeyi, ekran başından iletişim kurmaya tercih ederler. Kişilikleri devamlı online iletişim kurmaya müsait değildir ve arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmek isterler. Ayrıca yapılan araştırmalar, dışa dönük insanların sosyal medya hesapları üzerinden duygusal paylaşımlar yapmaya daha az yatkın olduklarını gösteriyor. Pensilvanya'da bulunan Albright College'daki araştırmacılar, içe dönük insanların romantik ilişkilerini sosyal medya üzerinden duyurmaya ve partnerlerinin sosyal medya hesaplarını stalklamaya daha yatkın olduklarını belirtiyor.

4. Kariyerlerinde çok daha hızlı yükselirler

4. Kariyerlerinde çok daha hızlı yükselirler

Sosyal, çekici ve neşeli bir insan olmak iş hayatında da çok fazla avantaj sağlamaktadır. Dışa dönük insanlar, daha utangaç ve içe dönük iş arkadaşlarına göre daha iyi iletişim kurabildikleri ve öz güvenleri daha yüksek olduğu için daha kısa sürede başarıya ulaşabilmektedirler. Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dışa dönük insanlar aynı zamanda işin ehli olmaya ve yönetici pozisyonda bulunmaya daha yatkındırlar.

5. Göz önünde olmayı severler

5. Göz önünde olmayı severler

Dışa dönük insanlar göz önünde bulunmaktan ve dikkat çekmekten keyif alırlar. Ünlü insanlara baktığımız zaman çoğunun dışa dönük insanlar olması bir rastlantıdan ibaret değildir. Bu durum aynı zamanda onların seçtikleri ilgi alanlarını ve yaşamayı seçtikleri deneyimleri de etkiler. Çünkü onlar maceranın ve yeni deneyimlerin tutkunudurlar. Örneğin dışa dönük bir insanın pul koleksiyonu yapması şaşırtıcı olurdu...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Daha çabuk sıkılmaya eğilimlidirler

6. Daha çabuk sıkılmaya eğilimlidirler

Dışa dönük insanlar da kimi zaman yalnız kalmaya ihtiyaç duyarlar ancak yalnız vakit geçirmek onlar için en ideal durum değildir. Böyle durumlarda çok çabuk sıkılırlar ve sıkılmayı hiç sevmezler. Dikkatleri diğer insanlara göre çok daha çabuk dağılır ve onları rayda tutacak bir uyarana ihtiyaç duyarlar. Buraya kadar belki de bu durumun avantajını göremediniz ancak, devamlı yeni deneyimler arayan dışa dönükler genellikle daha yaratıcı ve yenilikçi insanlardır. Kimsenin aklına gelmeyen çözümler üretirler ve bulundukları ortamı kısa sürede eğlenceli bir yere dönüştürürler.

7. İstatistiklere göre daha uzun yaşarlar

7. İstatistiklere göre daha uzun yaşarlar

Çoğu insan bilmez ancak geniş bir arkadaş çevresine sahip olmak uzun bir yaşamın en önemli sırlarındandır. Sosyal insanların yalnız olan kişilere göre daha uzun yaşama olasılıklarının %50 oranında daha fazla olduğu, bu konu üzerine yürütülen, 300,000 insanın dahil olduğu 148 çalışma ile kanıtlanmıştır.

8. Daha mutludurlar

8. Daha mutludurlar

Yapılan çalışmalara göre dışa dönük insanlar, milliyetlerine, sosyal ve ekonomik durumlarına bakılmaksızın dünya çapında daha mutlu insanlardır. Çalışmayı yürüten isim Timothy Church, bu kıstasın kültürel farklılıkları hiçe sayan ender psikolojik durumlardan bir tanesi olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda bu insanlar, mutluluğu etraflarındaki insanlara da bulaştırarak çevrelerine mutluluk yayan güçlü enerjiye sahip insanlardır.

9. ABD halkının %75'ini oluştururlar

9. ABD halkının %75'ini oluştururlar

Dışa dönük insanların dünya genelinde sayıca daha fazla olduğu biliniyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre nüfusun %75'ini dışa dönük kişiler oluşturuyor. İnsan gerçekten de sosyal bir varlık ve diğerleriyle bir arada olmaya, iletişim kurmaya ihtiyaç duyuyor. Yalnızlık insanı kötümserliğe ve düşmanlığa, iletişim ise iyimserliğe ve sevgiye yöneltiyor.

10. Anlaşmaya varmaya daha yatkındırlar

10. Anlaşmaya varmaya daha yatkındırlar

Dışa dönük insanlar kafalarının içinde yaşamadıkları için diğer insanları anlamaya ve empati kurmaya daha yatkındırlar. Bu da onların daha geçimli ve uyumlu insanlar olmasına olanak tanımaktadır. Oldukça sabırsız olmalarını bir kenara bırakırsak, sevdikleri insanlar için fedakârlık yapmaya ve onların yanında olmaya daha fazla özen gösterirler. Ve sevgi yaydıkça geri dönüşünü de sevgi olarak alırlar. Çıkalım, tanışalım, konuşalım, sevişelim sevgili dostlar!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
113
92
31
19
13
12
8
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aaaaaa

İçe dönük olan insanların mutsuz olmalarının sebebi bence yalnız kalamamaları. Bunu Susan Cain çok iyi tanımlamış. Bi izleyin derim :) https://www.youtube.co... Devamını Gör

Alican

İnsanları arkadaş canlısı kılan, yalnızlığa ve yalnızlık içinde kendi kendilerine katlanma yeteneksizlikleridir. Onları hem topluma hem de uzak ülkelere yolc... Devamını Gör